Jelovnik za post: Kako se najesti do sitosti uz nemrs?

Jelovnik za post

Post je sastavni dio određenih religija, pa tako i kršćanstva. Prema Katoličkoj crkvi post je obavezan za sve one koji su u rasponu između 18. – 60. godine. Ostale dobne skupine mogu se dobrovoljno odlučiti na post. 

No, često se ne razumije razlika između posta i nemrsa. Post znači suzdržati se od hrane, odnosno u danu konzumirati samo jedan puni obrok do sitosti, dok se nemrs odnosi na suzdržavanje od mesa, dok su riba i morski plodovi dozvoljeni. 

Ove godine Pepelnica, tj. Čista srijeda pada 5. ožujka, a to je ujedno i razdoblje početka Korizme koja traje 40 dana, do Velike subote.

Ujedno se na Pepelnicu posti, što znači da se konzumira jedan puni obrok, ali dozvoljena su i dva manja, ali ne do sitosti. 
Osim posta, na Čistu srijedu provodi se i nemrs
FOTO: Shutterstock

Osim posta, na Čistu srijedu provodi se i nemrs, dakle ne konzumira se meso. Uz Pepelnicu, jedini dan u godini kada se istovremeno provode post i nemrs je Veliki petak koji ove godine pada 18. travnja. 

Nemrs se razlikuje od posta po tome što nije ograničena količina hrane, već se izbacuje meso. Obavezan je za kršćane na sve korizmene petke, a provodi se i preostale petke u godini jer označava Kristovu muku, odnosno svaki petak je na neki način Veliki petak. 

Ako ste se odlučili za post, evo prijedloga jelovnika za jedan glavni obrok i eventualno dva manja obroka ako smatrate da će vam biti preteško izdržati na jednom obroku. Ovaj obrok je osmišljen tako da sadrži sve makronutrijente i pruži potrebnu sitost. 

Jelovnik za post 

Lagani doručak i lagana večera mogu biti opcija. Ako radite posao koji zahtijeva kretanje i fizičku snagu, vrlo vjerojatno će vam biti izazovno samo na jednom obroku. Svi obroci su osmišljeni tako da pružaju organizmu što više potrebnih nutrijenata

doručak za post
FOTO: Shutterstock

Lagani doručak 

Za lagani doručak odaberite kombinaciju jaja i dimljenog lososa koji će dati odličnu kombinaciju masti, a proteini će uz to dati i potrebnu sitost bez pretjerivanja u količini hrane

Sastojci:
Priprema
  1. Jaje ispecite na čajnoj žličici maslinovog ulja tako da ostane cijelo. 
  2. Avokado usitnite vilicom i namažite ga na krišku raženog kruha. 
  3. Na avokado dodajte šnitu lososa, potom jaje te popaprite i posolite
  4. Poslužite uz zdjelicu rikole začinjenu s malo octa. 
glavni obrok za post
FOTO: Shutterstock

Glavni obrok 

Za glavni obrok biramo kombinaciju mahunarki i žitarica s tofuom i povrćem. Hranjiv obrok s protuupalnom kombinacijom začina. 

Sastojci:
Priprema
  1. Tofu narežite na kockice, a potom ga kratko prodinstajte na jušnoj žlici maslinovog ulja te maknite sa strane. 
  2. Na drugoj jušnoj žlici maslinovog ulja dinstajte luk i češnjak dok ne omekšaju, a potom dodajte narezanu tikvicu, mrkvu i papriku te dinstajte oko pet minuta. 
  3. Zatim dodajte rižu i leću, povrtni temeljac i sve začine.
  4. Kuhajte oko 20 minuta uz povremeno miješanje. 
  5. Prije posluživanja posipajte peršinom. 
večera za post
FOTO: Shutterstock

Lagana večera 

U laganu večeru možete dodati neke sastojke od doručka poput avokada i šnite raženog kruha jer je važno iskoristiti sve namirnice koje već imate

Sastojci:
Priprema
  1. Na šnitu raženog kruha namažite avokado, potom sir te popaprite i posolite
  2. Poslužite uz trakice crvene paprike. 

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu