Jedno jaje tjedno povezano je s manjim rizikom od ove teške bolesti!

konzumacija jednog jajeta tjedno mogla bi značajno smanjiti rizik od Alzheimerove bolesti

Jaja su dugo bila predmet rasprava – jedni ih smatraju superhranom, drugi izvorom “loših masti”. No, novo znanstveno istraživanje ponovno im vraća sjaj. Prema nedavno objavljenoj studiji, konzumacija jednog jajeta tjedno mogla bi značajno smanjiti rizik od Alzheimerove bolesti.

Evo što kažu znanstvenici – i kako jaja mogu pomoći vašem mozgu da ostane vitalan i u starijoj dobi.

Jesu li jaja dobra ili loša za zdravlje?

Tisućama godina jaja su bila nezamjenjiva u prehrani – puna su proteina, vitamina i esencijalnih nutrijenata. No, u drugoj polovici 20. stoljeća, zbog zabrinutosti oko kolesterola, počela su gubiti svoj status “zdrave hrane”.

Kako su znanstvenici napredovali, pokazalo se da prehrambeni kolesterol ne utječe značajno na kolesterol u krvi. Tako su jaja, barem djelomično, vraćena na jelovnike.

Danas nutricionisti jaja uglavnom smatraju prihvatljivim dijelom uravnotežene prehrane, s napomenom da umjerena konzumacija (poput jednog jajeta dnevno) može biti korisna, dok prekomjerni unos nije preporučljiv.

Što kaže nova studija o jajima i Alzheimeru?

U istraživanju objavljenom u časopisu The Journal of Nutrition znanstvenici su proučavali prehrambene navike više od tisuću starijih osoba u prosjeku starosti 81 godine. Tijekom prosječnog praćenja od 6,7 godina oko četvrtinu sudionika razvilo je Alzheimerovu bolest.

Rezultati su pokazali da su osobe koje su konzumirale barem jedno jaje tjedno imale čak 47 % manji rizik od razvoja Alzheimerove bolesti u usporedbi s onima koji su jaja jeli manje od jednom mjesečno.
jaja su korisna za mozak
FOTO: Shutterstock

Također, u dijelu studije koji je uključivao analizu moždanog tkiva nakon smrti, utvrđeno je da su kod osoba koje su redovito konzumirale jaja nakupljanja toksičnih proteina – karakteristična za Alzheimerovu bolest – bila značajno manja.

Zašto su jaja korisna za mozak?

Znanstvenici vjeruju da su za ovaj zaštitni učinak zaslužna dva ključna sastojka – kolin i omega-3 masne kiseline:

  • kolin je nutrijent ključan za funkciju živčanog sustava jer je preteča neurotransmitera acetilkolina; sudjeluje i u stvaranju moždanih stanica i ima snažno neuroprotektivno djelovanje
  • omega-3 masne kiseline, koje se također nalaze u žumanjku, poznate su po svojoj ulozi u očuvanju moždanog zdravlja.

Kombinacija kolina i omega-3 masnih kiselina može djelovati sinergijski, pružajući dodatnu zaštitu mozgu tijekom procesa starenja.

Što to znači za vas?

Ako volite jaja – dobra vijest je da ih ne morate izbjegavati. Jedno jaje tjedno može biti jednostavan i ukusan način da podržite zdravlje mozga. No, stručnjaci podsjećaju da nijedna namirnica ne djeluje izolirano – najvažnija je cjelokupna prehrambena slika.

Kao što ističe registrirana dijetetičarka Maddie Gallivan za Medical News Today, jaja su idealna namirnica za starije osobe jer su mekana, brzo se pripremaju i bogata su nutrijentima. No, za zdrav mozak ključna je raznolika prehrana temeljena na cjelovitim namirnicama.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Saznajte više o alzheimerovoj bolesti u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu