Hiperpigmentacijske mrlje: Zašto nastaju i kako ih ukloniti?

Hiperpigmentacijske mrlje

Hiperpigmentacijske mrlje mogu biti izvor frustracije kod mnogih. Bilo da se pojavljuju na licu, tijelu ili tijekom trudnoće, ove tamne mrlje na koži mogu utjecati na samopouzdanje i kvalitetu života. Srećom, postoje različiti tretmani i strategije za učinkovito upravljanje hiperpigmentacijom.

Što su hiperpigmentacijske mrlje?

Hiperpigmentacija kože se javlja kada određena područja kože postanu tamnija od okolne kože zbog prekomjerne proizvodnje melanina, pigmenta odgovornog za boju kože.

Ove mrlje mogu varirati u veličini i boji, u rasponu od svijetlosmeđe do crne, i mogu se pojaviti bilo gdje na tijelu.

Ipak, najčešće se nalaze na licu, šakama, rukama i drugim područjima koja su često izložena suncu.

Hiperpigmentacijske mrlje na licu

Hiperpigmentacijske mrlje na licu posebno su česte i mogu biti uzrokovane nizom čimbenika, uključujući izlaganje suncu, hormonalne promjene, ozljede kože i određene lijekove. Za mnoge pojedince te mrlje mogu biti izvor frustracije, navodeći ih da traže rješenja za postizanje ujednačenije boje kože.

Hiperpigmentacijske mrlje u trudnoći

Hiperpigmentacija povezana s trudnoćom, koja se često naziva melazma ili kloazma, česta je pojava. Hormonske promjene tijekom trudnoće mogu potaknuti proizvodnju melanina, što dovodi do razvoja tamnih mrlja na licu, trbuhu i drugim dijelovima tijela. Iako te mrlje obično izblijede nakon poroda, kod nekih mogu potrajati i zahtijevati liječenje.

Hiperpigmentacijske mrlje - krema
FOTO: Shutterstock

Hiperpigmentacijske mrlje – krema

Popularan pristup liječenju hiperpigmentacijskih mrlja je uporaba lokalnih krema i seruma. Ovi proizvodi često sadrže sastojke kao što su hidrokinon, retinoidi, kojična kiselina i vitamin C, koji djeluju na posvjetljivanje postojeće pigmentacije i inhibiraju proizvodnju melanina.

Kada se koriste dosljedno i prema uputama, ove kreme mogu pomoći smanjiti pojavu hiperpigmentacije tijekom vremena.

Pročitajte članak portala Zadovoljna.hr 10 krema i seruma na koje vrijedi obratiti pažnju ako se borite s hiperpigmentacijom“.

Hiperpigmentacija kože i kozmetički postupci

Neki kozmetički postupci također mogu posvijetliti dijelove kože kako bi se smanjila pojava hiperpigmentacije:

Osobe koje razmišljaju hoće li se podvrgnuti jednom od ovih postupaka trebaju razgovarati o postupku i mogućim nuspojavama sa stručnjakom za njegu kože ili dermatologom. One mogu pogoršati hiperpigmentaciju ozljeđivanjem vanjskog sloja kože.

Zaštita kože i razgovor sa stručnjakom

Hiperpigmentacija može utjecati na osobe svih tipova kože, iako može biti uočljivija kod onih s tamnijom kožom. Bez obzira na boju kože, važno je poduzeti korake za zaštitu kože od daljnjih oštećenja od sunca jer izlaganje UV zračenju može pogoršati postojeću hiperpigmentaciju i povećati rizik od stvaranja novih mrlja.

Hiperpigmentacijske mrlje mogu biti frustrirajuće, ali nisu nešto s čime morate živjeti unedogled. Razumijevanjem uzroka hiperpigmentacije i istraživanjem mogućnosti liječenja kao što su topikalne kreme možete poduzeti proaktivne korake kako biste poboljšali izgled svoje kože i vratili samopouzdanje.

Ne zaboravite se posavjetovati s dermatologom ili stručnjakom za njegu kože kako biste izradili personalizirani plan liječenja koji odgovara vašim specifičnim potrebama i brigama. Pravilnim pristupom postizanje ujednačenijeg i blistavijeg tena nadohvat je ruke.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. DePietro, M. (2023). What You Should Know About Hyperpigmentation. Healthline.
  2. Sissons, B. (2023). What to know about hyperpigmentation. Medical News Today.
  3. Hyperpigmentation. (2021). Cleveland Clinic.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu