Umak od šampinjona – ukusni recepti i priprema
- 1 komentara
- 3 min čitanja
Šampinjoni su najzastupljenija vrsta gljiva na našim stolovima i često ih koristimo za pripremu umaka, kao dodatak na jelima poput pizze ili kao prilog jelima. Umak od šampinjona je također lagan za pripremu, a donijet će bogat okus jelima od tjestenine, riže ili u kombinaciji s drugim povrćem.
Šampinjone možemo kupiti u svakoj trgovini, od male lokalne prodavaonice, preko tržnice pa sve do velikih trgovačkih centara. Mnogi ih mogu brati ukoliko se razumiju u gljivarstvo, no generalno se pakirane šampinjone uzgaja na veliko.
Umak od šampinjona pristaje svim jelima, može se kombinirati uz tjesteninu, rižu ili povrće. Mnogi čak umjesto umaka za prelijevanje tjestenine, izrađuju i vegetarijansku verziju lasagna sa sirom i umakom od šampinjona.
Umak od šampinjona iz konzerve
Prvi recept koji smo izabrali je i najjednostavniji, a koristi se šampinjonima iz konzerve (500g) za najbržu pripremu bez sjeckanja. Potrebno vam je još samo nešto češnjaka ili luka, začini, nekoliko žlica ulja ili maslaca te 200 ml vrhnja.
- Sitno nasjeckani luk popržite na zagrijanom ulju ili maslacu dok ne požuti ili postane staklen.
- Zatim dodajte šampinjone iz konzerve i začine (poželjno oprane i procijeđene) te pržite uz konstantno miješanje još 10-ak minuta.
- Na kraju dodajte vrhnje te začinima upotpunite okus ako vam nešto nedostaje. Poželjno je uključiti sitno nasjeckanih listića peršina.
Umak od šampinjona s mlijekom
Umak od šampinjona s mlijekom najlakše je napraviti tako da u jednom loncu ili dubokoj tavi popržimo luk i nakon nekoliko minuta dodamo gljive te ih pirjamo skupa dok ne ispari većina vode.
U isto vrijeme u drugom loncu pripremite bešamel umak koji ćete zatim samo preliti preko gljiva i dobiti vrhunski bijeli umak sa šampinjonima. Recept za bešamel umak (bijeli umak) pogledajte OVDJE.
- 1 glavica luka
- 2-3 žlice maslinovog ulja
- 500g šampinjona
- Sastojci za bešamel umak
Umak od šampinjona s kiselim vrhnjem
- 500g šampinjona
- 1 luk ili nekoliko češnjeva češnjaka
- 2-3 žlice maslinovog ulja ili 1 žlica maslaca
- 200 ml kiselog vrhnja
- Začini: sol, papar, svježi peršin ili suhi vlasac
- Gljive dobro operite pod mlazom vode, a zatim ih narežite na tanke ploškice.
- Sitno nasjeckani luk popržite na zagrijanom ulju ili maslacu dok ne požuti ili postane staklen.
- Zatim dodajte narezane šampinjone i začine (poželjno oprane i procijeđene) te pržite uz konstantno miješanje još 10-ak minuta.
- Na kraju dodajte vrhnje te začinima upotpunite okus ako vam nešto nedostaje. Možete dodati i nasjeckani peršin ili suhe listiće vlasca za bogatstvo okusa.
Umak od šampinjona i sira
Umak od šampinjona i sira mnogima je omiljeni, a podsjeća na makarone sa sirom uz dodatak gljiva. Savršeno će se slagati sa svim vrstama tjestenine, a možete ga iskoristiti i kao bazu za lasagne te dodati malo naribanog sira na vrh lasagna.
Umak od šampinjona i sira napravite tako da u neki od prethodno navedenih recepata za umak od gljiva jednostavno dodate naribani sir i pustite da se otopi prije uklanjanja s topline. Neki od sireva idealnih za ovakve umake su topljeni sirevi u listićima ili posudicama, dok se možete okušati i u ribanju gouda ili sličnih mekih sireva.
Umak od šampinjona bez vrhnja
Kremasti umak moguće je postići i bez vrhnja, a u tome slučaju potrebno je koristiti brašno ili tvari za zgušnjavanje poput aru praha i kukuruznog škroba. Nakon što ste propirjali luk i gljive te je sva voda isparila iz lonca, potrebno je dodati jednu žlicu oštrog brašna, aru praha ili drugog sredstva za zgušnjavanje.
Dobro promiješajte brašno, a zatim dodajte 150 ml vode ili temeljca uz dobro miješanje. Pustite da umak prokuha i zgusne se, a po potrebni možete dodati još vode za nešto rjeđi umak.
Umak od šampinjona na crveno
- 500g šampinjona
- 1 glavica luka
- 2-3 žlice ulja
- 1-2 žlice oštrog brašna
- 1/2 šalice tople vode
- 1 čajna žličica crvene paprike
- 1/2 čajne žličice mljevenog chilli-a (izborno)
- Začini: sol, papar, vegeta, svježi peršin
- Temeljito oprane gljive pod mlazom vode narežite na tanke ploškice te nasjeckajte luk.
- Sitno nasjeckani luk popržite na zagrijanom ulju ili maslacu dok ne požuti ili postane staklen.
- Zatim dodajte narezane šampinjone (dobro procijeđene) te dodajte nešto vode i začine po želji. Dinstajte uz konstantno miješanje još 10-20 minuta, tj. dok voda ne ispari.
- U posebnoj šalici pomiješajte brašno i vodu te dodajte crvenu papriku. Sve ulijte u šampinjone i kuhajte još 10 minuta.
- Za kraj dodajte chilli prah te kuhajte još 1-2 minute prije posluživanja.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja