Čili (Capsicum frutescens)
- Budite prvi i komentirajte!
- 1 min čitanja
Čili je plod tropske paprike koji se suši i melje zajedno sa sjemenkama. Čili je izuzetno jakog okusa i do dvadeset puta ljući od ljute paprike.
Dodaje se u sva variva naročito u mahunarke jer ih čini lakšim za probavu. On potiče probavu i pražnjenje crijeva te dobro djeluje na podizanje energije i osjećaja topline za hladnih dana.
Osim suhog crvenog čilija, u indijskoj kuhinji se koristi i svježi zeleni čili, a ponekad i kombinacija oba čilija.
Za razliku od papra i feferona ne predstavlja problem ljudima s osjetljivim želucom ili hemeroidima – to vrijedi naročito u slučaju ako se kombinira s ostalim začinima indijske kuhinje.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Omiljena zimnica
Turšija: Recept za početnike od kojeg ne može jednostavnije
- Zrinka Babić
- 2 min čitanja
Članak objavljen: