Vrste prištića: Evo kako ih prepoznati i liječiti

Vrste prištića

Akne su kožna bolest koja pogađa milijune ljudi diljem svijeta, bez obzira na dob ili spol. Iako su mnogi od nas upoznati s izbijanjem prištića, akne zapravo obuhvaćaju raznolik raspon manifestacija.

U nastavku otkrijte koje vrste prištića postoje.

Vrste prištića

Razumijevanje različitih vrsta akni može biti presudno u određivanju odgovarajućeg liječenja i strategija upravljanja.

Evo koje su glavne vrste prištića, odnosno vrste akni i koje su njihove različite karakteristike.

Bijele točke (zatvoreni komedoni)

Bijele akne jedna su od najčešćih vrsta akni. Pojavljuju se kao male, bijele ili kvržice boje mesa na površini kože, a uzrokovane su začepljenim folikulima dlake.

Bijele točke nastaju kada se višak masnoće, mrtve stanice kože i bakterije nakupljaju unutar pora, što rezultira zatvorenim komedonom. Ove mrlje obično ostaju zatvorene i ne izlažu pore zraku.

Miteseri (otvoreni komedoni)

Slično bijelim prištićima, miteseri su još jedan prevladavajući oblik akni. Karakteriziraju ih male, tamne mrlje na koži, koje se često pojavljuju na licu, prsima i leđima.

Miteseri nastaju kada se pora začepi uljem i mrtvim stanicama kože, ali za razliku od bijelih točkica, pora ostaje otvorena, dopuštajući zarobljenim ostacima da oksidiraju i poprime tamnu boju.

otvoreni komedoni
FOTO: Shutterstock

Papule

Papule su upalne lezije od akni koje se pojavljuju kao male, crvene kvržice na koži. Za razliku od bijelih točkica i mitesera, papule nastaju kada se stijenke folikula dlake upale zbog viška masnoće, bakterija i mrtvih stanica kože.

Ne sadrže gnoj, ali mogu biti osjetljivi na dodir. Papule je teže liječiti i mogu dovesti do ožiljaka ako se ne liječe pravilno.

Pustule

Pustule su izgledom slične papulama, ali sadrže vidljivu količinu gnoja u središtu. Ove gnojne lezije često imaju bijeli ili žućkasti izgled i mogu biti okružene crvenom, upaljenom kožom. Pustule su znak umjerene upale unutar folikula dlake i mogu biti osjetljive i bolne.

Gnječenje ili čačkanje pustula može pogoršati upalu i povećati rizik od ožiljaka.

Nodularne akne

Nodularne akne su teški oblik akni karakteriziran velikim, bolnim lezijama duboko u koži. Ove čvrste, natečene kvrge nastaju kada folikul dlake postane ozbiljno upaljen, što dovodi do stvaranja čvrstih masa ispod površine.

Noduli mogu postojati tjednima ili mjesecima i izloženi su većem riziku od stvaranja ožiljaka.

Liječenje često zahtijeva intervenciju dermatologa i može uključivati oralne lijekove ili injekcije.

vrste akni
FOTO: Shutterstock

Ciste

Cistične akne su najteži i iscrpljujući oblik akni. Ciste su duboke, gnojem ispunjene lezije koje se protežu ispod površine kože i mogu uzrokovati značajnu bol i nelagodu. Ovi veliki, osjetljivi čvorići skloni su pucanju, što dovodi do daljnje upale i mogućih ožiljaka.

Cistične akne često zahtijevaju agresivno liječenje, uključujući oralne lijekove kao što je izotretinoin, kako bi se spriječile dugotrajne komplikacije.

Kada posjetiti liječnika?

U slučajevima manjih do umjerenih akni od osobe se može zahtijevati dosljedna upotreba kućnih i medicinskih lijekova 2 – 3 mjeseca prije nego što se vide rezultati. Ozbiljnijim upalnim vrstama akni potrebno je puno više vremena da nestanu.

Osoba bi trebala razgovarati s liječnikom ili dermatologom ako bijele točke, miteseri, papule ili pustule:

 • su teške
 • ne reagiraju na lijekove
 • su vrlo bolne
 • su vrlo velike
 • puno krvare
 • otpuštaju puno gnoja
 • pokrivaju značajan dio lica ili tijela
 • izazivaju emocionalni stres
 • razvijaju se vrlo blizu osjetljivih područja, poput očiju ili usana.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
 1. Huizen, J. (2024). Pimple types: 6 types of acne. Medical News Today.
 2. Acne. (2023). Cleveland Clinic.
 3. Slideshow: Acne Visual Dictionary. (2022). WebMD.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu