Domaći bešamel (bechamel) umak – jednostavan recept
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja
Bešamel umak sastavni je dio mnogih jela od tjestenine, a možda najpoznatije jelo je upravo lazanje. Za idealno lazanje gotovo je nemoguće proći bez pripreme bešamel umaka, što vrijedi i za mnoga druga jela kojima je potreban taj kremasti okus. Bešamel umak za tjesteninu sadrži samo nekoliko sastojaka i vrlo je jednostavan, stoga vam mi donosimo najbolji način za pripremu bez pogreške.
Bešamel umak proširio se iz Francuske u ostatak svijeta te se učestalo koristi u pripremi mnogih jela od tjestenine. Možemo ga pripremiti i kada želimo da neko jelo bude veoma kremasto. Bešamel umak je najpoznatiji umak za “prelijevanje” tjestenine, a vizualno je također privlačan zbog svoje krem bijele boje.
Ovaj umak također je poznat pod nazivom “bijeli umak” ili pak „sauce blanche”. Najčešće se koristi kod pripreme lazanja i musake, no bešamel umakom možemo preliti gotovo sve tjestenine poput raviola, špageta, tagliatela, fusila, makarona ili pak njoka.
Kako pripremiti bešamel umak bez pogreške?
Iako se čini veoma jednostavnim, bešamel umak mnogima zadaje glavobolju jer se pri kuhanju stvore grudice ili umak zapravo ne uspije kako smo poželjeli. Za idealan bešamel umak za tjesteninu postoji nekoliko pravila, a najvažnije je da pri kuhanju koristimo jednaku količinu maslaca i brašna.
Drugo pravilo je da mlijeko zagrijemo prije dodavanja u maslac i brašno kako bi se umak što bolje sjedinio, a mi izbjegli grudice. Također, snažno miješanje je nezaobilazno jer se grudice ipak mogu pojaviti ukoliko ih odmah ne rastvorimo.
Sljedeći recept odnosi se na bešamel umak za dvije porcije ili tri manje porcije, primjerice kod djece. Ako želite pripremiti umak za više osoba, jednostavno udvostručite ili utrostručite recept, ovisno o broju osoba za koje kuhate.
Bešamel umak – osnovni recept
- 50 g brašna
- 50 g maslaca
- 600-750 ml vrućeg mlijeka
- Papar, sol i muškatni oraščić
- Na otopljenom i zagrijanom maslacu (preporučujemo što kvalitetnijem) par minuta pržite brašno i kontinuirano miješajte.
- Potrebno je izbjeći tamnjenje maslaca. Zatim ulijte vruće mlijeko i neprestano miješajte kako biste izbjegli grudice.
- Umak potom začinite s malo soli, papra i poželjno muškatnog oraščića za idealnu aromu.
Umakom zatim prelijte razne tjestenine uz dodatak kuhanog ili blanširanog povrća. Odlične kombincije su tjestenine sa špinatom ili blitvom prelivene bešamel umakom, kao i razne musake, lazanje s povrćem ili mesom te njoki s primjerice gljivama.
Iako je bešamel umak za tjesteninu omiljen za korištenje u mnogim jelima, poželjna je njegova umjerena konzumacija zbog slabe nutritivne vrijednosti, a velike kaloričnosti.
Ukoliko vam izrada i dalje nije pravilno uspjela te ako se pitate koje brašno koristiti, preporučujemo korištenje oštrog brašna za početak, iako mnogi uspijevaju i s glatkim. Možda će vam pomoći i sljedeći bešamel umak video:
Bešamel umak bez maslaca
S obzirom da je bešamel umak najpoznatiji upravo po kombinaciji 3 osnovna sastojka, maslaca, mlijeka i brašna, teško ga je napraviti bez maslaca. Ipak, ukoliko ostanete bez maslaca, a bešamel umak za tjesteninu vam je hitno potreban, isprobajte sljedeći recept:
- 250 g brašna
- 1 L mlijeka
- Maslinovo ili suncokretovo ulje
Ovaj recept također se zove brzi bešamel umak te će vam svakako biti lakše izbijeći grudice. Mlijeko zakuhajte u odgovarajućem loncu te dok ono kuha u posebnoj posudi pomiješajte brašno i ulje dok ne postignete glatku kremu, poput one za puding.
Kremu zatim ulijte u vruće mlijeko i kuhajte uz stalno miješanje dok se umak ne počne zgušnjavati. Ukoliko je potrebno, umak možete razrijediti s još mlijeka.
Bešamel umak sa sirom i bešamel umak sa vrhnjem za kuhanje
Ukoliko ste ljubitelj sira i voljeli biste svoj umak obogatiti najdražim sirom, moguće je dodati ga u bešamel umak. Ovaj zadatak ipak bi vam mogao zadati nevolje ukoliko se sir ne uspije otopiti kako treba te u umaku nastanu grudice.
Sve što vam je potrebno ako se želite upustiti u dodavanje sira u bešamel jest sitno naribani meki ili polutvrdi sir po izboru. Kada ste umak zamiješali po nekom od prethodna dva recepta, polako počnite s dodavanjem sira u manjim količinama i kontinuirano miješajte dok se ne otopi.
Bešamel umak sa vrhnjem za kuhanje također je jedna od opcija prilikom pripreme, a sve što trebate napraviti je pomiješati mlijeko i vrhnje za kuhanje u jednakim omjerima. Nažalost, ne preporučujemo korištenje isključivo vrhnja za kuhanje jer je izrazito masno te vam uz maslac ili ulje ne bi odgovaralo, odnosno dobro sjelo na želudac.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja