Ribe Jadrana – kako odabrati morsku ribu?

Ribe Jadrana

Ako želiš biti zdrav, jedi više ribe! – rečenica je urezana u glave većine nas. No, konzumirati ribu nije jednako kao i konzumirati neugroženu ribu.

Problem nastaje kada, radi konformizma, trenda ili čiste lijenosti, svaki puta jedemo istu vrstu ribe, ne vodeći brigu o utjecaju na okoliš. Rezultat takve prehrane je ugroženost riba, kao što su plavorepa tuna (tunj) i losos.

Rješenje nije u ribogojilištima jer kupovina uzgojene ribe negativno utječe na okoliš (osim morskih školjki, dagnji ili riba iz organskog uzgoja).

Kako odabrati morsku ribu
FOTO: Shutterstock

Rješenje nije ni u prestanku konzumiranja ribe, nego u odabiru manje poznatih, neugroženih vrsta, koje su jednako kvalitetne te dolaze iz Jadranskog mora.

Ako se držimo nekoliko jednostavnih pravila prilikom kupovine ribe, možemo i dalje uživati u plodovima koje more čuva.

Pravila uključuju:

  • poštivanje minimalne veličine
  • poštivanje sezonaliteta
  • izbjegavanje riba koje su u svojoj reprodukcijskoj fazi
  • mijenjanje ribe učenjem imena “zaboravljenih” riba.

Kao što znamo da povrće i voće koje jedemo mora biti lokalno uzgojeno i sezonsko, jednako tako trebamo pripaziti da je riba koju jedemo lokalna te u sezoni.

Dakle, treba jesti planirano i dobro, kako bismo očuvali bogatstva mora i raznolikost u prirodi.

Mediteranski kalendar
FOTO: Shutterstock

Mediteranski kalendar

Iz kalendara je lako iščitati ribu koja je pogodna za kupovinu u određeno doba godine. Kalendara se držite kako biste bili promišljen i savjestan potrošač, ekološki osviješten član planeta.

Zima: cipal, djeverika, sinjac, orada, srdela, orhan, gof, arbun, inćun, grdobina, palamida, lokarda, skuša, morska školjka, hobotnica, sipa, lampuga.

Proljeće: šarun, lokarda, skuša, kokot, brancin, lubin, djeverika, sinjac, orada, gof, palamida, komarača.

Skuša
FOTO: Shutterstock

Ljeto: šarun, list, komarača, gof, arbun, kokot, deverika, sinjac, orada, srdela, inćun.

Jesen: tuna (tunj) dugokrilac, brancin, lubin, cipal, numb, kokot, lampuga.

Tijekom cijele godine: cipal putnik, ovčica, štuka, ušuta.

Kupujte rijetko: smeđa kirnja, bakalar.

Nikad ne kupujte: losos, plavorepa tuna (tunj), uzgojene tropske kozice, sabljarka, prstaci, sitna riba.

Losos
FOTO: Shutterstock

Više informacija možete pronaći na stranicama Slow Fish – kampanje Slow Food-a za održivi ribolov.

Navedene informacije dio su projekta ESSEDRA u Republici Hrvatskoj s ciljem informiranja potrošača o odgovornoj kupovini. Više o projektu možete pronaći na stranici Slow Food-a.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu