Čili (Capsicum frutescens)

chili paprika

Čili je plod tropske paprike koji se suši i melje zajedno sa sjemenkama. Čili je izuzetno jakog okusa i do dvadeset puta ljući od ljute paprike.

Dodaje se u sva variva naročito u mahunarke jer ih čini lakšim za probavu. On potiče probavu i pražnjenje crijeva te dobro djeluje na podizanje energije i osjećaja topline za hladnih dana.

Osim suhog crvenog čilija, u indijskoj kuhinji se koristi i svježi zeleni čili, a ponekad i kombinacija oba čilija.

Za razliku od papra i feferona ne predstavlja problem ljudima s osjetljivim želucom ili hemeroidima – to vrijedi naročito u slučaju ako se kombinira s ostalim začinima indijske kuhinje.

Članak objavljen:

Saznajte više o indijskoj kuhinji u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu