Molluscum contagiosum – uzroci, simptomi i liječenje

molluscum_contagiosum_adult_stomach

Molluscum contagiosum ili zarazni molusk je bezopasna virusna infekcija kože ili sluznice. Često se naziva i „vodenim bradavicama“. Pripada skupini spolno prenosivih bolest, a iako nije klasična spolno prenosiva bolest, spolni put prijenosa jedan je od češćih. Uzročnik je DNA poksvirus koji se naziva Molluscum contagiosum virus (MCV) i može inficirati samo ljude. Postoje četiri tipa MCV-a: MCV-1, MCV-2,MCV-3 i MCV-4. MCV-1 je najrasprostranjeniji, dok se MCV-2 najčešće vidi u odraslih.

Način prijenosa i rizične skupine

Budući da se radi o spolno prenosivoj bolesti, najčešći način prijenosa je nezaštićeni spolni odnos. Kako se virus širi sa osobe na osobu kontaktom s oštećenom kožom, može se prenijeti i preko ručnika, odjeće ili igračaka. Kod zaražene osobe, virus se vrlo lako širi dodirom ili grebanjem i na druge dijelove tijela.

Najčešće zaražene skupine su: spolno aktivne osobe mlađe dobi, zatim djeca (1 do 10 godina) i imunosuprimirani, rijetko osobe starije životne dobi.

Znakovi i simptomi Molluscum contagiosum

Najčešće se očituje izraslinama (papulama) oblika kupole, boje mesa i veličine 1 do 5mm u promjeru. Smještene su u području trupa, ekstremiteta (ruku i nogu) i prepona. Lezije nisu bolne, no često mogu svrbiti. Grebanjem nastaju rane koje mogu krvariti ili se naknadno inficirati. Rijetko, u oko 10% slučajeva, oko lezije se može razviti ekcem.

Infekcija je lokalizirana na najviši sloj epidermisa, stoga cijeli bez ožiljka, osim u slučajevima grebanja koji dovode do oštećenja dubljih slojeva i superponiranih bakterijskih infekcija.

Središnja jezgra sadrži virus i jednom kad se uništi, lezije više nisu zarazne. Papule obično nestaju nakon 6 tjedana do 3 mjeseca, iako kod djece i imunosuprimiranih osoba mogu zaostati i duže.

Dijagnoza Molluscum contagiosum

Dijagnoza se najčešće postavlja na temelju kliničke slike, te se može potvrditi ekscizijskom biopsijom.

Histološki, Molluscum contagiosum karakteriziraju tjelešca u epidermisu, iznad bazalnog sloja, koja se sastoje od velikih stanica sa eozinofilnom citoplazmom koja sadrži virus i malim perifernim jezgrama.

Liječenje Molluscum contagiosum

Lezije najčešće nestaju spontano bez ikakvih posljedica. Preporučaju se higijenske mjere da bi se spriječilo širenje bolesti na druge dijelove tijela, te izbjegavanje grebanja koje može dovesti do krvarenja i naknadnih infekcija sa ožiljkastim cijeljenjem.

Papule u području genitalija eventualno se mogu liječiti različitim lokalnim pripravcima, laserom ili kirurškim postupcima da se spriječi njihovo daljnje širenje.

Prognoza Molluscum contagiosum

Većina promjena nestaje u roku od dvije godine (najčešće do 9 mjeseci). Sve dok su prisutne kožne izrasline, mogući je prijenos infekcije na druge dijelove tijela, ali i druge osobe. Sa nestankom lezija, nestaje i mogućnost širenja zaraze.

Za razliku od herpes virusa, koji ostaju u inaktivnom stanju i nakon nestanka promjena kože ili sluznice, Molluscum contagiosum virus nestaje u potpunosti zajedno sa papulama, osim u slučaju da se osoba ponovno inficira.

Postoje dokazi da je Molluscum contagiosum u porastu od 1966. godine, ali se rutinski ne prati, jer je infekcija rijetko ozbiljna i najčešće nestaje spontano bez liječenja.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.06 / 5   16

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: molluscum contagiosum, molluscum contagiosum liječenje, mollusca contagiosa, moluske na genitalijama, molluscum contagiosum slike, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu