Revitalizirajte kožu uz pomoć AHA kiselina

aha vocne kiseline

AHA kiseline su u potpunosti prirodne kiseline, bez toksina. Najpoznatije su: glikolna, limunska, grožđana, jabučna i mliječna. Ove kiseline vrlo učinkovito djeluju na različite nedostatke na koži stoga su postale neizostavne u kozmetičkim i dermatološkim tretmanima. Stupanj njihove učinkovitosti ovisi o sastavu kiseline, koncentraciji te pH vrijednosti proizvoda. U prirodnim preparatima za kućnu upotrebu, koncentracija kiselina je do 10 posto.

AHA kiseline (alfa hidroksi kiseline) pomažu da se koža riješi odumrlih stanica i time potiču obnovu kože. Najveća primjena ovih kiselina je u tretiranju problematične kože sklone prištićima i aknama, hiperpigmentacijskih pjega, kao i kod zrelije kože u prevenciji starenja i ostalih kožnih nepravilnosti.

AHA kiseline

Djelovanje AHA kiselina:

 • pospješuju ljuštenje i odstranjivanje odumrlih stanica kože,
 • stimuliraju prirodni proces obnove,
 • izbljeđuje hiperpigmentacijske mrlje,
 • pomažu u smanjenju vidljivosti bora i ožiljaka od akni,
 • čiste i smanjuju vidljivost proširenih pora,
 • smanjuje upale.

Od svih AHA kiselina najpopularnija je glikolna kiselina koja se koristi u tretiranju problematične kože i vidljivih znakova starenja. U usporedbi s ostalim kiselinama glikolna kiselina, koja potječe iz šećerne trske, ima najmanju molekulu čija je sposobnost prodiranja izuzetno učinkovita i izaziva značajne promjene.

Posljedice korištenja AHA kiselina

Iritacije

Prilikom korištenja preparata s AHA kiselinama moguća je pojava crvenila, peckanja i svrbeža. Ovisno o osjetljivosti lica primjenjuju se preparati različitih koncentracija prilagođeni vašem tipu kože.

Osjetljivost

Za vrijeme upotrebe preparata ili provođenja tretmana s AHA kiselinama treba izbjegavati izlaganje suncu jer je povećana fotosenzibilnost (osjetljivost na sunce) kože. Kožu treba dodatno zaštiti korištenjem krema za sunce sa SPF 30+ koje blokiraju UVA i UVB zrake.

Jednostavna i prirodna maska za lice s glikolnom kiselinom

U izradi kućnih pripravaka mogu se koristiti prirodne namirnice koje sadrže AHA kiseline kao što su: limun, grejp, papaja, ananas, rajčica ili jogurt.

Recept za izradu prirodne maske za lice s glikolnom kiselinom:

 • 2 žlice nerafiniranog šećera,
 • 2 žlice domaćeg meda,
 • sok ½ limuna.

Sve sastojke promiješajte, pritom treba pripaziti da šećer nije prekrupan kako ne bi došlo do iritacije kože. Ukoliko je potrebno prethodno ga usitnite. Masku nanesite na lice i područje vrata te ostavite da djeluje 5-10min. Po završetku, lice isperite hladnom vodom. 

Članak uređen:

Ocijenite članak

3.88 / 5   8

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: aha kiseline, aha kiseline gdje kupiti, vocne kiseline za lice za kucnu upotrebu, Voćne kiseline za lice, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Revitalizirajte kožu uz pomoć AHA kiselina

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.