Dimljeni tofu: Recepti po preporuci nutricionistice
- Budite prvi i komentirajte!
- 5 min čitanja
Najpoznatija i najpopularnija zamjena za meso u vegetarijanskoj i veganskoj prehrani je tofu. Međutim, okus tofua je specifičan i mnogi će ga prije konzumacije marinirati ili pripremiti na neki drugi način.
Okusom prednjači dimljeni tofu karakteristične smeđe boje i atraktivnijeg okusa. Na 100 g dimljeni tofu sadrži:
- između 150 – 185 kalorija
- oko 20 g proteina
- oko osam grama masti
- oko tri grama ugljikohidrata.
Osim što je dimljeni tofu odličan izvor proteina, sadrži i važne minerale koji su nekad manjkavi u neizbalansiranoj veganskoj prehrani, kao što su kalcij, željezo i cink, a sadrži i magnezij.
Tofu je svestrana namirnica pa se tako može koristiti u svim kombinacijama u kojima se inače koristi meso, npr. mljeveni tofu za bolonjez ili pak kockice tofua u salati.
Kada je u pitanju dimljeni tofu, recepti u nastavku nešto su što svakako trebate isprobati.
Dimljeni tofu – recepti
Upravo zbog toga nije teško shvatiti kako pripremiti tofu, a mi donosimo nekoliko recepata u kojima možete iskoristiti dimljeni tofu.
Lako ga je nabaviti u većim trgovačkim lancima i specijaliziranim trgovinama nutritivno bogatijih namirnica.
Dimljeni tofu na tavi
Kada je u pitanju dimljeni tofu, recepti iz tave su nešto što najviše volimo, posebice kada nemamo volje paliti pećnicu. Možemo ovo jelo nazvati složencem iz tave koji sadrži sve esencijalne aminokiseline, odnosno kompletne proteine, a obilje povrća osigurat će vlakna, antioksidanse i mikronutrijente.
Sastojci:
- 200 g dimljenog tofua (narezan na kockice)
- 130 g integralne riže
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 1 crvena paprika (narezana na kockice)
- 1 mrkva (narezana na trakice)
- 1 šalica cvjetova brokule
- pola tikvice (narezane na kockice)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 1 jušna žlica soja umaka
- 1 čajna žličica limunovog soka
- 1 čajna žličica sezamovih sjemenki
- 1 čajna žličica meda.
Priprema
- Rižu skuhajte prema uputama, a nakon toga je ocijedite i ostavite sa strane.
- Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte tofu nekoliko minuta, a potom ga izvadite iz tave i ostavite sa strane.
- Potom, u tavi dinstajte češnjak i đumbir oko jedne minute.
- Dodajte povrće i dinstajte oko sedam minuta.
- Nakon toga vratite kockice tofua u tavu pa dodajte i limunov sok, med, soja umak i začine. Pomiješajte i dinstajte još oko tri minute.
- Na tanjur stavite rižu, a preko prelijte tofu i povrće.
- Posipajte sezamovim sjemenkama.
Tjestenina s dimljenim tofuom
Za nutritivan obrok koji sadrži sva tri važna makronutrijenta odaberite tjesteninu s tofuom. Proteine ćemo svakako osigurati iz tofua, ali ponešto i iz tjestenine koja na 100 g u prosjeku sadrži oko 10 g proteina.
Sastojci:
- 150 g tjestenine
- 200 g dimljenog tofua (narezanog na kockice)
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 1 režanj češnjaka (nasjeckan)
- 200 g šampinjona (narezanih na ploške)
- 1 šalica baby špinata
- 200 ml sojinog vrhnja
- 1 jušna žlica soja umaka
- 1 jušna žlica prehrambenog kvasca
- prstohvat čilija
- 1 čajna žličica mljevene paprike
- crni papar
- sol
- svježi bosiljak.
Priprema
- Tjesteninu skuhajte prema uputama, ali ostavite oko 100 ml vode u kojem se kuhala tjestenina.
- Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte tofu nekoliko minuta, a potom ga izvadite iz tave i ostavite sa strane.
- U istoj tavi dinstajte luk oko jedne minute, pa dodajte češnjak i dinstajte još jednu minutu.
- Dodajte šampinjone te ih dinstajte oko sedam minuta, a na kraju umiješajte baby špinat i dinstajte minutu dok ne uvene.
- Smanjite vatru pa dodajte soja umak, začine i prehrambeni kvasac te pomiješajte.
- Poslužite uz tjesteninu i svježe listove bosiljka.
Pohani dimljeni tofu
Možda se još uvijek razočarate kada na jelovniku restorana pronađete samo pohani sir kao dio vegetarijanske ponude. Ako se već nudi pohano, zasigurno bi bolji i kvalitetniji odabir bio pohani dimljeni tofu, no možete ga i sami spremiti kod kuće.
Sastojci:
- 200 g dimljenog tofua (narezan na ploške)
- pola šalice brašna
- pola šalice krušnih mrvica
- 1/4 šalice kukuruznog škroba
- pola šalice sojinog napitka
- 1 jušna žlica soja umaka
- 1 čajna žličica mljevene paprike
- pola čajne žličice češnjaka u prahu
- pola čajne žličice kurkume
- crni papar
- sol
- kokosovo ulje za pohanje.
Priprema
- Tofu dobro osušite krpom ili papirnatim ručnikom.
- U jednoj zdjeli pomiješajte brašno, sol, papar, malo češnjaka u prahu i papriku.
- U drugoj zdjeli pomiješajte sojin napitak i sojin umak.
- U trećoj zdjeli pomiješajte krušne mrvice s kukuruznim škrobom, češnjakom u prahu, kurkumom i paprikom.
- Tofu najprije uvaljajte u brašno, pa u smjesu sojinog napitka i umaka, a zatim i u krušne mrvice.
- Pohajte tofu na kokosovom ulju oko tri minute sa svake strane dok ne postane zlatne boje.
- Pohani tofu odložite na ubrus kako bi se upio višak ulja.
Poslužite ga uz umak i salatu.
Salata s dimljenim tofuom
Kad je u pitanju dimljeni tofu, salata je najbrži i najlakši način pripreme istog, odnosno obrok salata. Ova opcija je idealna za ponijeti na posao ili kao lagana večera. Po želji dodajte i kuhanu žitaricu poput prosa ili kvinoje.
Sastojci:
- 200 g dimljenog tofua (narezanog na kockice)
- 1 šalica mješavine zelene salate
- 1 krastavac (narezan na kockice)
- 1 crvena paprika (narezana na kockice)
- 1 avokado (narezan na kockice)
- 1 ribana mrkva
- 10 komada cherry rajčica (prepolovljenih)
- pola glavice crvenog luka (narezanog na polumjesece)
- 1 jušna žlica suncokretovih sjemenki.
Sastojci za preljev:
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 1 jušna žlica jabučnog octa
- 1 čajna žličica dijon senfa
- 1 čajna žličica javorovog sirupa
- pola čajne žličice češnjaka u prahu
- pola čajne žličice origana
- crni papar
- sol.
Priprema
- Na maslinovom ulju dinstajte tofu kockice nekoliko minuta.
- U zdjeli pomiješajte povrće.
- U maloj zdjelici pomiješajte sve sastojke za preljev.
- Dodajte tofu povrću, posipajte suncokretovim sjemenkama i prelijte preljevom.
Pečeni tofu
Za kraj donosimo recept za pečeni tofu koji poslužite uz zdjelu svježe salate te prilog po izboru. Ovaj put mariniramo tofu i pečemo ga u pećnici.
Sastojci:
- 200 g dimljenog tofua
- 2 jušne žlice sezamovog ulja
- 1 jušna žlica soja umaka
- 1 čajna žličica dimljene paprike
- 1 čajna žličica češnjaka u prahu
- pola čajne žličice kurkume
- pola čajne žličice origana
- crni papar
- sol.
Priprema
- Tofu ocijedite, prosušite i narežite na tanke ploške.
- U zdjelici pomiješajte sve začine sa sojinim umakom i sezamovim uljem.
- U plastičnu vrećicu sa zatvaračem stavite tofu i napravljenu marinadu, potresite i ostavite da se tofu marinira oko 20 minuta.
- Zagrijte pećnicu na 200 °C.
- Obložite lim za pečenje papirom i naslažite ploške mariniranog tofua.
- Pecite ga u pećnici oko pola sata, a na pola pečenja ga okrenite.
- Tofu je pečen kada poprimi zlatnu boju.
Pročitajte i ove članke:
- Svileni tofu: Tri recepta s omiljenim veganskim proteinom
- Najlakši recept za pečeni tofu koji će se svidjeti i ljubiteljima mesa.
- Veganski recepti za početnike: Nutricionistica otkriva kako složiti uravnotežene obroke.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Štitnjača i kortizol: Liječnik otkriva kako su povezani
- Hrvoje Pinoza
- 4 min čitanja