Jelovnik za post: Kako se najesti do sitosti uz nemrs?
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja

Post je sastavni dio određenih religija, pa tako i kršćanstva. Prema Katoličkoj crkvi post je obavezan za sve one koji su u rasponu između 18. – 60. godine. Ostale dobne skupine mogu se dobrovoljno odlučiti na post.
No, često se ne razumije razlika između posta i nemrsa. Post znači suzdržati se od hrane, odnosno u danu konzumirati samo jedan puni obrok do sitosti, dok se nemrs odnosi na suzdržavanje od mesa, dok su riba i morski plodovi dozvoljeni.
Ove godine Pepelnica, tj. Čista srijeda pada 5. ožujka, a to je ujedno i razdoblje početka Korizme koja traje 40 dana, do Velike subote.

Osim posta, na Čistu srijedu provodi se i nemrs, dakle ne konzumira se meso. Uz Pepelnicu, jedini dan u godini kada se istovremeno provode post i nemrs je Veliki petak koji ove godine pada 18. travnja.
Nemrs se razlikuje od posta po tome što nije ograničena količina hrane, već se izbacuje meso. Obavezan je za kršćane na sve korizmene petke, a provodi se i preostale petke u godini jer označava Kristovu muku, odnosno svaki petak je na neki način Veliki petak.
Ako ste se odlučili za post, evo prijedloga jelovnika za jedan glavni obrok i eventualno dva manja obroka ako smatrate da će vam biti preteško izdržati na jednom obroku. Ovaj obrok je osmišljen tako da sadrži sve makronutrijente i pruži potrebnu sitost.
Jelovnik za post
Lagani doručak i lagana večera mogu biti opcija. Ako radite posao koji zahtijeva kretanje i fizičku snagu, vrlo vjerojatno će vam biti izazovno samo na jednom obroku. Svi obroci su osmišljeni tako da pružaju organizmu što više potrebnih nutrijenata.

Lagani doručak
Za lagani doručak odaberite kombinaciju jaja i dimljenog lososa koji će dati odličnu kombinaciju masti, a proteini će uz to dati i potrebnu sitost bez pretjerivanja u količini hrane.
Sastojci:
- 1 šnita raženog kruha
- 1 šnita dimljenog lososa
- 1 jaje
- 1 čajna žličica maslinovog ulja
- 1/4 avokada
- 1 šalica rikole
- crni papar
- sol.
Priprema
- Jaje ispecite na čajnoj žličici maslinovog ulja tako da ostane cijelo.
- Avokado usitnite vilicom i namažite ga na krišku raženog kruha.
- Na avokado dodajte šnitu lososa, potom jaje te popaprite i posolite.
- Poslužite uz zdjelicu rikole začinjenu s malo octa.

Glavni obrok
Za glavni obrok biramo kombinaciju mahunarki i žitarica s tofuom i povrćem. Hranjiv obrok s protuupalnom kombinacijom začina.
Sastojci:
- 80 g riže
- 50 g crvene leće
- 100 g dimljenog tofua
- 1 mrkva (narezana na kolutove)
- pola crvene paprike (narezane na trakice)
- pola tikvice (narezane na kockice)
- pola crvenog luka (nasjeckanog)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 500 ml povrtnog temeljca
- pola čajne žličice kurkume
- pola čajne žličice crnog papra
- sol
- 1 jušna žlica svježe sjeckanog peršina.
Priprema
- Tofu narežite na kockice, a potom ga kratko prodinstajte na jušnoj žlici maslinovog ulja te maknite sa strane.
- Na drugoj jušnoj žlici maslinovog ulja dinstajte luk i češnjak dok ne omekšaju, a potom dodajte narezanu tikvicu, mrkvu i papriku te dinstajte oko pet minuta.
- Zatim dodajte rižu i leću, povrtni temeljac i sve začine.
- Kuhajte oko 20 minuta uz povremeno miješanje.
- Prije posluživanja posipajte peršinom.

Lagana večera
U laganu večeru možete dodati neke sastojke od doručka poput avokada i šnite raženog kruha jer je važno iskoristiti sve namirnice koje već imate.
Sastojci:
- šnita raženog kruha
- 120 g zrnatog ili svježeg sira
- pola crvene paprike (narezane na trakice)
- 1/4 avokada (usitnjenog vilicom)
- crni papar
- sol.
Priprema
- Na šnitu raženog kruha namažite avokado, potom sir te popaprite i posolite.
- Poslužite uz trakice crvene paprike.
Pročitajte i ove članke:
- Danas je Pepelnica – znate li što se na taj dan radi? “Ovo vrijeme pred nas stavlja jedno jedino pitanje”
- Imamo ideju za jednostavni i jeftini ručak ako postite na Čistu srijedu
- Posna jela za Veliki petak: Imamo brze, jeftine i izbalansirane recepte za blagdanski nemrs i post.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo

Hrana za potenciju: Nutricionistica otkriva koja je najbolja
- Zrinka Babić
- 2 min čitanja