Vege lazanje – recept koji osvaja hrskavošću i aromatičnošću

vege lazanje

Spremati veganske lazanje je uvijek kreativno i mogućnosti za kombinacije su bezbrojne. Ovog puta predstavljam vam bijele lazanje koje imaju tri različita sloja i prelivene su aromatiziranim bešamel umakom.

Šenon me zapravo nadahnuo za ideju jer njegov neobičan šiljasti izgled i predivna zelena boja baš nekako traže da budu u prvom planu, a gdje bolje nego na vrhu ukusnih lazanja.

Šenon je zapravo hibrid između brokule i cvjetače, a u svijetu je poznat pod nazivom Romanesco. Slično kao i brokula, Romanesco je izvrstan za sve, od sirove hrane, do jednostavnog jela na pari ili čak pečen na tavi s malo maslinovog ulja i limuna.

Šenon brokula
FOTO: Shutterstock

Očekujte okus bliže brokuli, nego cvjetači, i zanimljivu hrskavu teksturu.

No, baš kao i cvjetača, ima blaži okus, pa sam cijelu kombinaciju odlučila podići kombinirajući tofu, humus i bijelo vino. Rezultat je fantastičan i tako pripremljen umak je intenzivnog okusa, što ga čini idealnim za središnji sloj lazanja.

Lazanje su odlične tople i hladne, a bit će ukusne i sljedećeg dana te svakako uz njih servirajte nešto kiselo poput kineskog kupusa na salatu ili kisele krastavce.

vege lazanje
FOTO: Mare

Sastojci za nadjev:

Sastojci za bešamel umak:

Ostali sastojci:

  • 9 listova integralnih lazanja (oko 150 g)
  • 50 g veganskog parmezana
  • 320 g šenona
  • 1 jušna žlica lanenih sjemenki.
Vege lazanje šenon
FOTO: Mare

Priprema

  1. Nadjev pripremite tako što najprije izblendate luk i češnjak u pire. Na maslinovom ulju popržite kratko mljeveni tofu te ulijte pire od luka i češnjaka. Kratko popržite i zalijte vinom. Kad vino ispari dodajte humus, prehrambeni kvasac te kratko, uz miješanje, dinstajte na laganoj vatri.
  2. Bešamel umak pripremite na način da u biljno mlijeko dodate lovor, muškatni oraščić i češnjak i ostavite da prokuha. Pokrijte i maknite sa strane. U drugoj posudi otopite veganski maslac, dodajte brašno i dobro sjedinite u pastu. Ulijte mlijeko koje ste prethodno ocijedili te na laganoj vatri uz miješanje kuhajte dok ne dobijete gusti bešamel umak. Začinite solju i paprom po vlastitoj želji.
  3. Ako je potrebno, prethodno prokuhajte listove integralnih lazanja, sukladno uputama na pakiranju, a cvjetaču i šenon operite i pokidajte na manje komade, otprilike veličine vilice.
  4. Slažite lazanje u posudu za pečenje na način da najprije premažete dno posude s dvije jušne žlice bešamela, pa na to posložite listove lazanja te po njima opranu i pokidanu cvjetaču. Prelijte s par žlica bešamela i na to opet posložite listove lazanja. Zatim raspodijelite umak od tofua, humusa i vina te prekrijte listovima lazanja. Prelijte ostatkom bešamela, posipajte veganskim parmezanom i posložite po površini očišćeni šenon te posipajte sjemenke lana.
  5. Pecite pokriveno aluminijskom folijom 15-ak minuta na 200°C te još 5 – 10 minuta otkriveno na 180°C.

Napomene

  • Ako niste u mogućnosti naći mljeveni tofu, možete koristiti i obični čvrsti tofu ili dimljeni, ali ga prethodno naribajte na veći ribež te dodatno začinite, a onda nastavite po koracima iz pripreme.
  • Sastojci su dostatni za pleh veličine 20 x 28 centimetara.

Dobar tek!

Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.

Svakako pročitajte i recept za “Mediteranske lazanje“.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   4

Foto: Mare

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu