Botox tretman za pomlađivanje – djelovanje i cijena

Botox

Botox se koristi za pomlađivanje lica, daje se u injekcijama direktno u mišićno tkivo. Najčešće se koristi za bore na čelu, bore na licu, oko očiju te oko usta.

Botox je pročišćeni ekstrakt bakterije i djeluje tako da djelomično paralizira mišićno tkivo. Važno je da se doza dobro prilagodi. Muškarcima treba veća doza botoxa nego ženama. Potrebno je 24 do 72 sata nakon tretmana da prodjeluje.

Pomlađivanje-botoxom

Koliko dugo botox djeluje?

Djelovanje prvog botox tretmana vidljivo je 3 do 6 mjeseci nakon tretmana. Duljina djelovanja ovisi o količini injektiranog botoxa i o kontrakcijama u mišiću osobe. Generalno, osoba koja se češće smije prije će apsorbirati botox i prije će trebati novu terapiju (što ne znači da se trebate prestati smijati :-))

Već sljedeći tretman će produljiti to djelovanje zbog doze botoxa koja je akumulirana još iz prvog tretmana. Sa svakim sljedećim tretmanom, djelovanje će se produljiti.

Botox je siguran za primjenu i moguće nuspojave su privremeno naticanje tkiva te blaga glavobolja. U slučaju apliciranja prevelike doze botoxa, dolazi do privremenog potpunog paraliziranja mišića (što bi možda bilo korisno profesionalnim igračima pokera).

Botox tretman – cijena

Cijena botox tretmana kreće se od 1000 pa do 3000 kuna ovisno o tome radi li se tretman na čelu, gornjoj usni, na cijeloj gornjoj trećini lica ili na cijelom licu. Evo primjera cjenika jedne poliklinike:

 • bore na čelu – 1300-2300 kn,
 • bore između obrva – 1300-2300 kn,
 • bore na čelu i između obrva – 2000-2600 kn,
 • bore oko očiju – 1300-1500 kn,
 • pojačano znojenje pod pazuhom – 3000 kn.
Botox-tretman

Botox – štetnost, posljedice

Većina ljudi koji se jedanput odluče za botox tretman dolaze redovito svakih nekoliko mjeseci po nove doze. Rijetki su oni koji su botox tretman isprobali samo jedanput, a ako takvi i postoje, moguće da su imali problema sa štetnim posljedicama ili su prestali prije nego se pojavio rizik za nastanak takvih posljedica.

Nakon nekoliko godina redovitog korištenja botox tretmana postoji velika vjerojatnost da će se koža toliko stanjiti i oštetiti da ćete vjerojatno izgledati puno starije nego osobe Vaše dobi koje botox nikada nisu koristile. Paraliza mišića dugoročno znači da oni počinju atrofirati, odnosno gubiti na snazi i masi zbog čega gube i svoj prirodni oblik.

Učestalo paraliziranje mišića lica godinama znači da se ti mišići vjerojatno više nikada neće oporaviti. Neki stručnjaci tvrde da su dugoročne posljedice korištenja tretmana botoxa i depresivni simptomi. Naime, mišića lica ima zaista jako puno i većina njih Vam je potrebna kada se iskreno smijete.

Ako su mišići lica paralizirani, nikada se nećete moći iskreno i potpuno nasmijati. Drugim riječima, mozak neće dobiti signale da se radi o sretnom događaju zato što mu mišići lica to ne mogu poslati. U takvim situacijama dolazi do izostajanja neurotransmitera koji utječu na sreću i raspoloženje, ali i do moguće pojave depresije.

Iako botox tretman privlači mnoge, pitanje je koliko je zapravo pametno riskirati i mijenjati sve prednosti prirodnog izgleda za kratkotrajni vijek tretmana botoxom. Mnogi liječnici savjetuju promjenu loših životnih navika (npr. pušenje, alkohol, nezdrava prehrana) za očuvanje mladolikog izgleda, a ne korištenje ovog agresivnog tretmana.

Tretman-botox

Botox – nuspojave

Nuspojave botox tretmana se ne moraju pojaviti kod svih korisnika ovog postupka pomlađivanja. No, neke nuspojave su ipak moguće:

 • alergijske reakcije – zbog sastojaka u botoxu koji se koriste uz bakteriju, moguća je pojava osipa po tijelu, svrbeža, crvenila, modrica ili nesvjestice,
 • otežano disanje, gutanje i kašljanje – događa se ako botox prilikom apliciranja slučajno dođe do grla pri čemu se mogu ozbiljno oštetiti i glasnice,
 • potpuno slabljenje mišića i nemogućnost održavanja mesa – najčešće se javlja kod korištenja prekomjernih doza botoxom,
 • blago peckanje – može se pojaviti prilikom samog apliciranja botox tretmana posebno kod onih koji konzumiraju neke druge lijekove (npr. aspirin),
 • asimetričnost ili paraliza lica – posebno se javlja kod nestručnih apliciranja botox tretmana, a nerijetko ju prate i padanje očnog kapka, očnih mišića i obrva,
 • depresivni simptomi – javljaju se zbog nemogućnosti iskrenog smijanja nakon paralize mišića lica, a povezani su i s konstantnim nezadovoljstvom vlastitim izgledom koji se zbog toga često tretira botoxom.
Članak objavljen:

Saznajte više o njezi lica u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o depresiji u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.65 / 5   23

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: botox cijena, botoks cijena, botoks za lice, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu