Kemijski piling lica – dobrobiti i pravilno korištenje

kemijski-piling

Kemijski piling lica (eng. face peel) provodi se kako bismo osvježili kožu, popravili njenu teksturu, umanjili površinske nepravilnost i smanjili vidljivost bora. Kemijski piling lica je također agresivan tretman nakon kojega je potrebno intenzivno njegovati i hidratiziratilice, a ono će nas nagraditi sjajnom i prekrasnom novom kožom.

Piling lica je uobičajeni postupak koji bismo trebali provoditi jednom tjedno (ili barem jednom mjesečno) da bismo uklonili odumrle stanice i površinski sloj stare kože. Ukoliko ovo ne radimo redovito, odumrle stanice i nečistoće s površine će začepiti pore, a zatim uzrokovati pojavu prištića i ostalih nepravilnosti.
Kemijski piling je, za razliku od mehaničkog, učinkovitiji jer prodire u dublje slojeve kože. Isto tako, kemijskim pilingom ne možemo oštetiti površinski sloj kože, dok mehanički piling može izazvati oštećenja ako pretjerano agresivno trljamo kožu.

Postoji više vrsta kemijskih pilinga, od onih slabijih koje možemo raditi kod kuće pa sve do intenzivnih pilinga za koje se trebamo obratiti profesionalcima kako nešto ne bi pošlo po krivu. Ovaj piling stoga možete obavljati na koži lica, vrata i dekoltea za najbolje rezultate. U nastavku pročitajte generalne blagodati kemijskog pilinga za našu kožu.

Dobrobiti kemijskog pilinga za lice

  • Poboljšava teksturu kože.
  • Smanjuje sitne linije i bore.
  • Proljepšava izgled kože.
  • Smanjuje oštećenja od izlaganja suncu.
  • Vraća koži prirodan sjaj.
  • Djeluje na blaže oblike akni.
  • Smanjuje površinske ožiljke.
  • Uklanja odumrle stanice kože.
  • Smanjuje vidljivost staračkih pjega.
  • Prodire u dublje slojeve kože i čisti ih.
kemijski-piling-lica

Tko je najbolji kandidat za kemijski piling lica?

Kemijski piling najbolje se provodi na svijetloj do srednje tamnoj puti, što naravno ne znači da i osobe tamnije puti ne bi mogle uživati blagodati ovakvih tretmana. Važno je imati na umu da se kod osoba tamnije puti može dogoditi neravnomjerna pigmentacija nakon kemijskog pilinga te je potrebno konzultirati se s dermatologom ili profesionalnim kozmetičarem.

Isto tako, ovakav tip pilinga ne preporučuje se osobama koje puše, pretjerano se izlažu sunčevoj svjetlosti ili ne vode brigu o njezi kože.

Kako provesti kemijski piling?

S time da prilikom kemijskog pilinga mnogo toga može poći po krivu, najbolje je prepustiti se stručnjacima u kozmetičkom salonu koji će se pobrinuti da se postupak i njega kože provedu kako treba. Ukoliko biste htjeli isprobati blaži oblik kemijskog pilinga, u raznim prodavaonicama i drogerijama možete kupiti Peel Off maske za lice koje su jednostavne za uporabu te iziskuju manje vremena.

Postoji mnogo recepata za kemijski piling kod kuće, ali ne bismo ga preporučili jer postoji velika šansa od neželjenih reakcija kože. Primjerice, kemijski piling voćnim kiselinama (npr. limunom) može uzrokovati oštećenja kože ili opekline prilikom izlaganja suncu. S druge strane, piling mliječnom kiselinom bi u većini slučajeva zahtijevao mlijeko ili jogurt čije je djelovanje izričito blago, a nije poželjno izlagati kožu hormonima i ostalim supstancama koje se danas mogu naći u mlijeku. 

Što očekivati nakon kemijskog pilinga?

Ako kemijski piling obavljate kod kuće, ne biste trebali imati ikakvih posljedica osim blagog crvenila lica pa se potrudite ovakav piling napraviti predvečer. S druge strane, profesionalni kemijski piling ima nekoliko kratkotrajnih posljedica poput crvenila od nekoliko dana (većinom do 3 dana), izrazite osjetljivosti i dehidriranosti kože.

Nakon pilinga je potrebno hidratizirati kožu dvostruko više nego biste to inače radili. Također, obvezno koristite SPF zaštitu širokog spektra pri svakom izlasku tijekom dana jer je koža izrazito osjetljiva i sklona brzom “gorenju” pri izlaganju sunčevoj svjetlosti.

Prvih nekoliko dana nakon tretmana potrebno je njegovati kožu i pustiti je da se oporavi kako bi vas dočekala prekrasna, zdrava i sjajna nova koža.

Članak objavljen:

Saznajte više o njezi lica u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.80 / 5   5

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu