Medicinski dermaroller – kako djeluje i kako se izvodi?

dermaroller

Medicinski dermaroller je valjak s mikroiglicama koji stimulira proizvodnju kolagena i povećava prokrvljenost kože čime se poboljšava izgled i tonus kože te ona postaje glađa, zdravija, sjajnija i napetija. Kolagen je važan protein zbog kojeg nam koža izgleda svježe i zategnuto, a oslobađa se kad je koži potrebno zacjeljivanje i izgradnja novog tkiva. Stareći, tijelo proizvodi sve manje kolagena i potrebno je stimulirati njegov nastanak.

Primjena dermarollera u medicini naziva se i indukcijska terapija kolagenom, dok je engleski termin microneedling.

Kada se primjenjuje tretman medicinskim dermarollerom?

Tretman medicinskim dermarollerom može pomoći kod:

 • manjih i većih bora lica i dekoltea,
 • ožiljaka, hipertrofičnih (primjerice ožiljci nastali opeklinama) i atrofičnih (poput onih uzrokovanih aknama),
 • strija,
 • hiperpigmentacije,
 • kože oštećene suncem,
 • kože promijenjene starenjem.

Kako djeluje dermaroller?

Za razliku od uobičajenih metoda kao što su CO2 laser, frakcijski laser, pilinzi i dermobrazije koje sve djeluju po principu skidanja gornjeg sloja kože (ablativno), medicinski dermaroller nije invazivna metoda (agresivna) i ne uništava tkivo. Nema zagrijavanja, lasera ili struje, koriste se samo netraumatske medicinske mikroigle s vrlo malenim promjerom vrha (manjim od 3 μm, što je 0.003 milimetra).

dermaroller_akne

Mikroigle će prilikom terapije otvoriti tisuće sitnih kanalića u koži koji će aktivirati kožu, poknuti cirkulaciju i stvaranje kolagena kako bi se ona brzo oporavila. Iako neće oštetiti tkivo, živčani receptori kože će reagirati i prenijeti tijelu signal kako je potrebna obnova stanica u dubljim slojevima kože. Tako će se početi stvarati novi kolagen i nove stanice, povećat će se prokrvljenost kože, a time i unos kisika u stanice kože. Novoformirane stanice pojačat će kožu i popuniti atrofične ožiljke.

Obično je potrebno i do 6 tjedana da se pojave vidljivi znakovi regeneracije jer toliko traje proizvodnja kolagena, a proces će se nastaviti i sljedećih mjeseci, dajući vam dugotrajno poboljšanje izgleda kože. Za najbolje rezultate, preporučuje se učiniti 3 tretmana u razmacima od 6 tjedana, nikako kraćima jer će se samo uništiti mladi kolagen koji tek nastaje. Kod težih ožiljaka dermatolog može preporučiti i više tretmana.

dermaroller_bore

Kako izgleda terapija dermarollerom?

Iako dermaroller ne izaziva bol, medicinsko osoblje Vam može dvadesetak minuta prije postupka nanijeti na kožu lokalni anestetik u kremi kako bi tretman bio što ugodniji. Sama terapija dermarollerom traje oko pola sata.

Prilikom terapije medicinskim dermarollerom mikroigle će otvoriti tisuće sitnih kanalića u koži (otprilike 300 kanala na 1 cm2) i prodrijeti do živog tkiva kože, dermisa. Izazivajući reakciju dermisa, potaknut će se prirodna regeneracija kože i proces zacjeljivanja što će dugoročno rezultirati poboljšanjem izgleda i zaglađivanjem ožiljaka.

Kako njegovati kožu nakon terapije?

Odmah nakon terapije na koži može biti zamjetno crvenilo nalik lakšim opeklinama od sunca, a koža će biti na dodir topla i na osjet zategnutija. Ti osjeti će nestati u narednih jedan do dva sata, a crvenilo će se povući idući dan. Tijekom prvih nekoliko dana nakon tretmana može se pojaviti i osjećaj suhoće kože koji će također nestati. Također, koža će u ovom razdoblju izrazito upijati sve kozmetičke preparate koje na nju nanesete.

Prvih 48 sati nakon tretmana potrebno je kod umivanja koristiti mlaku vodu i paziti da se lice dodiruje samo čistim rukama. Iako je preporučljivo izbjegavati šminkanje, lakši make-up možete nanijeti minimalno 6 sati nakon tretmana. Ako izlazite na danje svjetlo, svakako koristite kremu s visokim zaštitnim faktorom barem 2 tjedna nakon terapije, čak i ako je zima i nije sunčano.

Kada se ne smije koristiti dermaroller?

Dermaroller se ne smije koristiti u slučajima:

 • raka kože,
 • nedavne radioterapije kože,
 • pojave herpesa na koži,
 • akutnih upala kože,
 • autoimunih bolesti,
 • sklonosti krvarenju kože i stvaranju keloida.

Cijena tretmana medicinskim dermarollerom

Tretman se izvodi u dermatološkim klinikama i ovlaštenim centrima za ljepotu, a cijena tretmana iznosi oko 1500 kuna u klinikama, a u određenim kozmetičkim centrima već od 300 kuna.

Može li se dermaroller koristiti kod kuće?

Postoje dermarolleri za kućnu upotrebu dostupni u ljekarnama, a moguće ih je i naručiti putem interneta. Kućni dermarolleri ne dopiru u kožu duboko kao medicinski i ne djeluju jednako efikasno. Koriste se kako bi se razni kozmetički preparati (poput kreme protiv bora) bolje upili u kožu. Prilikom izbora kućnih dermarollera treba biti oprezan kako se ne bi zbog nekvalitetnog aparata nanijela dodatna oštećenja koži. Cijene kućnih dermarollera kreću se od 250 do nekoliko tisuća kuna.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: dermaroller, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu