Aloe vera za lice – dubinska hidratacija i protuupalno djelovanje

aloe-vera-za-lice

Aloe vera je iznimno ljekovita biljka poznata po svome soku i gelu kojeg dobivamo ekstrakcijom iz mesnatih listova. Posjeduje protuupalna i regenerirajuća svojstva te hidratizira sve tipove kože.

Biljka aloe vera pripada sukulentima/kaktusima (poput čuvarkuće i kamenog cvijeta), no razlikuje se od njih po blagotvornom djelovanju na organizam. Stoljećima su je smatrali “čudesnom ljekovitom biljkom” te se koristila za liječenje mnogih bolesti i kožnih problema prije razvoja medicine kakvu danas poznajemo.

Prepoznatljiva je po svome izgledu i mesnatim listovima iz kojih se dobiva svijetlo žućkasta/prozirna tekućina po nazivu sok ili gel aloe vere. Upravo taj gel sadrži mnogobrojne vitamine (A, B1, B2, B3, B6, B9, B12, C, E), minerale (kalcij, kalij, magnezij, željezo) te folnu kiselinu, brojne enzime i aminokiseline.

Dobrobiti aloe vera gela za kožu

  • Ublažava opekline (posebice nakon izlaganja suncu),
  • Djeluje protuupalno kod svih kožnih problema,
  • Ubrzava zarastanje kože,
  • Hidratizira kožu bez masnog filma,
  • Sprječava starenje kože,
  • Pomaže vratiti vlagu jako dehidriranoj koži,
  • Smanjuje akne i prištiće,
  • Posvjetljuje tamne mrljice i hiperpigmentacije.
aloe-vera-za-kozu

Kako koristiti aloe vera gel za lice?

Aloe vera gel možemo koristiti na dva načina, svježeg iz aloe vera lišća te kupovnog iz organskog izvora za najbolje rezultate. Kupovni gel ili sok aloe vere poželjno je nanositi u čistom obliku i svježeg jer izloženost sunčevoj svjetlosti i zraku smanjuje kvalitetu.

Aloja vera za lice može se nanositi direktno ili u kombinaciji s drugim proizvodima. Možemo ju dodati svježe pripremljenim maskama za lice, vodi za umivanje ili je nanijeti poput kreme za dubinsku hidrataciju.

Kako koristiti gel iz svježih listova aloe vere?

Najbolji način za korištenje aloe vere za njegu kože je upravo iz svježih listova jer gel tada sadrži najviše hranjivih sastojaka za kožu. Kako biste izvadili gel iz biljke, odrežite nekoliko listova i dobro ih operite.

Zatim prepolovite listove i izvadite gel iz unutrašnjosti. Poželjno je ukloniti žućkasti film s prozirnog gela aloe vere jer on može izazvati kožne reakcije. Kada ste gotovi s ekstrakcijom, gel odmah spremite u posudicu bez zraka i čuvajte u hladnjaku nekoliko dana.

Iako je svjež gel iz aloe vera biljke najbolji i najčišći oblik, negativne strane su te što ga konstantno moramo ekstrahirati iz listova i brzo se kvari. Skladištiti ga možemo u hladnjaku do 3 dana jer gel gubi na kvaliteti u kontaktu sa zrakom i svjetlošću.

aloe-vera-gel-lice

Mjere opreza i gdje kupiti aloe vera gel?

Kako biste osigurali najbolju kvalitetu aloe vera gela koji ćete nanositi na lice, koristite isključivo ljekovitu biljku aloe vere. Postoje razne ukrasne biljke koje bi mogle uzrokovati negativne reakcije kože.

Prilikom kupovine aloe vera gela, isplativo je kupiti samo potpuno organski gel za lice bez parabena i sličnih kemikalija. Stoga je potrebno pažljivo čitati deklaraciju proizvoda i izbjegavati više od jednog ili dva sastojka. Aloe vera gel možete kupiti u biljnim ljekarnama ili prodavaonicama zdrave hrane, dok aloe vera biljku potražite u vrtnim centrima i pobrinite se da je to ljekovita aloe vera.

Aloe vera nije preporučljiva za korištenje u domaćim receptima jer se iznimno brzo kvari te može uzrokovati kratak vijek trajanja za domaći proizvod. Ukoliko želite napraviti svoju kremu s aloe verom, preporučuje se korištenje prirodnih konzervansa koji će spriječiti kvarenje.

Kod nekih osoba također je moguća pojava alergijske reakcije na gel aloe vere. U tome slučaju prestanite s korištenjem gela ili soka aloe vere. Kod snažnih reakcija, poželjno je kontaktirati liječnika.

Članak objavljen:

Saznajte više o njezi lica u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.33 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu