Sedam grešaka koje činimo kada jedemo povrće

povrće

Ponekada najzdravije dijelove povrća bacamo u kantu za otpad, umjesto da završe na našem tanjuru. Osim što ovime gubimo važne hranjive tvari iz povrća, to nije dobro ni za naš kućni budžet. Pročitajte u nastavku teksta kako da izbjegnete ovu i još neke najčešće greške koje pravimo kada kuhamo povrće.

1. Bacamo najzdraviji dio kupusa i lisnatih salata

Vanjski listovi kupusa ili zelene salate nerijetko ne izgledaju “savršeno”, a ponekad imaju i manje mrlje, te ih stoga često bacamo u otpad i koristimo unutrašnje listove, pri tome ne znajući da zapravo bacamo najzdraviji dio kupusa to jest zelene salate.

Vanjski listovi kupusa najviše su bili izloženi suncu, te stoga sadrže i do deset puta više flavonoida nego unutrašnji listovi!

Flavonidi su važan nutrijent, koji djeluje kao antioksidans (više o antioksidansima i njihovom djelovanju pročitajte ovdje) i pomaže nam u prevenciji kancerogenih oboljenja.

Odsjecite pažljivo samo onaj dio koji je vidljivo oštećen i iskoristie maksimum od vanjskih listova, a ako su oštećeni toliko da ih ne možete jesti u salati, uvijek ih možete poprižiti na maslinovom ulju ili dodati u juhe od povrća.

2. Bacamo korijen i stabljike kafriola

Korijen karfiola, kao i peteljke cvjetova karfiola su jestivi i bogati vlaknima, no nerijetko završe u kanti za otpad. Možete ih iskoristiti u jelima od karfiola, dodati u juhe ili napraviti jelo od istih sa krumpirom. Korijen karfiola bogat je vlaknima i u Indiji se jede svjež, kao grickalica (potrebno je samo odstraniti nožem vanjski sloj korijena, koji je tamnije boje: unutrašnjost korijena je hranjiva i potpuno jestiva).

3. Bacamo stabljike od brokula

juha-od-brokuleStabljike od brokula također su jestive, poput stabljika od karfiola. Mogu se napraviti same, nakratko propržene na maslinovom ulju sa začinskim biljem, kao prilog jelu ili u kombinaciji s krumpirom, te dodati u variva, juhe ili u temeljac za juhu.

4. Bacamo unutrašnjost bundeve

Unutrašnjost bundeve sa sjemenkama (ukoliko ne sušite sjemenke za jelo) odličan je za temeljac za juhe. Unustrašnjost bundeve prukuhajte nakratko u vodi, procijedite vodu i sačuvajte je za juhe: odličan je temeljac, a uz to ćete juhu obogatiti dodatnim vitminima i mineralima. U ovaj temeljac možete dodati i ostale dijelove povrća koje možda ne koristite (poput stabljika od lišća špinata ili blitve).

5. (Pre)kuhavamo zeleno povrće

Najznačajniji nutrijenti iz zelenog povrća (poput klorofila i vitamina C) su termolabilni (osjetljivi na temepraturu), te stoga kuhanjem gube mnogo dragocjenih minerala i vitamina.

Zeleno povrće preporučljivo je jesti sirovo (u vidu smoothija ili salata) ili kuhati na pari (možete koristiti posebnu namjensku posudu za kuhanje na pari sa manjim otvorima koju ćete postaviti na vrh posude sa vodom, koju ćete poklopiti ili improvizovati sa metalnom cjediljkom).

Na ovaj način povrće će zadržati zelenu boju i većinu nutrijenata. Ukoliko nemate ovakvu vrstu posude, zeleno povrće dodajte u posljednjoj minuti kuhanja, te ga samo nakratko termički obradite dok ne omekša.

» Pročitajte više o važnosti zelenog lisnatog povrća za zdravlje u tekstu “Zeleno je zdravo: jedete li dovoljno zelenja?

6. Pravimo “bezukusnu” salatu

ukusna-salataMnogi ljudi (čak i vegetrijanci) nisu veliki fanovi salate (koja je vrlo važna kako bismo preharnom unijeli vitmaine i minerale kojima obiluje samo sirovo povrće), zbog specifičnog okusa sirovg povrća. Ukoliko se poigramo s okusima i mirisima možemo napraviti salatu koja će biti odličnog okusa. Recimo da želite napraviti salatu od zelenog lisnatog povrća. Poznavajući okuse možete napraviti savsršeni dressing za salatu ako dodate:

  • Limunov sok ili ocat (kiseo okus) + vrlo malo soli (za slani okus) + žlicicu meda (slatki okus) + maslinovo ulje (gorki okus) + papar ili chilili (ljuti okus)

Ovaj dressing za salatu dat će fenomelan okus svim salatama (pa čak i ako se u salati nalazi neko povrće koje ne biste “ni u ludilu” jeli). 

» Pročitajte više o tome kako okus hrane mijenja naš doživljaj pojedinih namirnica i utječe na naš apetit ovdje.

» Iskoristtie najbolje iz vaše salate: pročitajte ovdje kako napraviti zdravu salatu u 5 jednostavnih koraka!

7. Jedemo identično povrće iz dana u dan

Vrlo je važno da povrće koje jedemo bude ranovrsno, kako bismo prehranom unijeli sve minerale i vitamine. Čak i vegetarijanci upadnu u zamku da ne jedu dovoljno zelenog povrća ili korjenastog povrća poput repe, slatkog krumpira, rotkve… ili pak jedu samo nekoliko vrsta povrća, što nerijetko dovodi do nedostatka pojedinih minerala i vitamina, što za posljedicu ima pad imuniteta i narušavanje općeg zdravlja.

Svaka grupa povrća obiluje posebni vitaminima i mineralima koji imaju svoju važnu i nezamjenjivu funkciju za naše zdravlje!

Najlakši način za pravilno kombiniranje povrća je da vodite računa da različite “dugine” boje povrća budu uvijek (ili barem često) zastupljene u jelu ili na tanjuru (dakle, kombinacija zelenog, narančastog, crvenog, bijelog, ljubičastog… povrća).

Ukoliko vaša djeca baš i ne vole povrće, pročitajte tekst “Kako da vaše dijete zavoli povrće?

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.90 / 5   10

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu