Prehrana za sprječavanje gubitka kose

Rast kose

Dobra prehrana je izuzetno važna za zdrav rast kose i jedna od prvih stvari na koje biste trebali paziti ako patite od gubitka kose, prekomjerne štete kose ili sporog rasta kose.
 
Ono što jedete može znatno utjecati na kvalitetu i rast vaše kose, te su vam potrebne hranjive tvari kao što su vitamini A, C, E, B5, B12 te željezo, cink, proteini, esencijalne masne kiseline, silicij, sumpor i germanij.
 
Možete potrošiti puno novaca na proizvode za njegu kose no, najbolji način da se spriječi gubitak kose i poboljša njezin izgled je pravilna prehrana.

U nastavku možete saznati kojih 10 namirnica pomaže kosi da ostane zdrava i podatna te sprječava njezino ispadanje.

Namirnice protiv opadanja kose

Za zdrav rast kose i obnovu vlasišta su potrebni mnogi minerali, vitamini i ostale hranjive tvari. Organizam u nove vlasi ulaže proteine, strukturne elemente i vlakna. Stoga na raspolaganju treba imati sve dostupne hranjive tvari, kao i pravilnu cirkulaciju krvi u području vlasišta. 

Rast kose se može opisati u par koraka:

  1. Nova vlas kose počinje rasti iz korijena folikule, koja sadrži veliku količinu strukturnih proteina.
  2. Krv cirkulira krvnim žilama vlasišta i opskrbljuje folikule potrebnim hranjivim tvarima. 
  3. Nova vlas prolazi kroz kožnu barijeru na kojoj se nalazi uljna žlijezda. Tu se vlas opskrbljuje mastima koje joj daju zdravi sjaj.
  4. Stanice kose nastavljaju rasti i vlas se produžuje. 

U nastavku članka pročitajte kako prehranom spriječiti opadanje kose kod žena i muškaraca. Gubitak kose se još naziva alopecija, koja se zapravo može pojaviti na bilo kojem dijelu tijela.

Više o alopeciji možete pročitati ovdje.

Zdrava kosa

Jaja

Jaja kao dobar izvor proteina mogu biti iznimno dobra za kosu. Osim proteina, jaja su dobar izvor biotina i drugih B vitamina koji pomažu kontrolirati gubitak kose.
 
Za maksimalnu korist, potrebno je jesti cijelo jaje, bjelanjak i žumanjak. Bjelanjak je naročito dobar jer se u njemu nalazi najviše hranjivih tvari.

Grah

Grah je niskokalorična namirnica puna proteina, vlakana, vitamina B i C, cinka i minerala, koji su neophodni za rast kose.
 
Grah također sadrži dobru količinu željeza, potrebnu kako bi se spriječio gubitak kose.

Suncokretovo sjeme

Suncokretovo sjeme sadrži puno hranjivih tvari uključujući proteine, cink, kalij, biotin, bakar, željezo, vitamine B i E, magnezij i kalcij. Također je bogato omega 6 masnim kiselinama.

Možete koristiti suncokretovo sjeme sirovo, a možete ih dodati i na salate, domaće kiflice ili kuhano povrće.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi bogati proteinima, vitaminima, zdravim mastima i mineralima će riješiti problem ispadanja kose i vratiti kosi sjaj.

Jedući orašaste plodove na redovnoj bazi možete pomoći svojoj kosi da ostane zdrava godinama.

Orašasti plodovi

Špinat

Špinat sadrži dobru količinu hranjivih tvari i antioksidanata. Ovo zeleno lisnato povrće je dobar izvor vitamina B, C i E, kalija, kalcija, željeza, magnezija i omega 3 masnih kiselina koje su potrebne za zdrav rast kose.

Uz špinat je preporučljivo jesti i ostalo zeleno povrće kao što su brokula, kupus i blitva, jer i ono doprinosi zdravom rastu kose.

Zob

Zob sadrži dobru količinu vitamina B, cinka, bakra i proteina, najvažnije hranjive tvari za sprječavanje gubitka kose. Ona također sadrži važne minerale za rast kose kao što su kalij, fosfor, magnezij i željezo.
 
Zdjela zobenih pahuljica odličan je doručak i početak dana, a uz to je i zdrava za vašu kosu.

Mrkva

Mrkva sadrži veliku količinu beta karotena koji pripomaže rastu kose. Može se konzumirati u mnogim oblicima, bilo da ju dodate u salatu ili juhu, mrkva je uvijek dobar izbor za očuvanje kose i kože.

Mrkve

Slatki krumpir

Jednostavno možete smanjiti gubitak kose redovito jedući slatki krumpir.
 
Slatki krumpir je bogat beta karotenom i raznim drugim vitaminima koji potiču rast zdravih stanica i tkiva. Sadrži također mnogo vitamina C, bakra, željeza i proteina.

Losos

Losos je vrsta masne ribe koja osim što potiče rast kose, dobra je za mozak, krvne žile i kožu. Losos je bogat omega 3 masnim kiselinama, raznim vitaminima i mineralima.

Kako biste spriječili gubitak kose, važno je jesti losos barem dva puta tjedno, kako bi se iskoristile njegove prednosti.

Ostale masne ribe koje možete jesti kako bi ste smanjili opadanje kose su haringa, sardine, skuša i pastrva.

Prethodno navedene namirnice ne samo da pripomažu u rastu kose, nego i jačaju korijen kose, što će unaprijed spriječiti da kosa opada.

Članak objavljen:

Saznajte više o kosi u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.83 / 5   6

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu