Jesu li jaja dobra ili loša za srce? Evo što kaže nova studija

Utjecaj konzumacije jaja na razinu kolesterola u krvi i zdravlje srca dugo je bio predmet rasprava

Jaja su izvor nutrijenata i imaju impresivan niz zdravstvenih prednosti. Bogati visokokvalitetnim proteinima, potiču snagu mišića i pomažu u regulaciji težine izazivanjem osjećaja sitosti.

Osim toga, jaja sadrže bitne vitamine poput vitamina A, D i vitamine B-kompleksa poput B12 i riboflavina, ključne za održavanje optimalnog zdravlja. Njihov visok sadržaj kolina podržava rad mozga i pamćenje, dok lutein i zeaksantin štite zdravlje očiju, smanjujući rizik od degeneracije makule povezane sa starenjem.

Utjecaj konzumacije jaja na razinu kolesterola u krvi i zdravlje srca dugo je bio predmet rasprava. Dok neke studije ukazuju na potencijalni rizik povezan s konzumiranjem jaja, osobito u većim količinama, druge pokazuju da umjerena konzumacija jaja ne može biti štetna, osobito za zdrave osobe.

Studija predstavljena na godišnjim znanstvenim skupovima Američkog koledža za kardiologiju sugerira da jaja, obogaćena dodatnim vitaminima i mineralima, možda nemaju štetne učinke na razinu kolesterola.

Rezultati studije

Ovo istraživanje, koje su proveli istraživači sa Sveučilišta Duke, uključivalo je 140 odraslih osoba u dobi od 50 i više godina s poviješću srčanih bolesti ili čimbenika rizika za kardiovaskularne probleme.

Sudionici su bili podijeljeni u dvije grupe – jedna je konzumirala 12 obogaćenih jaja tjedno, a druga je bila ograničena na dva jaja tjedno, bez obzira na obogaćenje.

Tijekom četiri mjeseca studija nije otkrila značajne razlike u razinama “dobrog” (HDL) i “lošeg” (LDL) kolesterola između dvije skupine.
Vjeruje se da obogaćena jaja nude zdravstvene prednosti zbog sadržaja vitamina D, B i E, omega-3 masnih kiselina i joda
FOTO: Shutterstock

Obogaćena jaja

Vjeruje se da obogaćena jaja nude zdravstvene prednosti zbog sadržaja vitamina D, B i E, omega-3 masnih kiselina i joda, dok sadrže manje zasićenih masti u usporedbi s običnim jajima. Unatoč obećavajućim rezultatima, studija priznaje ograničenja, poput male veličine uzorka i nedostatka detaljnih informacija o prehrani, uključujući varijacije u metodama pripreme jaja među sudionicima.

Iako je studiju financirala tvrtka za proizvodnju obogaćenih jaja, njezini nalazi postavljaju intrigantna pitanja o potencijalnim dobrobitima obogaćenih jaja, posebno za starije osobe i one s dijabetesom.

Međutim, potrebna su daljnja istraživanja kako bi se potvrdili ovi nalazi u većim, raznolikijim populacijama i istražilo mogu li se slični učinci primijeniti na neobogaćena jaja.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Saznajte više o kolesterolu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu