Kuhanje na pari – pravila, savjeti i potrebno posuđe

kuhanje na pari

Kuhanje na vodenoj pari već se dugi niz godina preporučuje upravo zbog očuvanja hranjivih sastojaka. Ovaj način pripreme namirnica osigurat će vašim obrocima veću količinu nutrijenata u odnosu na uobičajeno kuhanje ili pečenje hrane. Sve savjete u pripremi hrane na pari, čitajte u nastavku.

Stručnjaci se slažu kako je kuhanje na pari, pored sirovih namirnica, najzdraviji način da konzumiramo hranu. Osim toga, mnogi će se složiti i kako namirnice kuhane na pari zadržavaju više okusa te se bolje uklapaju u čitavo gurmansko iskustvo. Uz ukusnu hranu, najvažnije je ipak zdravlje, stoga preporučujemo da ukoliko ne želite jesti sirove namirnice, njih skuhate upravo ovako. 

Uobičajeno kuhanje namirnica zahtjeva njihovo potapanje u vruću/kipuću vodu. Na taj način kuhamo namirnice dok nismo zadovoljni njihovom mekoćom, dok u vodu možemo dodati sol i druge začine kako bismo povrću pružili dodatan okus.

Kuhanjem se nažalost određen broj nutrijenata ispušta u vodu, a s obzirom da tu vodu većinom ne koristimo nakon kuhanja, gubimo vrijedne aktivne sastojke namirnica. Osim toga, namirnice su izložene visokoj temperaturi te potpuno uronjene u vodu dodatno gube nutrijente.

 

Kuhanjem na pari, namirnice zadržavamo iznad vode, no potreban nam je poklopac kako bi para mogla kružiti umjesto da ispari u zrak. Manjak kod kuhanja na pari je svakako nemogućnost dodavanja začina i soli tijekom parenja već isključivo nakon kuhanja na pari što znači da se okusi neće sasvim prožeti kroz namirnice.

kuhanje para

Za kuhanje na pari bit će vam potrebni dodaci/nastavci ili posebne posude u kojima je kuhanje na pari omogućeno. Više o njima čitajte nešto niže, dok su upute za kuhanje na pari određenih namirnica u sljedećem odlomku.

Kuhanje na pari – povrće

Povrće je najbolje očuvano kada se kuha na pari ili konzumira svježe (sirovo). Zbog pare koja cirkulira zrakom i kroz samo povrće, nije vam potrebno ulje za pripremanje hrane. Zeleno lisnato povrće možete veoma brzo skuhati na pari te će povrće uvenuti već unutar 4-5 minuta ili manje.

Povrće bogato ugljikohidratima poput krumpira i batata potrebno je narezati na manje komade, a kuhati ga trebate svega 8-12 minuta. Kod mladog krumpira vrijeme može biti nešto dulje.

Tikve, bundeve ili pak zelene tikvice kuhajte 7-10 minuta, dok je gotovo svo ostalo povrće skuhano već unutar 5-8 minuta. Ipak, povrće se stavlja kuhati kada je para već dostigla temperaturu do 100°C.

Kuhanje na pari – brokula i karfiol

Karfiol (cvjetača) nešto je tvrđa od brokule stoga joj je potrebno 6-8 minuta kako bi se skuhala, a također i mrkva, tikvice te mahune.

Brokula je zbog svoje osjetljivosti povrće koje je najbolje kuhati na pari, a potrebno joj je gotovo manje od 5 minuta. U isti vremenski period kuhanja spadaju i grašak te šparoge narezane na manje komade.

kuhanje parom

Aparat za kuhanje na pari

Danas možemo pronaći odlične proizvode za kuhanje na pari koji će smanjiti nered u kuhinji. Umjesto lonaca i nastavaka, aparat za kuhanje na pari ne zahtijeva ništa više osim vode.

Aparate za kuhanje na pari možete pronaći u svim prodavaonicama kuhinjskih uređaja, bijele tehnike i kućanskih potrepština. Njihove cijene se kreću od 300 do nekoliko tisuća kuna, savršeno prilagođenih modela za sve potrebe.

Kuhanje na pari posuđe

Za kuhanje namirnica na pari možete koristiti nekoliko opcija od posuđa. Lonac za kuhanje na pari već ima ugrađene odjeljke za hranu, dok isti također možete improvizirati.

Kuhati na pari možete i u širokoj tavi s umetkom za veću površinu za odlaganje namirnica. Osim posuđa, u Kini se za kuhanje na pari koriste posude od bambusa.

kuhanje na vodenoj pari

Umetak za kuhanje na pari – nastavak za kuhanje na pari

Ukoliko nemate posebno posuđe i lonce za kuhanje na pari, umetci/nastavci za kuhanje na pari mogli bi vam mnogo olakšati. Prilikom kupovine ovih nastavaka jedino je potrebno pripaziti da njegova veličina odgovara vašim loncima kako biste ih mogli koristiti u više kombinacija.

Nastavke za kuhanje na pari možete pronaći u gotovo svim prodavaonicama s kuhinjskim potrepštinama, loncima i sl. Preporučljivo ih je uzeti od nehrđajućeg čelika.

Posude za kuhanje na pari cijena

Posude za kuhanje na pari većinom se mogu pronaći po cijeni od 100 pa sve do nekoliko stotina kuna. Cijena ovisi od materijala i veličine samih posuda ili lonaca, dok će nastavci i posude od bambusa biti nešto cjenovno niže.

Članak objavljen:

Saznajte više o zdravoj prehrani u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.11 / 5   9

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: kuhanje na pari, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu