Posna jela za Veliki petak: Imamo brze, jeftine i izbalansirane recepte za blagdanski nemrs i post

Posna jela za Veliki petak

Veliki petak kršćanski je spomendan pa je za vjernike tako obavezan post na Veliki petak. Ipak, mnogi su u potrazi za receptima za posna jela za Veliki petak. No, zanimljivo je kako se post najčešće povezuje s nekonzumiranjem mesa na određeni dan, iako to zapravo nije u potpunosti točno.

Naime, post u kršćanstvu znači da se uzima samo jedan puni obrok na dan, dok se nemrs odnosi na nekonzumiranje mesa, ali uključuje redovite obroke.

Veliki petak – post

To znači da bi vjernici na Veliki petak trebali pojesti samo jedan obrok u danu. Post na Veliki petak nije jedini, već je obavezan za sve katolike od 18. do 60. godine i na Pepelnicu, dok je za mlađe i starije od tog raspona dobrovoljan.

Katolici obično svaki petak ne jedu meso, osim ako je u pitanju svetkovina. Iako je uvriježeno da se petkom posti, zapravo se misli na nemrs.

Običaji na Veliki petak
FOTO: Shutterstock

Običaji na Veliki petak

Na Veliki petak kršćani se prisjećaju Isusove muke na križu. Vjernici odlaze u crkvu te se klanjaju i ljube križ i pričešćuju. Veliki četvrtak, petak i subota zajedno čine Vazmeno trodnevlje.

Na Veliki petak može se reći da je oltar ogoljen, odnosno na njemu nema svijeća, križa i oltarnika koji simbolizira Isusovu svučenu odjeću. Budući da je Isus izdahnuo u 15 sati, tako se i vjernici okupljaju u crkvi u to vrijeme.

Uskrsni blagdani isprepleteni su hrvatskim običajima. Tako se vani ne bi trebalo ništa raditi, dan se više-manje provodi u tišini. Drugim riječima, rad koji stvara buku trebao bi se obustaviti na Veliki petak. Pije se crno vino kao simbol Kristove krvi.

U pojedinim dijelovima Hrvatske, posebice u Dalmaciji, održavaju se i procesije sa svijećama i križem.

Budući da je Veliki petak ujedno i radni dan, običaji na Veliki petak nisu više tako čvrsti kao nekada. Zato se ponajviše takvih običaja i crkvenih propisa drže uglavnom starije osobe. Ostali vjernici koji rade nastoje se držati barem dijela onog što se propisuje pa se tako odlučuju za post i/ili nemrs.

Jelovnik za Veliki petak
FOTO: Shutterstock

Jelovnik za Veliki petak

Ako se pridržavate posta u onom smislu što stvarno znači, jedan puni obrok dnevno, tada bi sa stajališta pravilne prehrane takav obrok trebao sadržavati:

  • proteine
  • složene ugljikohidrate
  • masti
  • vlakna
  • povrće (i voće).

Ako se odlučite i na nemrs, nekonzumiranje mesa, i dalje ima puno prostora za obrok bogat proteinima. Primjerice, jedan takav puni obrok u danu može sadržavati:

Sada kada imate okvirni popis namirnica, lakše možete složiti svoj jelovnik.

Budući da se radi samo o jednom obroku u danu, želimo postići sitost. Sitost se najbolje postiže unosom proteina, ali i masti koje se sporije probavljaju.

Jelovnik za Veliki petak napravite jednostavnim, izbalansiranim i laganim.

Posna jela za Veliki petak

Donosimo nekoliko recepata za posna jela za Veliki petak, a koji su prilagođeni s obzirom na količinu novaca i vremena. Ako niste u mogućnosti otići u ribarnicu po svježu ribu ili si priuštiti ribu poput lososa ili bakalara, sasvim u redu će biti i sardine iz konzerve. Sardine su odličan izvor omega-3 masnih kiselina, a kako se jedu s kostima, bogate su i kalcijem.

Losos iz pećnice s povrćem
FOTO: Shutterstock

Losos iz pećnice s povrćem

Losos je bogat omega-3 masnim kiselinama koje nedostaju velikom dijelu populacije, ali i vitaminom D koje se pokazuje kao sve češći nedostatak. Vitamin D bi trebali suplementirati tijekom hladnih mjeseci u godini jer ga ima u malom broju namirnica. Losos je jedna od rijetkih namirnica koje su bogate vitaminom D.

Sastojci:
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 205 °C.
  2. U posudi pomiješajte smeđi šećer, tamari umak, sezamovo ulje, đumbir, češnjak, korijander i sjemenke sezama.
  3. Na veliki lim za pečenje posložite filete lososa, mrkvu i brokulu.
  4. Losos i povrće prelijte s pola količine umaka napravljenog u 2. koraku. Malo pomiješajte rukama kako bi se umak dobro rasporedio.
  5. Pecite losos i povrće oko 18 minuta na srednjoj rešetki u pećnici.
  6. Nakon pečenja prelijte losos i povrće ostatkom umaka te posipajte narezanim mladim lukom.

Pročitajte članak “Priprema lososa: Pun je omega-3 masnih kiselina, ali se lako presuši! Pripremite ga na tavi i u pećnici bez da izgubi sočnost“.

Posna hrana za Veliki petak
FOTO: Shutterstock

Tajlandski recept s kozicama

Posna hrana za Veliki petak ne mora biti dosadna ili nekreativna. Ako volite azijsku kuhinju i uživate nabavljati egzotične sastojke, onda je za vas sljedeći recepet.

Sastojci:
  • 1/3 šalice neslanog kikirikija
  • 1/3 šalice Panang curry paste
  • 1 mali sitno nasjeckani crveni luk
  • pola čajne žličice mljevenog bijelog papra
  • 1 čajna žličica mljevenog korijandera
  • pola jušne žlice kokosovog ulja
  • pola šalice kokosovog mlijeka
  • 1 šalica kokosovog vrhnja
  • 1 crvena paprika (narezana na ploške)
  • 1 šalica zelenih mahuna
  • oko 600 g kozica
  • 1 šalica klica graha
  • 1 jušna žlica vode
  • 1 jušna žlica kokosovog šećera
  • 2 jušne žlice ulja od sezama ili nekog drugog ulja po izboru
  • šalica kuhane riže na pari.
Priprema
  1. Kikiriki popržite na srednje jakoj vatri miješajući dok ne dobije boju.
  2. Sameljite kikiriki pa dodajte curry pastu, luk, papar, korijander, jušnu žlicu vode te pomiješajte dok se sastojci ne sjedine.
  3. Pomiješajte kokosovo mlijeko i kokosovo vrhnje te zagrijte kokosovo ulje.
  4. Potom nekoliko minuta kuhajte mlijeko i vrhnje dok se malo ne zgusnu.
  5. Dodajte mahune i papriku, malo kuhajte, a potom dodajte i kozice.
  6. Na kraju dodajte ostale sastojke – kokosov šećer, (sezamovo) ulje i klice graha. Pomiješajte i kuhajte još nekoliko minuta. 
  7. Prema potrebi dodati još vode.
  8. Kuhani umak s kozicama prelijte preko kuhane riže.
  9. Na kraju jelo ukrasite začinskim biljem po želji.
Salata od sardina iz konzerve
FOTO: Shutterstock

Salata od sardina iz konzerve

Sardine iz konzerve, kao što je navedeno, kvalitetna su namirnica koja se brzo i lako kombinira s drugim sastojcima. Ako ne želite puno vremena provesti pripremajući posna jela za Veliki petak, onda je ovo recept za vas.

Sastojci:
Priprema
  1. Proso skuhajte prema uputama na pakiranju, a za to vrijeme prodinstajte smrznuto povrće na maslinovom ulju.
  2. Dodajte ocijeđene sardine iz konzerve i kuhani proso povrću, začinite i promiješajte.
  3. Posipajte mladim lukom.

Pročitajte članak “Riba u škartocu s povrćem: Lako probavljivi proteini i pregršt mikronutrijenata! Imamo 4 jednostavna i fina recepta“.

Posni kolači za Veliki petak
FOTO: Shutterstock

Posni kolači za Veliki petak

Posni kolači za Veliki petak mogu biti napravljeni bez čokolade, tek toliko da uživate u kojem zalogaju uz šalicu kave ili čaja.

Keksići od limuna sa samo tri sastojka

Citrusni keksići će zadovoljiti želju za slatkim. Osim toga, trebat će vam samo tri sastojka i jedna predivna zdjela za njihovu pohranu.

Sastojci:
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 176 °C.
  2. Pomiješajte sve sastojke dok ne dobijete glatku smjesu.
  3. Tijesto umotajte u plastičnu foliju i stavite u zamrzivač na 15 minuta.
  4. Oblikujte loptice od tijesta i posložite ih na papir za pečenje.
  5. Svaku kuglicu pritisne malo vilicom, kako bi postali plosnati.
  6. Pecite keksiće od limuna oko 10 minuta.
Kolač od borovnica
FOTO: Shutterstock

Kolač od borovnica

Što kažete na jedan slasni kolač od borovnica?

Sastojci za biskvit:
  • 4 vrlo zrele banane
  • pola šalice zobenog brašna
  • 1/4 šalice bijelog brašna
  • 1 čajna žličica praška za pecivo
  • pola čajne žličice sode bikarbone
  • 1 čajna žličica cimeta
  • 1/4 šalice otopljenog maslaca
  • 1 šalica borovnica.
Sastojci za glazuru:
  • 1 šalica liofiliziranih borovnica
  • 3 jušne žlice omekšanog maslaca na sobnoj temperaturi
  • 1 i pol čajna žličica ekstrakta vanilije.
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 176 °C.
  2. Kalup za tortu obložite papirom za pečenje i malo premažite uljem.
  3. Banane izblendajte u blenderu i dodajte ostalim sastojcima za biskvit.
  4. Tijesto ulijte u kalup za kolač i pecite oko 22 minute. Testirajte tijesto čačkalicom.
  5. Kada je kolač pečen, pustite ga da se ohladi.
  6. Liofilizirane borovnice sameljite u prah pa ga pomiješajte s ostalim sastojcima za glazuru.
  7. Biskvit prerežite napola pa donju polovicu premažite glazurom.
  8. Preklopite ostalom polovicom biskvita te premažite ostatak glazure po vanjskim površinama biskvita.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: posna hrana, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu