Pet razloga zašto su višnje i trešnje dobre za zdravlje

sok od visnje

Višnje (lat. Prunus cerasus L.) i trešnje (lat. Prunus avium L.) su popularne voćke crvene boje slatkog do kiselog okusa. Posjeduju mnoštvo minerala, vitamina i fenolnih komponenti te djeluju pozitivno na ljudsko zdravlje.

U nastavku članka pročitajte sve o nutritivnom sastavu višnji i trešnji te zdravstvenim prednostima koje donosi njihova konzumacija.

Višnje i trešnje – uzgoj

Višnja (lat. Prunus cerasus L.) raste na otpornom grmolikom stablu, a ima preko 20 različitih vrsta. Plod je malen i crvene boje, a slatkoća i kiselost ovise o sorti. Odgovaraju joj duboka i propusna tla te redovno navodnjavanje. U Hrvatskoj raste na kontinentalnom i sredozemnom području, ističu stručnjaci s poljoprivrednog portala Agroklub.

U Dalmaciji raste vrsta višnje maraska od koje se pravi mnogo popularnih prehrambenih proizvoda.

Trešnja (lat. Prunus avium L.) raste na razgranatom stablu i najčešće se konzumira svježa, a rjeđe u prerađenim prehrambenim proizvodima. Postoji mnogo vrsta trešanja. Daje male svijetlo ili tamnocrveno obojene plodove slatkog okusa koji mogu biti mekani ili nešto tvrđi.

Trešnju treba uzgajati na područjima s puno svjetla i topline, na rahlim i propusnim tlima s umjerenim količinama vode. Plodovi moraju biti zreli pri branju zbog toga što poslije branja neće više dozrijevati. Trebali bi se iskoristiti u roku par dana, a u zamrzivaču se mogu čuvati do mjesec dana.

Pri kupnji višanja i trešanja kupujte zrele plodove glatke neoštećene ovojnice, a prije upotrebe ih operite. 

Trešnja
Foto: Photostock Secrets

Višnje i trešnje – nutritivna svojstva

Višnje i trešnje su zdrave voćke čiji nutritivni sastav uvelike ovisi o sorti i načinu uzgoja. Međutim, 100 grama višanja i trešanja ima energetsku vrijednost od oko 50 kalorija.

Od minerala sadrže:

Od vitamina, višnje i trešnje sadrže najviše vitamina C, ali i:

  • tiamin,
  • riboflavin,
  • vitamin A,
  • niacin,
  • pantotensku kiselinu,
  • piridoksin.

Također, od ugljikohidrata višnje i trešnje sadrže i dijetalna vlakna koja ljudski organizam ne može probaviti pa potiču rad crijevnih mišića i poboljšavaju probavu. Treba uzeti u obzir da sadrže voćni šećer pa se ne preporučuje konzumacija u količinama većim od otprilike jednu ili dvije šalice dnevno. 

Također, svoju crvenu boju višnje i trešnje zahvaljuju biljnim pigmentima antocijanima, koji djeluju antioksidativno. Također, posjeduju i određene koncentracije beta – karotena, luteina i zeaksantina, pigmenata koji štite zdravlje organizma, a posebno funkcije vida i kože. 

Talijanski znanstvenici u znanstvenom radu objavljenom 2013. godine u časopisu Food Chemistry donose pregled antioksidativnih fenolnih komponenti koje su nađene u trešnjama. To su:

  • derivati hidroksicimetne kiseline – neoklorogenska kiselina, p-kumarinska kiselina, klorogenska kiselina, 
  • antocijani – cijanidin glukozid, cijanidin – rutinozid, pelargonidini.
Višnja
Foto: Photostock Secrets

Višnje i trešnje – ljekovita svojstva

Ljekovita svojstva višanja i trešanja se najčešće pripisuju dijetalnim vlaknima, vitaminima, mineralima i fenolnim komponentama. 

U nastavku članka donosimo pregled zdravstvenih prednosti koje donosi konzumacija višanja i trešanja. 

1. Smanjuju upale

Istraživanje, objavljeno u časopisu Journal of Nutrition, je utvrdilo da konzumacija višanja smanjuje pojavu nekoliko biomarkera povezanih s kroničnim upalnim bolestima.

Antioksidansi u višnjama smanjuju razinu kemijskih spojeva koji uzrokuju reumatoidni artritis. Naime, sok od višnje može olakšati simptome upale zglobova za ljude koji pate od artritisa i gihta.

Trešnje imaju sličan učinak jer sadrže kvercetin koji djeluje kao antioksidans.

2. Pravilan rad imuniteta i probave

Jedna šalica trešanja ili višanja sadrži 25 posto dnevno preporučene količine vitamina C i više od dva grama vlakana.

Vitamin C ključan je za pravilno funkcioniranje imuniteta te sintezu proteina kolagena, najviše nađenog u hrskavici i koži. 

Dijetalna vlakna potiču rad crijevnih mišića te potiču pravilan rad probave. 

3. Mogu poboljšati rad mozga

Višnje i trešnje poboljšavaju rad vašeg mozga, a istraživanja su pokazala da ovo voće može smanjiti simptome Alzheimerove bolesti i Huntingtonove bolesti.

To se objašnjava djelovanjem vitamina B skupine koji se mogu naći u višnjama i trešnjama, a koji povoljno djeluju na živčani sustav.

4. Sprječavaju oštećenje mišića

Sportaši koji su tijekom treninga pili sok od ovog ukusnog voća nakon tjelovježbe su osjećali znatno manje boli.

Višnje i trešnje bogate su antocijaninom koji pomaže kod preveniranja oštećenja mišićnog tkiva.

5. Čuvaju srce

Antocijanin, koji ovom voću daje crvenu boju, također može imati pozitivan učinak na zdravlje srca.

Trešnje i višnje smanjuju koncentraciju “lošeg” kolesterola u krvi i štite od srčanog, ali i moždanog udara.

6. Održavanje zdravlja očiju

Zbog toga što sadrže pigmente beta – karoten, lutein i zeaksantin, konzumacija višanja i trešanja doprinosi pravilnoj funkciji vida i čuvanju zdravlja očiju.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.18 / 5   17

Foto: Photospin, Photostock Secrets

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu