Zašto su suhe marelice dobre za naše zdravlje?

Marelice su odavno prepoznate kao iznimne namirnice koje doprinose poboljšanju cjelokupnog zdravlja. No, jeste li znali da sušene marelice imaju više hranjivih tvari i nose više zdravstvenih prednosti od svježih?

Prednosti suhih marelica proizlaze iz činjenice da proces sušenja ne oštećuje plod i ne mijenja ili umanjuje njegov hranjivi sastav.

Sušeno voće ima karakterističan okus, a osim visokog udjela šećera izvor je vitamina, mineralnih tvari, ali i polifenolnih spojeva. 

Suhe marelice su vrlo cijenjene i tražene zbog visokog sadržaja beta-karotena, koji je odgovoran za formiranje vitamina A. Beta-karoten pomaže osigurati dobar vid i zaštitu od uobičajenih uzroka oštećenja vida. Ljudi koji redovito uzimaju prirodnu dozu vitamina A otporniji su na razna pogoršanja vida.

Vitamin A smatra je bitnim vitaminom kroz sve faze života, a osim na vid ima učinak i na:

 • reprodukciju,
 • pravilan razvoj zametka,
 • rast,
 • imunološki sustav,
 • diferencijaciju stanica. 

Istraživanje provedeno na Sveučilištu u Jeruzalemu 2017. godine bavilo se učinkom vitamina A na karcinom, diferencijaciju matičnih stanica i imunološki sustav. Rezultati su pokazali veliku važnost vitamina A u prehrani ljudi. 

Uz beta-karoten, suhe marelice još sadrže željezo, kalcij, kalij, fosfor i vitamin C. Preventivno djeluju na razvoj bolesti srca i očiju, a sadrže i karotenoid likopen koji ima jako antioksidativno djelovanje.

Sušene marelice

100 g suhih marelica (prema USDA bazi podataka) sadrži:

 • 250 kcal,
 • 2.5 g proteina,
 • 5 g ukupnih masti,
 • 72.5 g ugljikohidrata,
 • 10 g prehrambenih vlakana, 
 • 12.5 g ukupnih šećera,
 • 100 mg kalcija,
 • 2.7 mg željeza,
 • 25 mg natrija, 
 • 3 mg vitamina C,
 • 250 IU vitamina A.

Kalcij pomaže u izgradnji jakih kostiju, Vitamin C je odlično sredstvo za jačanje imunološkog sustava, a željezo je bitno u zdravom formiranju hemoglobina koji omogućuje prijenos kisika do organa. Redovna doza od tih nutrijenata pomaže tijelu da se očisti i svakodnevno obnovi tako da vaši organi mogu nastaviti nesmetano obavljati svoje funkcije.

Osim gore navedenog, suhe marelice pomažu kod problema zatvora, loše probave te pomažu i u smanjenju masnih naslaga.

Suhe marelice pozitivno utječu na održavanje razine postprandijalne glukoze, odnose koncentracije glukoze u krvi nakon obroka.

U St. Michael’s bolnici u Torontu 2018. godine istraživan je učinak sušenog voća na regulaciju postprandijalne glikemije, a u fokusu su bile sušene marelice, sušene datulje, grožđice sultana. U istraživanju je sudjelovalo 10 zdravih dobrovoljaca koji su konzumirali kruh i navedeno sušeno voće. Zanimljivo je kako su sušene marelice pokazale značajan učinak na snižavanje razine glukoze u krvi nakon konzumacije bijelog kruha. 

Uvijek birajte organske suhe marelice umjesto onih umjetno tretiranih.

Suhe marelice, poput svih drugih vrsta sušenog voća, imaju dosta kalorija i mnogo šećera, stoga ako želite iskusiti sve njihove benefite za zdravlje, jedite ih umjereno.

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Viguiliouk E., Jenkins A. L., Blanco Mejia S., Sievenpiper J. L., Kendall C. (2018). Effect of dried fruit on postprandial glycemia: a randomized acute-feeding trial. Nutrition & diabetes, 8(1), 59. doi:10.1038/s41387-018-0066-5
 2. Ćetković G., Čanadanović-Brunet J., Vulić J., Djilas S., Tumbas Šaponjac, V. (2014). Antioxidant and sensorial properties of linden honey with dried apricots. Chemistry & biodiversity, 11(11), 1861–1870. doi:10.1002/cbdv.201400028
 3. Bjarnadottir A. (2017.) Dried Fruit: Good or Bad? Healthline
 4. Bar-El Dadon S., Reifen R. (2017). Vitamin A and the epigenome. Critical reviews in food science and nutrition, 57(11), 2404–2411. doi:10.1080/10408398.2015.1060940

Vodič kroz suho voće

Ocijenite članak

4.86 / 5   7

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: suhe marelice, sušene marelice, suha marelica, marelica, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu