Umak od šampinjona – ukusni recepti i priprema

umak od gljiva

Šampinjoni su najzastupljenija vrsta gljiva na našim stolovima i često ih koristimo za pripremu umaka, kao dodatak na jelima poput pizze ili kao prilog jelima. Umak od šampinjona je također lagan za pripremu, a donijet će bogat okus jelima od tjestenine, riže ili u kombinaciji s drugim povrćem.

Šampinjone možemo kupiti u svakoj trgovini, od male lokalne prodavaonice, preko tržnice pa sve do velikih trgovačkih centara. Mnogi ih mogu brati ukoliko se razumiju u gljivarstvo, no generalno se pakirane šampinjone uzgaja na veliko.

Umak od šampinjona pristaje svim jelima, može se kombinirati uz tjesteninu, rižu ili povrće. Mnogi čak umjesto umaka za prelijevanje tjestenine, izrađuju i vegetarijansku verziju lasagna sa sirom i umakom od šampinjona.

Umak od šampinjona iz konzerve

Prvi recept koji smo izabrali je i najjednostavniji, a koristi se šampinjonima iz konzerve (500g) za najbržu pripremu bez sjeckanja. Potrebno vam je još samo nešto češnjaka ili luka, začini, nekoliko žlica ulja ili maslaca te 200 ml vrhnja.

šampinjoni umak

 

  1. Sitno nasjeckani luk popržite na zagrijanom ulju ili maslacu dok ne požuti ili postane staklen.
  2. Zatim dodajte šampinjone iz konzerve i začine (poželjno oprane i procijeđene) te pržite uz konstantno miješanje još 10-ak minuta.
  3. Na kraju dodajte vrhnje te začinima upotpunite okus ako vam nešto nedostaje. Poželjno je uključiti sitno nasjeckanih listića peršina.

Umak od šampinjona s mlijekom

Umak od šampinjona s mlijekom najlakše je napraviti tako da u jednom loncu ili dubokoj tavi popržimo luk i nakon nekoliko minuta dodamo gljive te ih pirjamo skupa dok ne ispari većina vode.

U isto vrijeme u drugom loncu pripremite bešamel umak koji ćete zatim samo preliti preko gljiva i dobiti vrhunski bijeli umak sa šampinjonima. Recept za bešamel umak (bijeli umak) pogledajte OVDJE.

  • 1 glavica luka
  • 2-3 žlice maslinovog ulja
  • 500g šampinjona
  • Sastojci za bešamel umak

umak šampinjoni

Umak od šampinjona s kiselim vrhnjem

  • 500g šampinjona
  • 1 luk ili nekoliko češnjeva češnjaka
  • 2-3 žlice maslinovog ulja ili 1 žlica maslaca
  • 200 ml kiselog vrhnja
  • Začini: sol, papar, svježi peršin ili suhi vlasac
  1. Gljive dobro operite pod mlazom vode, a zatim ih narežite na tanke ploškice.
  2. Sitno nasjeckani luk popržite na zagrijanom ulju ili maslacu dok ne požuti ili postane staklen.
  3. Zatim dodajte narezane šampinjone i začine (poželjno oprane i procijeđene) te pržite uz konstantno miješanje još 10-ak minuta.
  4. Na kraju dodajte vrhnje te začinima upotpunite okus ako vam nešto nedostaje. Možete dodati i nasjeckani peršin ili suhe listiće vlasca za bogatstvo okusa.

umak od šampinjona s mlijekom

Umak od šampinjona i sira

Umak od šampinjona i sira mnogima je omiljeni, a podsjeća na makarone sa sirom uz dodatak gljiva. Savršeno će se slagati sa svim vrstama tjestenine, a možete ga iskoristiti i kao bazu za lasagne te dodati malo naribanog sira na vrh lasagna.

Umak od šampinjona i sira napravite tako da u neki od prethodno navedenih recepata za umak od gljiva jednostavno dodate naribani sir i pustite da se otopi prije uklanjanja s topline. Neki od sireva idealnih za ovakve umake su topljeni sirevi u listićima ili posudicama, dok se možete okušati i u ribanju gouda ili sličnih mekih sireva.

Umak od šampinjona bez vrhnja

Kremasti umak moguće je postići i bez vrhnja, a u tome slučaju potrebno je koristiti brašno ili tvari za zgušnjavanje poput aru praha i kukuruznog škroba. Nakon što ste propirjali luk i gljive te je sva voda isparila iz lonca, potrebno je dodati jednu žlicu oštrog brašna, aru praha ili drugog sredstva za zgušnjavanje.

Dobro promiješajte brašno, a zatim dodajte 150 ml vode ili temeljca uz dobro miješanje. Pustite da umak prokuha i zgusne se, a po potrebni možete dodati još vode za nešto rjeđi umak.

crveni umak od gljiva

Umak od šampinjona na crveno

  • 500g šampinjona
  • 1 glavica luka
  • 2-3 žlice ulja
  • 1-2 žlice oštrog brašna
  • 1/2 šalice tople vode
  • 1 čajna žličica crvene paprike
  • 1/2 čajne žličice mljevenog chilli-a (izborno)
  • Začini: sol, papar, vegeta, svježi peršin
  1. Temeljito oprane gljive pod mlazom vode narežite na tanke ploškice te nasjeckajte luk.
  2. Sitno nasjeckani luk popržite na zagrijanom ulju ili maslacu dok ne požuti ili postane staklen.
  3. Zatim dodajte narezane šampinjone (dobro procijeđene) te dodajte nešto vode i začine po želji. Dinstajte uz konstantno miješanje još 10-20 minuta, tj. dok voda ne ispari.
  4. U posebnoj šalici pomiješajte brašno i vodu te dodajte crvenu papriku. Sve ulijte u šampinjone i kuhajte još 10 minuta.
  5. Za kraj dodajte chilli prah te kuhajte još 1-2 minute prije posluživanja.
Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.45 / 5   11

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: umak od gljiva, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu