Medicinski odobrava

Marta Dugonjić, dr. med.

Bijele točkice na koži – koji su mogući uzroci i kada se zabrinuti?

Bijele fleke na koži

Bijele točkice na koži uglavnom su bezopasne, ali zbog neuglednosti predstavljaju estetski problem. Uzroci mogu biti razni, od unutarnjih sistemskih promjena, preko virusa i gljivica na koži, do nedostatka različitih vitamina ili IPL tretmana.

Mogu biti različite veličine, obuhvaćati različite dijelove tijela i pogađati različite dobne skupine. Liječenje ovisi o uzroku, a bijele mrlje na koži mogu se ukloniti i prirodnim metodama.

Pročitajte članak do kraja i naučite zbog čega se pojavljuju bijele točkice na koži te kako ih liječiti. 

Milije kod beba
Foto: Photospin

Bijele fleke po tijelu kod djece

Iako se milije (mliječne akne) mogu pojaviti u bilo kojoj dobi, češća su pojava kod novorođenčadi. Riječ je o sitnim bijelim kvržicama koje se uglavnom pojavljuju na području lica, ali i ostatku tijela.

Nastaju kad keratin koji je ključan za izgradnju vanjskog sloja kože, ostane zarobljen. Kod djece nestaju same od sebe nakon nekoliko tjedana, dok se kod odraslih mogu dulje zadržati.

“Smatra se da milije nastaju od stanica kože koje se nalaze u dodiru s kosom, odnosno od onih koje su u neposrednom dodiru s dlakom zbog koje tvore malu izraslinu.

Daljnja istraživanja koja bi potvrdila uzrok milija bi mogla dovesti do efikasnijeg liječenja”, objašnjavaju japanski dermatolozi u studiji objavljenoj 2016. godine u znanstvenom časopisu Oncology Letters.

Milije kod odraslih
Foto: Photospin

Milije kod odraslih

Naime, kod odraslih se bijele točkice na licu pojavljuju zbog neodgovarajuće kreme za lice ili područje oko očiju, a koje znaju biti preteške, tj. premasne. One se nikako ne smiju istiskivati jer nije riječ o klasičnim prištićima, milije su tvrđe i mogu ostati ožiljci.

Dermatološki i kozmetički tretmani podrazumijevaju korištenje posebne igle kojom se milije uklanjaju. Ipak, postoje i prirodni načini uklanjanja milija. To su:

 • piling od šećera i limuna – šećer je izvor glikolne kiseline koja ujednačuje ton kože, čisti pore i odstranjuje mrtve stanice kože, a limun će stegnuti pore i posvijetliti ten,
 • med – antibakterijsko svojstvo umiruje kožu,
 • ulje čajevca – posjeduje antivirusna, antibakterijska i antigljivična svojstva, a brojne su studije dokazale djelotvornost kod raznih oblika akni, 
 • ricinusovo ulje – puno esencijalnih vitamina i minerala njeguje kožu, a ricinusne kiseline sprječavaju nastanak i širenje bakterija.

Milije se također liječe retinoidnim kremama i mastima koje sadrže 0.1% retinoida, navodi zdravstveni portal Medical News Today.

Zarazni molusk
Foto: Photospin

Bijele mrlje na koži – zarazni molusk ili vodene bradavice

Ako na koži primijetite pojavu glatkih bijelih mrlja s udubljenjem u središtu i veličine nekoliko milimetara koje nakon grebanja postaju krastice, riječ je o bezopasnom virusu Molluscum contagiosum koji se brzo množi. Prenosi se dodirom, ali i spolnim odnosom.

Navedena virusna infekcija nestaje nakon 6 – 12 mjeseci. Ako smetaju ili se pojavljuju nove, kožne se promjene mogu ukloniti:

 • posebnom malom žličicom oštrog ruba,
 • laserom,
 • krioterapijom – liječenje ledom.

Kod djece se terapija zbog izazivanja neugode izbjegava i provodi samo ako je neophodna. Više o zaraznom molusku možete saznati na ovoj poveznici.

Vitamin A
Foto: Photospin

Bijele fleke po koži – nedostatak vitamina

Bijele točkice na koži slične aknama mogu biti znak i nedostatka esencijalnih masnih kiselina i vitamina A i D. Bijele se točkice tada javljaju najviše na licu, rukama, bedrima i stražnjici.

U navedenim je slučajevima važno izbaciti zasićene masnoće, a prehranu obogatiti zdravim masnoćama:

Usto, treba konzumirati što više zelenog povrća i povrća koje obiluje beta karotenom (mrkva, šparoge, marelice, brokula, paprika itd.), a koje je glavni izvor vitamina A. Što se vitamina D tiče, desetominutno sunčanje trebalo bi osigurati dovoljnu dnevnu količinu.

Medicini je poznata i vrsta anemije koja nastaje uslijed nedostatka vitamina B12perniciozna anemija. Apsorpcija vitamina B12 odvija se u ileumu (zadnji dio tankog crijeva), ali prethodno se mora spojiti s bjelančevinom koja se stvara u želucu.

B12 injekcija
Foto: Photospin

U ovom slučaju želudac ne proizvodi potrebnu bjelančevinu, a to može rezultirati stvaranjem bijelih mrlja na tijelu. Dijagnosticira se:

 • krvnim pretragama,
 • analizom želuca – gastroskopija i biopsija,
 • Schillingovim testom – mjerenje apsorpcije nakon uzimanja radioaktivnog vitamina B12 i potrebne bjelančevine.

Liječenje uključuje injekcije vitamina B12.

Bijele mrlje na koži – vitiligo

Vitiligo (telećak) uključuje bijele fleke po tijelu, pogotovo bijele mrlje na potkoljenicama, kao simptom kožne bolesti u okviru koje dolazi do gubitka kožnog pigmenta i nestanka melanocita (stanica pigmenta). U ranoj fazi ga prati i svrbež.

Dr. med. Romana Čeović, specijalist dermatovenerolog, navodi tri različite vrste vitiliga:

 • lokalizirani vitiligo – zahvaća jedno manje područje kože i pojavljuje se u 2% slučajeva,
 • generalizirani vitiligo – zahvaća više područja poput lica i vrata, trupa te udova, a javlja se u 90% slučajeva,
 • univerzalni vitiligo – zahvaća preko 80% kože i javlja se u 8% slučajeva.

Najčešće je bezazlen, ali može doći i uz druge bolesti kao što su:

Ova kožna nepravilnost kod pogođene osobe nerijetko uzrokuje stres, tj. opterećenost estetskim izgledom. Bijele mrlje na koži mogu biti velike od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara. Kasnije se mrlje spajaju i znaju zauzimati veća područja, a svrbež nestaje.

Javlja se oko 20. godine, a kod 30 % oboljelih vitiligo je prisutan i u obiteljskoj anamnezi. Što se liječenja tiče, važno je izbjegavati izlaganje suncu.

Trenutno je najuspješnija fototerapija, tj. metoda fizikalne terapije u kojoj se primjenjuju ultraljubičaste zrake. Od pomoći mogu biti kortikosteroidne kreme i sintetski preparati vitamina D.

Više informacija o vitiligu možete pronaći ovdje.

IPL depilacija
Foto: Photospin

Posljedica IPL depilacije

Bijele točkice na koži mogu se pojaviti i nakon IPL depilacije, tj. trajnog uklanjanja dlačica svjetlosnom depilacijom uređajem koji emitira valnu duljinu, a koja djeluje na pigment dlake.

Kako se IPL depilacija ne preporučuje osobama tamnijeg tena, ako se pogrešno procijeni tip kože, mogu se pojaviti bijele mrlje na koži. Iz istog razloga treba izbjegavati izlaganje suncu dva tjedna nakon tretmana.

IPL metoda koristi se i kod uklanjanja raznih hiperpigmentacija, ali i staračkih pjega. Ipak, kako je koža na određenim dijelovima tijela (podlaktice, šake itd.) osjetljiva, mogu ostati bijele mrlje ili sitni ožiljci.

Gljivice na koži – bijele fleke

Bijele fleke po tijelu, pogotovo na rukama i nogama, koje se pojave uslijed tople i vlažne okoline, masne kože, prekomjernog znojenja, hormonalnih promjena i oslabljenog imuniteta te ostaju svjetlije od ostatka tijela, upućuju na površinsku gljivičnu infekciju kože Tinea versicolor (Pityriasis versicolor) ili pitirijazu.

Uobičajene su bijele fleke po tijelu od sunca jer je znojenje povećano, a na ljetovanju se boravi na vlažnim ručnicima. Kako bi se izbjegle bijele mrlje na koži nakon sunčanja, važno je korištenje visokih zaštitnih faktora, temeljito brisanje nakon kupanja i sušenje ručnika.

Liječi se sprejevima za različite površinske dermatomikoze i antimikotičkim šamponom kojim se tretira cijelo tijelo. Usto nakon tuširanja treba istrljati tijelo grubljim ručnikom kako bi se uklonile odumrle stanice kože.

Potrebno je neko vrijeme da se pigment obuhvaćene kože izjednači s ostatkom tijela. Više o samoj infekciji i prirodnim načinima liječenja možete pročitati ovdje.

Pityriasis versicolor – slike

Bijele fleke po tijelu kao posljedica pitirijaze mogu biti različite veličine i nejednako raspoređene na površini kože.

Tinea versicolor na vratu
Foto: Photospin
Pitirijaza na prsima
Foto: Photospin
Pitirijaza na rukama
Foto: Photospin

Bijele točkice na koži nogu

Malene i bijele točkice na koži koje se pojavljuju obično na udovima, pogotovo nogama, nazivaju se bier spots. Riječ je o vaskularnoj (odnosi se na krvne žile) anomaliji kože. Nisu opasne i ne liječe se.

Povezuje ih se s genetikom i pušenjem. Bier spots na nogama znak su loše cirkulacije u potkožnim kapilarama. Nestaju kratkotrajnim pritiskom na kožu ili podizanjem udova. Istaknutije su na nižim temperaturama. Pojavljuju se između 20. i 40. godine, a češće su kod žena.

Krioterapija
Foto: Photospin

Kako je riječ o bezazlenoj pojavi, veći je problem onaj estetskog karaktera. Zato dermatolozi preporučuju sljedeće:

Bijele točke na koži nogu mogu upućivati i na neke bolesti pa je važno razgovarati s dermatologom.

U rijetkim slučajevima kad se tzv. bier spots ili bijele mrlje pojavljuju uz nesanicu i tahikardiju, može biti riječ o Marshall–White sindromu“, upozoravaju indijski liječnici u studiji objavljenoj 2015. godine u znanstvenom časopisu Indian Dermatology Online Journal.

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Čeović, R. (2009). Vitiligo. Pliva Zdravlje.
 2. Huizen, J. (2017). What are these white spots on my skin? Medical News Today.
 3. Börve, A. (2018). White spots on skin: Pictures, causes, treatment. First Derm.
 4. Greene, A. (2017). White Patches of Skin. Dr. Greene.
 5. Kurokawa, I., Kakuno, A., Tsubura, A. (2016). Milia may originate from the outermost layers of the hair bulge of the outer root sheath: A case report. Oncol Lett. 12(6): 5190–5192.
 6. Grupa autora (2015). Bier spots: An uncommon cause of mottled skinIndian Dermatol Online J. 6(2): 128–129.

Ocijenite članak

5 / 5   2

Foto: Photospin

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu