Melasma (hiperpigmentacija lica): Najčešće se javlja kod žena u dobi 20 – 50 godina! Evo kojim se prirodnim pripravcima može tretirati

Melasma

Melasma je termin koji se koristi za opisivanje stanja diskoloracije lica, odnosno promjena u boji tena lica. Stanje se obično javlja kod žena u dobi od 20 50 godina. Melasma je češća u žena tamnije puti. Uzrok melasme se ne zna, međutim, povezuje se s izlaganjem suncu, korištenjem oralnih kontraceptiva te trudnoćom.

Jedan od simptoma melasme se definira kao pojava simetrične smeđe ili sive boje na licu. Diskoloracija obično pokriva različite dijelove lica, uključujući obraze, čelo, nos, područje iznad gornje usne i bradu. Rijetko se može pojaviti i na podlakticama te vratu.

Melasma uglavnom nema značajnijih simptoma osim pojave smeđih mrlja na koži koje zimi postaju nešto svjetlije. Obojena mjesta na koži mogu se ljuskati.

Pročitajte članak “Smeđe mrlje na koži: Tragovi izloženosti brojnim štetnim faktorima! Liječnik otkriva kojih se 10 promjena javlja na našem najvećem organu“.

Melasma je termin koji se koristi za opisivanje stanja diskoloracije lica
FOTO: Shutterstock

Što je melasma i zašto se javlja?

Melasma na licu se kod većine žena razvije u trudnoći ili neposredno nakon poroda, no može se javiti i kao posljedica kontracepcije, odnosno nadomjesne hormonske terapije. Do razvoja melasme dolazi zbog povišene razine ženskih spolnih hormona.

Melasma se može pojaviti i kao posljedica pretjeranog korištenja solarija, točnije prevelikog izlaganja ultraljubičastom zračenju.

Sunce je također jedan od uzročnika melasme, upravo zato što oštećuje pojedine pigmentne stanice koje proizvode pigment u većim količinama. Pigmentne stanice najveće količine pigmenta proizvode upravo ljeti kada je UV zračenje najjače.

Prilikom razvoja melasme određenu ulogu imaju i krvne žile. Kada se pigmentacija ukloni, na sljepoočnici i čelu ispod površine zaostaju krvne žile. Koža potiče razvoj krvnih žila i stanjuje kožu, stoga se krvne žile vide jače.

Melasma može zahvatiti cijelo lice, a pogotovo mjesta koja su najizloženija suncu – čelo, sljepoočnice, dio obraza ispod očiju i područje iznad usana. Za velik broj žena melasma predstavlja estetski problem jer odaje izgled nečistog lica. U vrlo malom postotku melasma se može javiti i kod muškaraca.

Razlikujemo tri tipa melasme:

  • površinska melasma
  • dubinska melasma
  • kombinirani oblik melasme.

Prilikom određivanja tipa melasme koristi se Woodova lampa. Kod površinskog tipa melasme se pigment, kako i ime govori, nalazi samo u prvom sloju kože, dok se kod dubinskog tipa nalazi samo na srednjem sloju kože. Kod kombiniranog tipa melasme pigment se nalazi u oba sloja kože.

Woodova lampa
FOTO: Shutterstock

Melasma – liječenje i prirodni tretmani

Melasma je kroničan poremećaj hiperpigmentacije koji uvelike utječe na psihološko stanje pacijenta. Većini pacijentica melasma predstavlja ogroman estetski problem zbog čega se ujedno javlja i niz problema koji su vezani uz samopouzdanje.

Liječenje melasme je dugotrajno, može trajati 3 – 6 mjeseci, a često se događa da se liječenjem ne postiže očekivani rezultat.

Najteži, odnosno najveći izazov je uništavanje melanosoma, točnije stanica koje proizvode pigment. Uništavanje melanosoma može dovesti do upale koja može pogoršati melasmu. Kako bi se stanje poboljšalo, potrebna je dobra suradnja između liječnika i pacijenta.

Konzervativno liječenje uglavnom se vrši kemijskim pilinzima koji sprječavaju nastajanje melanosoma. U liječenju se koriste i topikalni preparati koji u biti služe za “izbjeljivanje kože”. Nakon 5 – 7 dana mogu se uočiti prvi rezultati. Tijekom liječenja pacijentice se obično žale na suhoću kože, osjećaj peckanja i popratno crvenilo.

Melasma - liječenje
FOTO: Shutterstock

Liječenje melasme uključuje liječničku intervenciju. No, dakako, hiperpigmentacija se može učinkovito liječiti pomoću prirodnih metoda. Primjenom jabučnog octa, ulja marelice i unošenjem beta karotena moguće je eliminirati melasmu, kao i druge probleme kože, poput suhoće i pucanja. Održavanje uravnotežene prehrane i njega kože također pomažu u eliminiranju melasme.

Svoju prehranu trebate obogatiti namirnicama kao što su lubenica, marelice, maline, borovnice, grožđe, kupine, jagode, višnje, mrkva, špinat, brokula, rajčica itd. Integralne žitarice također mogu pomoći kod melasme, jednako kao i konzumacija hladno prešanih, nerafiniranih, biljnih ulja poput ulja noćurka i lanenog ulja.

Kako biste se zaštitili od melasme, potrebno je tijekom ljeta koristiti kreme sa zaštitnim faktorom te šešir koji će vam zaštititi lice od direktne izloženosti suncu.

Jabučni ocat

Jabučni ocat pomaže u uravnoteženju pH kože. Nanosi se izravno na kožu te se uzima oralno, a pomaže u uklanjanju mrlja na koži. Osim toga, jabučni ocat uklanja toksine i osvježava kožu.

Ulje koštica marelica

Hladno prešano ulje od sušenih sjemenki marelica je prirodno ulje svijetle boje koje je bogato masnim kiselinama, vitaminima A, C i E. Kada se nanosi na kožu, ulje je hrani te uklanja upale, djeluje smirujuće i iscjeljujuće na melasmu.

hiperpigmentacija lica
FOTO: Shutterstock

Beta karoten

Član obitelji karotenoida, beta karoten je snažan antioksidans. Spoj također sadrži iznimno visoku razinu vitamina.

Ove dvije osobine u kombinaciji čine ga učinkovitim za liječenje diskoloracije povezane s melasmom. Također, kada se primjenjuje lokalno, ublažava upale kože, a naziva je se i “trudničkom maskom”. Lokalna primjena prirodnih sastojaka, pa čak i dodataka prehrani, uvelike može pomoći u liječenju melasme.

Sok limuna

Limunska kiselina u soku limuna djeluje kao prirodni piling, uklanja mrtve stanice kože i potiče rast novih, zdravih stanica kože. Također, sok limuna može pomoći u smanjenju pigmentacije kod melazme.

No, sok limuna za melasmu može biti vrlo kiseo i može izazvati iritaciju ili osjetljivost kože kod nekih ljudi, posebno onih s osjetljivom kožom. Također može povećati osjetljivost na sunčevu svjetlost, stoga je važno izbjegavati izlaganje suncu nakon nanošenja istog na kožu.

Melasma na licu
FOTO: Shutterstock

Aloe vera

Aloe vera ima hidratantna, protuupalna i ljekovita svojstva korisna za kožna oboljenja, uključujući melasmu. Osim svojih hidratantnih i protuupalnih svojstava, aloe vera sadrži spojeve koji mogu pomoći u inhibiciji proizvodnje melanina. Smanjenjem proizvodnje melanina, aloe vera može pomoći smanjiti pojavu tamnih mrlja i ostalih mrlja na koži.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Frothingham, S. (2022). Melasma Home Remedies. Healthline.
  2. Palmer, A. (2022). How To Treat Melasma. Verywell Health.
  3. Bose, S. (2020). 7 SKIN-SAFE SOLUTIONS FOR MELASMA TREATMENT AT HOME. BeBeautiful.

Ocijenite članak

4.18 / 5   11

Foto: Getty Images

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: melasma prirodni lijek, hiperpigmentacija lica, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu