Stručno odobrava
Kristina Žuna, mag. ing. biotechn.
Pet razloga zašto su višnje i trešnje dobre za zdravlje
- 2 komentara
- 3 min čitanja

Višnje (lat. Prunus cerasus L.) i trešnje (lat. Prunus avium L.) su popularne voćke crvene boje slatkog do kiselog okusa. Posjeduju mnoštvo minerala, vitamina i fenolnih komponenti te djeluju pozitivno na ljudsko zdravlje.
U nastavku članka pročitajte sve o nutritivnom sastavu višnji i trešnji te zdravstvenim prednostima koje donosi njihova konzumacija.
Višnje i trešnje – uzgoj
Višnja (lat. Prunus cerasus L.) raste na otpornom grmolikom stablu, a ima preko 20 različitih vrsta. Plod je malen i crvene boje, a slatkoća i kiselost ovise o sorti. Odgovaraju joj duboka i propusna tla te redovno navodnjavanje. U Hrvatskoj raste na kontinentalnom i sredozemnom području, ističu stručnjaci s poljoprivrednog portala Agroklub.
U Dalmaciji raste vrsta višnje maraska od koje se pravi mnogo popularnih prehrambenih proizvoda.
Trešnja (lat. Prunus avium L.) raste na razgranatom stablu i najčešće se konzumira svježa, a rjeđe u prerađenim prehrambenim proizvodima. Postoji mnogo vrsta trešanja. Daje male svijetlo ili tamnocrveno obojene plodove slatkog okusa koji mogu biti mekani ili nešto tvrđi.
Trešnju treba uzgajati na područjima s puno svjetla i topline, na rahlim i propusnim tlima s umjerenim količinama vode. Plodovi moraju biti zreli pri branju zbog toga što poslije branja neće više dozrijevati. Trebali bi se iskoristiti u roku par dana, a u zamrzivaču se mogu čuvati do mjesec dana.
Pri kupnji višanja i trešanja kupujte zrele plodove glatke neoštećene ovojnice, a prije upotrebe ih operite.

Višnje i trešnje – nutritivna svojstva
Višnje i trešnje su zdrave voćke čiji nutritivni sastav uvelike ovisi o sorti i načinu uzgoja. Međutim, 100 grama višanja i trešanja ima energetsku vrijednost od oko 50 kalorija.
Od minerala sadrže:
Od vitamina, višnje i trešnje sadrže najviše vitamina C, ali i:
- tiamin,
- riboflavin,
- vitamin A,
- niacin,
- pantotensku kiselinu,
- piridoksin.
Također, od ugljikohidrata višnje i trešnje sadrže i dijetalna vlakna koja ljudski organizam ne može probaviti pa potiču rad crijevnih mišića i poboljšavaju probavu. Treba uzeti u obzir da sadrže voćni šećer pa se ne preporučuje konzumacija u količinama većim od otprilike jednu ili dvije šalice dnevno.
Također, svoju crvenu boju višnje i trešnje zahvaljuju biljnim pigmentima antocijanima, koji djeluju antioksidativno. Također, posjeduju i određene koncentracije beta – karotena, luteina i zeaksantina, pigmenata koji štite zdravlje organizma, a posebno funkcije vida i kože.
Talijanski znanstvenici u znanstvenom radu objavljenom 2013. godine u časopisu Food Chemistry donose pregled antioksidativnih fenolnih komponenti koje su nađene u trešnjama. To su:
- derivati hidroksicimetne kiseline – neoklorogenska kiselina, p-kumarinska kiselina, klorogenska kiselina,
- antocijani – cijanidin glukozid, cijanidin – rutinozid, pelargonidini.

Višnje i trešnje – ljekovita svojstva
Ljekovita svojstva višanja i trešanja se najčešće pripisuju dijetalnim vlaknima, vitaminima, mineralima i fenolnim komponentama.
U nastavku članka donosimo pregled zdravstvenih prednosti koje donosi konzumacija višanja i trešanja.
1. Smanjuju upale
Istraživanje, objavljeno u časopisu Journal of Nutrition, je utvrdilo da konzumacija višanja smanjuje pojavu nekoliko biomarkera povezanih s kroničnim upalnim bolestima.
Antioksidansi u višnjama smanjuju razinu kemijskih spojeva koji uzrokuju reumatoidni artritis. Naime, sok od višnje može olakšati simptome upale zglobova za ljude koji pate od artritisa i gihta.
Trešnje imaju sličan učinak jer sadrže kvercetin koji djeluje kao antioksidans.
2. Pravilan rad imuniteta i probave
Jedna šalica trešanja ili višanja sadrži 25 posto dnevno preporučene količine vitamina C i više od dva grama vlakana.
Vitamin C ključan je za pravilno funkcioniranje imuniteta te sintezu proteina kolagena, najviše nađenog u hrskavici i koži.
Dijetalna vlakna potiču rad crijevnih mišića te potiču pravilan rad probave.
3. Mogu poboljšati rad mozga
Višnje i trešnje poboljšavaju rad vašeg mozga, a istraživanja su pokazala da ovo voće može smanjiti simptome Alzheimerove bolesti i Huntingtonove bolesti.
To se objašnjava djelovanjem vitamina B skupine koji se mogu naći u višnjama i trešnjama, a koji povoljno djeluju na živčani sustav.
4. Sprječavaju oštećenje mišića
Sportaši koji su tijekom treninga pili sok od ovog ukusnog voća nakon tjelovježbe su osjećali znatno manje boli.
Višnje i trešnje bogate su antocijaninom koji pomaže kod preveniranja oštećenja mišićnog tkiva.
5. Čuvaju srce
Antocijanin, koji ovom voću daje crvenu boju, također može imati pozitivan učinak na zdravlje srca.
Trešnje i višnje smanjuju koncentraciju “lošeg” kolesterola u krvi i štite od srčanog, ali i moždanog udara.
6. Održavanje zdravlja očiju
Zbog toga što sadrže pigmente beta – karoten, lutein i zeaksantin, konzumacija višanja i trešanja doprinosi pravilnoj funkciji vida i čuvanju zdravlja očiju.
Izvori:
- Trešnja – Uzgoj, Gnojidba, Sorte, Sadnja, Sjetva, Berba. Agroklub.
- Višnja – Uzgoj, Gnojidba, Sorte, Sadnja, Sjetva, Berba. Agroklub.
- Marengo, K., Sissons, C. (2018). What are the benefits of cherry juice? Medical News Today.
- Timmons, J., Butler, N. (2016). Are Cherries Good for You? Healthline.
- Grupa autora. (2013). Fruit quality and bioactive compounds relevant to human health of sweet cherry (Prunus avium L.) cultivars grown in Italy. Food Chemistry. 140, 630-638.