Orašasti plodovi – hrana koja će vam produžiti život
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja
Svi orašasti plodovi su izvori vitamina B i E i bogati su omega-3 masnim kiselinama. Kako su ovi plodovi bogati masnoćama, ne preporučuje se konzumacija više od šalice dnevno.
Pod pojmom orašasti plodovi najčešće se misli na:
- lješnjak,
- brazilski oraščić,
- orah,
- badem,
- kikiriki,
- pistacija,
- indijski oraščić,
- makadamija.
Zanimljivo je kako su orašasti plodovi dio vegetarijanske, mediteranske i azijske prehrane, a mnoga svojstva mediteranske prehrane pripisuju se upravo učestaloj konzumaciji ovih namirnica.
Prema Ros. E konzumacija orašastih plodova u zapadnim zemljama se u zadnje vrijeme povećala s obzirom na uključivanje ove skupine namirnica u mnoge smjernice za prehranu i promidžbu putem medija jer su novija istraživanja pokazala širok raspon njihovog pozitivnog djelovanja na zdravlje.
Orašasti plodovi su važan izvor nezasićenih masnih kiselina i visoko kvalitetnih proteina u vegetarijanskoj prehrani, a zanimljivo je kako je učestalost konzumacije orašastih plodova češća kod vegetarijanaca nego kod ostale populacije. U vegetarijanskoj prehrani orašasti plodovi su namirnice koje značajno doprinose ravnoteži i raznolikosti u prehrani.
Redovita konzumacija orašastih plodova pozitivno utječe na:
- povišeni tlak,
- inzulinsku rezistenciju,
- upalne procese u organizmu,
- prohodnost krvnih žila,
- profil lipida u krvi,
- snižavanje razine kolesterola.
Iz navedenog se može zaključiti kako je redovitom konzumacijom orašastih plodova moguće smanjiti rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa tipa 2.
Za orašaste plodove često se navodi kako doprinose smanjenju razine kolesterola.
Međutim, o čemu se točno radi i koji sastojak orašastih plodova to omogućuje?
Naime, fitosteroli se u velikoj količini nalaze u sastavu ovih namirnica. Za fitosterole možemo reći da su ‘’biljna verzija’’ kolesterola s obzirom na to da samo namirnice životinjskog podrijetla sadrže kolesterol. Fitosterol i kolesterol su po svom kemijskom sastavu veoma slični, pa su fitosteroli ti koji interferiraju s apsorpcijom kolesterola i na taj način smanjuju njegovu koncentraciju.
Istraživanje provedeno od strane Ros E. 2015. godine dokazalo je učinak redovite konzumacije orašastih plodova na smanjenje pojave dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularnih bolesti. Studija je objavljena u časopisu British Journal of Nutrition, a riječ je o randomiziranoj kliničkoj studiji u kojoj su sudjelovale osobe s visokim rizikom od kardiovaskularnih bolesti.
Rezultati su pokazali kako je redovita konzumacija orašastih plodova povezana sa smanjenjem dijabetesa tipa 2 za čak 50%, a što je još važnije, smanjenje kardiovaskularnih bolesti iznosi 30%. Autor kao napomenu navodi kako je pojava infarkta smanjena otprilike za 50% kod osoba koje su povezane s mediteranskim načinom prehrane koja je obogaćena svakodnevnim serviranjem različitih orašastih plodova (15 g oraha, 7.5 g badema i 7.5 g lješnjaka).
S obzirom na to da su orašasti plodovi energetski bogate namirnice s visokim udjelom masti u svom kemijskom sastavu među potrošačima je učestala dezinformacija kako povećana konzumacija orašastih plodova može dovesti do neželjenog dobitka na tjelesnoj masi, kao i do razvoja pretilosti.
Navedenom problematikom bavili su se istraživači s njemačkog instituta za biološku kemiju i nutricionizam koji radi u sklopu Sveučilišta u Stuttgartu, a cilj je bio otkriti poveznicu između učestalog unosa orašastih plodova i dobitka na tjelesnoj masi. Studija je objavljena u prosincu 2012.godine., a rezultati su potvrdili teoriju kako konzumacija orašastih plodova ne dovodi do dobitka na tjelesnoj masi unatoč visokoj kalorijskoj vrijednosti.
2017.godine u časopisu Nutrients objavljen je pregled radova gdje su na jednom mjestu prikazani svi pozitivni učinci najučestalijih orašastih plodova u prehrani ljudi.
Konzumacija badema
Prema autorima bademi mogu poboljšati ljudsko zdravlje kad su konzumiranu u malim (10 g/dan) ili velikim porcijama (100 g/dan). Rezultati kliničkog istraživanja navode potencijalni učinak konzumacije badema na glikemijsku kontrolu i lipidni metabolizam, smanjenje razine glukoze u krvi poslije jela, smanjenje razine inzulina u serumu, smanjenje inzulinske rezistencije, smanjenje lipidne peroksidacije i poboljšanje koncentracije HDL kolesterola.
Unatoč visokoj kalorijskoj vrijednosti, istraživanja ne pokazuju dobitke na tjelesnoj masi kod osoba koje se konzumirale male ili velike doze badema. Konzumacija badema u vrijeme užine dovodi do smanjenja razine glukoze u krvi nakon obroka i povećava zaštitu od dijabetesa tipa 2.
Konzumacija oraha
Konzumacija oraha veoma je slična kao i kod badema, a redovitom konzumacijom oraha moguće je poboljšati kvalitetu prehrane i imati adekvatan unos svih nutrijenata. Orasi su idealna zamjena za namirnice koje su nutritivno siromašne.
Studije u kojima se promatrala konzumacija oraha između 21 i 75 g na dan pokazale su redukciju u kardiovaskularnom riziku vezanu za poboljšanje profila lipida u krvi i endotelnih funkcija. Konzumacija 75 g oraha dnevno omogućuje unos korisnih nutrijenata kao što su polinezasićene masne kiseline, omega-3 masne kiseline i prehrambena vlakna,
Konzumacija kikirikija
Konzumacija kikirikija u dozi od 46 g/dan po dijeti propisanoj od strane Američkog društva za dijabetes u roku od 24 tjedna je povisila udio nutrijenata koji imaju zaštitna kardiovaskularna svojstva (mononezasićene masne kiseline, polinezasićene masne kiseline, α-tokoferol, niacin i magnezij) u usporedbi s osobama oboljelih od dijabetesa tipa 2.koje nisu konzumirale kikiriki.
Orašasti plodovi – kako ih jesti?
Orašaste plodove možete jesti sirove, ali ih možete pripremiti prženjem ili kuhanjem te koristiti kao dodatak jelima i salatama.
Potrebno je naglasiti kako su orašasti plodovi namirnice koje su najčešći uzrok alergijskih reakcija u organizmu, stoga je potreban oprez pri konzumaciji kod osoba koje su sklone alergijama.
Inače se preporučuje konzumacija oko 30 g orašastih plodova dnevno. Otprilike, to je količina koja stane na dlan. Nemojte se odlučiti na samo jednu vrstu orašastih plodova, pokušajte ih što više kombinirati (orasi, bademi, lješnjaci…). Samo oprez s brazilskim oraščićem, jer ako ih konzumirate u velikim količinama postoji opasnost od trovanja selenom!
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja
Izvori:
- Kim Y., Keogh J.B., Clifton P.M., (2017.) Benefits of Nut Consumption on Insulin Resistance and Cardiovascular Risk Factors: Multiple Potential Mechanisms of Actions
- Machado de Souza R.G., Machado Schincaglia R., Duarte Pimentel G., Mota J.F., (2017.) Nuts and Human Health Outcomes: A Systematic Review
- Ros E., (2015.) Nuts and CVD, British Journal of Nutrition, Volume 113, Issue S2
- Ros E., (2010.) Health Benefits of Nut Consumption
- Vadivel V., Kunyanga C.N., Biesalski H.K., (2012.) Health benefits of nut consumption with special reference to body weight control