Šampinjoni na tavi – recepti

Šampinjoni na tavi

Šampinjon ili plemenita pečurka je jestiva gljiva, odlične kvalitete iz porodice pečurki. Riječ je o gljivi koja je prirodno rasprostranjena u Europi i Sjevernoj Americi. Raste na pašnjacima, u parkovima, uz puteve, uspijeva i na dobro pognojenom tlu, a može se vidjeti i u vrtovima. Plemenita pečurka se uzgaja širom svijeta, a u prirodi ju se može pronaći od lipnja do studenog.

Zbog blagog okusa i cjenovne pristupačnosti, šampinjoni su zasigurno najzastupljenije gljive u ljudskoj prehrani.

Svježi šampinjoni sadrže :

  • 90-91% vode,
  • 3,5-4,9% proteina,
  • 3,3-3,6% ugljikohidrata,
  • 0-18-0,20% masti te
  • 0,4-0,8% mineralnih tvari.

Vitamini su u šampinjonima prisutni u manjim količinama. Najviše je zastupljen vitamin C, a slijede ga vitamin B1, B2 i B6 (u tragovima) te vitamin D i provitamin A.

sampinjoni

Foto: Stock Photo Secrets

Studija objavljena u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry osvrnula se na nutritivne karakteristike 6 vrsta gljiva, od čega 3 vrste šampinjona. Studijom je utvrđeno da su gljive (svježe ili kuhane), tijekom bilo kojeg godišnjeg doba, odličan izvor prehrambenih vlakana, uključujući i hitin za kojeg se vjeruje da smanjuje razinu kolesterola u krvi. Gljive sadrže i beta-glukan koji blagotvorno djeluje na zdravlje kardiovaskularnog sustava.

U 100 grama sirovih šampinjona nalazi se svega 26 kcal. Riječ je namirnici koja je iznimno bogata proteinima. Šampinjoni su stoga jedna od namirnica kojima se mogu hraniti i osobe s posebnim programima u prehrani, primjerice oboljeli od dijabetesa.

Šampinjoni se mogu koristiti sirovi, kao salata, kuhani, te uz druga lako probavljiva jela. Niste sigurni kako ispeći gljive? – Zavirite u naš članak.

Šampinjoni prženi na ulju

Prženi šampinjoni

Photo: Unsplash

Ako je riječ o svježim šampinjonima, možete ih konzumirati i sirove. Šampinjoni se u pravilu ne peru. Nečistoću je potrebno odstraniti uz pomoć četkice. U slučaju da šampinjone pripremate prvi put, svakako obratite pozornost na sljedeće smjernice.

Šampinjoni – priprema: 

  • Šampinjone režite na otprilike 5 mm debljine. Rezanjem šampinjona na tanke listiće, nećete dobiti puni okus gljiva, stoga pripazite na rezanje.
  • Ulje na tavi mora biti dobro zagrijano prije nego što ubacite šampinjone. Ako šampinjone dodate u mlako ulje, oni će se natopiti.
  • Šampinjone je potrebno dobro ispržiti kako bi pustili svoju aromu. Količinu od 300 grama, pržite otprilike 10 minuta. Veću količinu šampinjona je potrebno uz ravnomjerno miješanje duže pržiti.
  • Kada ste sigurni da ste dobro ispržili šampinjone, ugasite vatru. Šampinjone zatim posolite, popaprite i dodajte nasjeckani peršin. Na samom kraju dodajte i malo maslaca.
  • Maslac se uvijek dodaje na kraju kako pod utjecajem visoke temperature ne bi izgorio.
  • Sve dobro izmiješajte i servirajte toplo uz odrezak po želji.

Šampinjoni kao prilog

Prilikom pripreme nekog jela, fokus nam se uglavnom zadržava na glavnom jelu. Izbor dobrog, ukusnog i zdravog priloga je od jednake važnosti. Donosimo vam recept za pripremu ukusnog priloga od šampinjona.

Šampinjoni iz pećnice (cijeli šampinjoni)

Za pripremu ovog ukusnog priloga potrebni su vam sljedeći sastojci: 

  • 1 kilogram tanko narezanih šampinjona, 
  • 2 žlice maslinovog ulja, 
  • 3 češnja sitno nasjeckanog češnjaka, 
  • sol, 
  • svježe mljeveni crni papar, 
  • svježi peršin.

Postupak: 

  1. Šampinjone stavite u zdjelu, a zatim ih pomiješajte s maslinovim uljem, peršinom, soli i paprom.
  2. Šampinjone zatim prebacite u pleh i pecite na 220 C, uz povremeno miješanje sve dok ne omekšaju i ne porumene. Za to će vam biti potrebno oko 35 minuta.
  3. Nakon što šampinjone izvadite iz pećnice, dodatno i pospite s nasjeckanim peršinom i odmah poslužite.
  4. Po želji, pečene šampinjone možete poslužiti s palentom ili tjesteninom. Dobar tek!

sampinjoni narezani

Gljive na grill tavi

Za pripremu šampinjona na grill tavi potrebni su vam sljedeći sastojci: 

  • 12 velikih šampinjona, 
  • 0,5 dl maslinovog ulja, 
  • 2 češnja češnjaka, 
  • ružmarin, 
  • sol.

Za pripremu ovog obroka bit će vam potrebno oko 35 minuta.

Postupak: 

  1. Najprije izradite marinadu od maslinovog ulja, sitno nasjeckanog češnjaka, soli i sušenog ružmarina. Po želji možete dodati i malo chilija. 
  2. Odvojite peteljku od klobuka šampinjona. Klobuke stavite u posebnu posudu i marinirajte.
  3. Zagrijte grill tavu, dodajte gljive i pržite ih sa svake strane sve dok ne poprime zlatno smeđu boju.
  4. Šampinjone zatim stavite na tanjur i pospite završnim slojem marinade.

Punjeni šampinjoni na tavi

Šampinjone možete puniti nadjevom po želji. Nama se posebno svidio recept sa špinatom, pa smo ga odlučili podijeliti s vama. Za pripremu ovog obroka potrebni su vam sljedeći sastojci: 

  • 700 grama špinata, 
  • 400 grama šampinjona, 
  • 1 luk,
  • 1 češanj češnjaka, 
  • prstohvat soli,
  • prstohvat papra.

Postupak:

  1. Šampinjone najprije očistite i odvojite peteljku od klobuka. Peteljke sitno nasjeckajte.
  2. Zatim usitnite luk i češnjak, te na laganoj vatri pirjajte pet minuta
  3. Dodajte peteljke, špinat i ostale začine.
  4. Nekoliko minuta kuhajte i zatim tom smjesom napunite klobuke šampinjona.
  5. Zagrijte pećnicu na 200°C. Punjene klobuke pecite 30 minuta
  6. Jelo poslužite odmah. Dobar tek! 

Važno!

Donosimo vam nekoliko važnih smjernica koje se odnose na kupnju, pripremu i čuvanje šampinjona. 

  • Prilikom kupnje birajte šampinjone koji su čvrsti na dodir.
  • Premekani šampinjoni koji su izgubili vlagu te imaju oštećenja na površini – nisu pogodni za pripremu obroka.
  • Šampinjone nemojte ispirati vodom, već ih obrišite krpom ili kuhinjskim papirom.
  • Možete  ih nekoliko dana čuvati u hladnjaku.
  • Obavezno ih zapakirajte u papirnatu vrećicu, a vrećicu zamotajte u vlažnu krpu. Tako ćete zadržati vlažnost i svježinu.
  • Gljive od ručka nemojte čuvati i ostavljati u hladnjaku za sutradan jer one mogu oksidirati, ali i promijeniti aromu.
  • Jela s gljivama nemojte podgrijavati niti obrađivati u mikrovalnoj.

Ako imate dobar recept ili savjet kada je riječ o pripremi šampinjona – pišite nam u komentaru! Radujemo se vašim prijedlozima. 🙂

Članak objavljen:

Izvori: 

  1. (2016). Punjeni šampinjoni: Jednostavna jela koja će vas oduševiti. Tri, dva, jedan, kuhaj!
  2. Barros L, Baptista P, Correia DM, Morais JS, Ferreira IC. (2007). Effects of conservation treatment and cooking on the chemical composition and antioxidant activity of Portuguese wild edible mushrooms. Journal of Agricultural and Food Chemistry
  3. Susan Brassard. (2017). How to Cook Champignon Mushrooms. LiveStrong. com

Ocijenite članak

3.91 / 5   11

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu