Stručno odobrava
Kristina Žuna, mag. ing. biotechn.
Pistacija – nutritivna i ljekovita svojstva
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja
Pistacije su kod nas poznate kao egzotičan snack (propržene sa soli), a danas se u trgovinama zdrave hrane mogu nabaviti i sirove pistacije, koje se mogu dodavati u salate i deserte. Usitnjene pistacije daju predivnu zelenu dekoraciju svakom desertu te zanimljivu teksturu i okus.
Više o nutritivnim i ljekovitim svojstvima pistacija pročitajte u nastavku članka.
Pistacije – nutritivna svojstva
Pistacije su plod niskog grma ili drveta (lat. Pistacia vera), podrijetlom iz jugozapadne Azije. Zapisi o njihovoj upotrebi sežu još od 9000. godine prije Krista.
Raste u toplijim područjima, a kod nas može uspjeti u primorju, ističu stručnjaci s poljoprivrednog portala Agroklub.
Nutricionisti sa zdravstvenog portala Healthline navode da 28 grama pistacija sadrži:
- 159 kalorija,
- 5.72 grama proteina,
- 12.85 grama masti,
- 7.7 grama ugljikohidrata,
- 3 grama dijetalnih vlakana,
- 2.17 grama šećera,
- 34 miligrama magnezija,
- 291 miligram kalija,
- 139 miligrama fosfora,
- 0.48 miligrama vitamina B6,
- 0.25 miligrama vitamina B1.
Količina vitamina B1 sadržana u 28 grama pistacija sadrži otprilike 37% od preporučene dnevne doze unosa tog vitamina za odrasle osobe. Također su bogate na mineralu kaliju, koji je veoma bitan za pravilan rad srca i zgrušavanje krvi.
Osim toga, pistacije sadrže i veće koncentracije pojedinih antioksidansa, spojeva koji mogu spriječiti oštećenja nastala djelovanjem slobodnih radikala. To su:
- pigmenti lutein i zeaksantin,
- fitosteroli,
- tokoferoli.
Pistacije – zdravstvene prednosti
Zbog svog bogatog nutritivnog profila pistacije mogu pružiti određene zdravstvene prednosti koje navode stručnjaci s medicinskog portala Medical News Today. To su:
- poboljšavaju probavu jer sadrže dijetalna vlakna,
- zbog luteina i zeaksantina štite zdravlje očiju,
- mogu sniziti krvni tlak i koncentraciju “lošeg” kolesterola u krvi,
- mogu sniziti koncentraciju glukoze u krvi.
Pistacije su također bogate proteinima, a posebno aminokiselinom L-argininom. Ona se u tijelu metabolizira u dušikov (II) oksid, koji sudjeluje u vazodilataciji krvnih žila.
Zbog svojstva da snize koncentraciju “lošeg” kolesterola u krvi te krvni tlak, pistacije mogu biti odlične za očuvanje zdravlja srca i krvnih žila.
Zanimljivo je da konzumacija pistacije može promovirati rast “dobrih” bakterija u crijevima. Dijetalna vlakna čovjek ne može probaviti, ali služe kao prebiotička hrana bakterijama u crijevima. To može rezultirati smanjenjem probavnih problema i boljim metabolizmom.
Studija iz 2014. godine, objavljena u časopisu The British Journal of Nutrition, je dokazala da učestala konzumacija pistacija bolje utječe na rast “dobrih” bakterija nego konzumacija badema.
Više o prebioticima pročitajte ovdje.
Pistacije – upotreba
Pistacije su prije svega veoma ukusne i stoga nailaze na šaroliku primjenu u kulinarstvu. Mogu se koristiti za pripremu:
- umaka,
- kolača i slatkiša,
- sladoleda,
- maslaca,
- slanih jela.
Grm ili nisko drvo pistacija je lijepo i često se koristi kao ukrasna kultura.
Pistacije – nuspojave
Pistacije su generalno sigurne za upotrebu i obično se konzumiraju u manjim količinama. Međutim, postoji mogućnost alergije na pistacije pa pripazite ako ih niste nikad jeli.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja
Izvori:
- Benediktsdottir, A. (2017) 9 Health Benefits of Pistachios. Healthline.
- Leonard, J. (2018) What are the benefits of pistachios? Medical News Today.
- Pistacio. (2014) Agroklub.
- Ukhanova, M., Wang, X., Baer, D.J., Novotny, J.A., Fredborg, M., Mai, V. (2014) Effects of almond and pistachio consumption on gut microbiota composition in a randomised cross-over human feeding study. Br. J. Nutr. 111, 2146-52