Tinea versicolor (Pityriasis Versicolor) – simptomi i liječenje

tinea versicolor naslovna

Tinea versicolor ili pityriasis versicolor je česta i najčešće blaga gljivična infekcija kože. Gljivice ometaju normalnu pigmentaciju kože, što rezultiranja manjim, bezbojnim mrljama.

Ove mrlje mogu biti svjetlije ili tamnije boje od okolne kože i najčešće zahvaćaju trup i ramena. Tinea versicolor najčešće se javlja kod mlađih osoba. Izloženost suncu može učiniti mrlje izraženijima. Antifungalne kreme, losioni ili šamponi mogu pomoći u liječenje, no čak i nakon uspješnog liječenja, boja kože može ostati neujednačena nekoliko tjedana.

Tinea versicolor često se ponavlja, osobito prilikom toplog i vlažnog vremena. Vlažna koža u kombinaciji s mrtvim stanicama i masnoćama idealno je mjesto za razvoj gljivica.

Gljivice se najčešće manifestiraju kao kružne mrlje, odnosno depigmentacije kože. Od jedva vidljive male mrljice, ova se infekcija može proširiti na cijela leđa.

tinea versicolor

Simptomi Tinea versicolor

Tinea versicolor je vrsta infekcije koja se pojavljuje kao tanki sloj gljivica na vašoj koži. Infekcija uzrokuje mrlje promijenjene boje kože, koje mogu biti:

 • Bijele, ružičaste, preplanule ili tamno smeđe.
 • Mrlja sporo raste, ljuskava je i blago svrbi.
 • Više je vidljiva nakon izlaganja na suncu.
 • Smještena je na leđima, prsima, vratu ili gornjem dijelu ruke.

Od ove vrste tineje najčešće obolijevaju osobe u pubertetu i adolescenti koji su skloni pojačanom radu žlijezda lojnica, a samim time i masnoj koži. Djeca koja inače nemaju problema s masnom kožom rijetko su kandidati za ovo oboljenje. Opasnost od razvijanja ove vrste infekcije s godinama slabi, budući da koža proizvodi sve manje masnoće.

Tineja versicolor je uglavnom asimptomatska infekcija, osip većinom ne izaziva nikakve neugodnosti.U područjima tropske klime tineja versicolor može trajati godinama. U područjima s umjerenom klimom, najčešće se povlači zimi te tijekom tog razdoblja postane i manje vidljiva.

Sve opasnosti koje krije gljivična infekcija!

Ako se pravilno liječi, tineja će se povući u roku od mjesec dana. Tineja versicolor nije opasna, već samo uporna i dosadna infekcija koja uglavnom izaziva estetske probleme.

tinea versicolor simptomi

Uzroci Tinea versicolor

Gljivica koja uzrokuje Tinea versicolor inače je prisutna na koži, no počinje uzrokovati probleme kada se pretjerano razmnoži. Brojni čimbenici mogu potaknuti taj rast, uključujući:

Dijagnoza Tinea versicolor

Tineja versicolor se lako prepoznaje već pri prvom liječničkom pregledu. Zapravo, bilo bi bolje reći da je prepoznati kod drugih mogu čak i osobe koje su imale isti oblik infekcije.

Kako bi se potvrdilo da se radi o Tinei versicolor, liječnik može zahtijevati pregled kože pod mikroskopom. Liječnik će kožu zagrebati oštricom ili staklenom pločicom po zahvaćenom dijelu kako bi skinuo dio mrtvog epitela kože. Zatim se taj uzorak stavi na staklenu pločicu i tretira kalijevim hidroksidom kako bi se pod mikroskopom mogao pokazati klasični prikaz ove gljivice.

tinea versicolor mikroskop

Liječnik za pregled može upotrijebiti ultraljubičasto svijetlo, tako da se pacijenta smjesti u tamnu sobu. Trenutna potvrda dijagnoze događa se onda kada gljivica koja izaziva ovu infekciju svijetli žuto pod ultraljubičastim svijetlom.

Osim ove dvije metode, gljivica se može umjetno uzgojiti u laboratoriju, a ako je potrebno može se napraviti i biopsija kože. Postupci su gotovo jednaki kao i u prvom slučaju. Većinom se ovi dijagnostički postupci koriste kada liječnik nije siguran radi li se o Tinei versicolor ili o vitiligu ili pak o pitirijazi alba.

Liječenje Tinea versicolor

Ako su mrlje intenzivne ili ne reagiraju na OTC lijekove, možda ćete trebati lijekove na recept, u obliku krema ili masti odnosno oralnih tableta. Tinea versicolor se uglavnom tretira antifungalnim kremama, losionima, šamponima i tabletama. Kako bi se Tinea versicolor mogla liječiti, najprije je potrebno potvrditi dijagnozu.

U nastavku navedene kreme trebale bi se koristiti najmanje 2 puta dnevno, tijekom 3-4 tjedna. Šampone je potrebno prilikom svakog tuširanja ostaviti desetak minuta na tijelu kako bi djelovali. Ove kreme se mogu uzimati i kao prevencija nakon nestajanja simptoma kako se infekcija ne bi ponovno vratila.

Najčešće se preporučuju:

 • Ciclopirox (Diflucan), krema gel ili losion,
 • Itrakonazol (Onemel, Sporanox), kapsule ili tablete
 • Ketokonazolom (Extina, Nizoral), krema, pjena, gel, šampon ili tablete
 • Selen sulfid (Selsun), 2,5% losion ili šampon

Infekcija se može vratiti prilikom toplog ili vlažnog vremena. U nekim slučajevima, bit će potrebno uzimanje lijeka jednom ili dva puta mjesečno, kako bi se spriječilo vraćanje infekcije.

Da bi se vaša koža potpuno oporavila, bit će potrebni tjedni i mjeseci. Tinea versicolor ne ostavlja ožiljke niti trajna oštećenja kože.

Pročitajte cijeli vodič: Osip i akne kod djece i beba – najčešći uzroci i liječenje!

Prirodno liječenje Tinea Versicolor

Kako biste se riješili ove dosadne gljivice najbolje koristiti prirodne lijekove, koji vam mogu poslužiti kao prevencija.

 • Jogurt – je pun dobrih bakterija (oni koji imaju posebne oznake o sadržaju živih kultura) koje pomažu u borbi protiv određenih opasnih mikroorganizama. Jogurt namažite na oboljelo mjesto, ostavite da se osuši, a zatim isperite kožu. Kako bi jogurt bio djelotvoran, postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta dnevno.
 • Jabučni ocat – potrebno je pomiješati jednaku količinu vode i jabučnog octa te tom otopinom namočiti mali komadić vate. Vatom tapkajte po zahvaćenim dijelovima kože te ostavite da se osuši. Miris nije najugodniji ali će vam pomoći da se oslobodite od ove infekcije. Postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta dnevno.
 • Ulje čajevca – je znanstveno dokazano najsnažnije eterično ulje antimikrobnog djelovanja. Ulje čajevca (7 kapi) potrebno je razblažiti žličicom maslinovog ulja. Otopinu na kožu možete nanijeti putem vate. Ako vam ova otopina izazove crvenilo kože (ulje čajevca je jako) nemojte ponavljati terapiju.
 • Češnjak – na zahvaćenu kožu razmažite sok češnjaka i zatim ostavite da djeluje 20 minuta. Nakon toga kožu isperite vodom ili antifungalnim šamponom.
 • Kurkuma – prah kurkume pomiješajte s nekoliko kapi vode kako biste dobili pastu. Smjesu nanesite na zahvaćene dijelove kože ostavite da odstoji oko pola sata. Nakon toga se istuširajte.

Osim prirodnih lijekova, kožu je potrebno održavati suhom i čistom – samo tako zapravo možete spriječiti daljnje širenje i kroničan tijek infekcije.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.15 / 5   34

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: pityriasis versicolor, pityriasis versicolor liječenje, pityriasis versicolor prirodno liječenje, tinea versicolor liječenje, pitirijaza versicolor, pityriasis versicolor lecenje, pitirijaza liječenje, pityriasis versicolor simptomi, tinea versicolor lecenje, gljivice na leđima, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu