Kuhanje cikle u vodi i na pari – najzdraviji načini pripreme

cikla

Cikla je zahvalna namirnica bogata vitaminima i mineralima, slatkastog okusa i vrlo malog broja kalorija, zbog čega je odličan dijetalni izbor.

Često se priprema u velikim količinama za zimnicu, ali može se jesti i sirova. Ipak, kuhanje cikle jedan je od najukusnijih načina pripremanja ovog specifičnog povrća.

Od kuhane cikle možete izraditi pire ili umak uz glavno jelo, kiselu salatu ili salatni preljev. Iako se termičkom obradom bilo koje namirnice gubi velik dio njezinih nutrijenata, kuhanjem na pari se taj gubitak minimalizira pa možete uživati u namirnici uz sve njene dobrobiti.

Dobrobiti cikle za zdravlje

Cikla obiluje vitaminima A, B i C, a posebno B9 vitaminom, odnosno folatima. Samo sto grama cikle sadrži 27 % dnevnih potreba za ovim važnim aminokiselinama koje povećavaju broj crvenih krvnih stanica – otuda i narodna mudrost o cikli za “bolju cirkulaciju”.

cikla_salata

Osim toga, folati poboljšavaju rad centralnog živčanog sustava zbog čega se trudnicama preporučuje povećati njihov unos jer djeluje pozitivno na razvoj fetusa i novorođenčeta.

Cikla je bogata i antioksidansima od kojih je posebno važan betanin, koji cikli daje prepoznatljivu crvenoljubičastu boju, a ima protuupalna i antikancerogena svojstva te štiti zdravlje jetre.

U kilogramu cikle nalazi se čak dekagram minerala, najviše kalija, kalcija, natrija, mangana, željeza, cinka i joda. 

Uz sve to, 100 g cikle sadrži samo 45 kalorija zbog čega je idealna dijetalna namirnica, a zbog obilja vlakana lako je probavljiva i zasitna. Već jedna porcija cikle znatno snižava razinu kolesterola u krvi

Kuhanje cikle 

Najkvalitetnija cikla je srednje veličine, glatke kore i intenzivne crvenoljubičaste boje. Vrijeme dozrijevanja ove biljke je od lipnja do listopada, pa u tom periodu možete naći najukusniju ciklu s najviše nutrijenata.

Ciklu je najbolje kuhati s korom koja zadržava nutrijente u povrću. Ako ju prvo ogulite, izgubit će mnogo hranjive vrijednosti, poprimiti smećkastu nijansu i promijeniti okus. Nakon kuhanja lako se guli, poput krumpira.

kuhanje_cikle

Prvo ciklu dobro operite pod hladnom vodom pazeći da ne oštetite koru. Stavite je kuhati u zasoljenu vodu. Kuhate li manje komade cikle, trebat će vam oko 45 minuta kako bi se skuhala. Srednje velike cikle kuhaju se po 1 sat, a veće i duže.

Cikla je kuhana kada ju možete s lakoćom probosti vilicom. Zatim ju maknite s vatre, pustite da se ohladi, te ogulite u istoj vodi dok je mlaka. Takvu ciklu možete čuvati u hladnjaku do 7 dana.

Kuhanje cikle na pari

Najzdraviji način pripreme povrća je kuhanje na pari s korom. Na taj način ne gube se hranjive tvari u vodi, a termičku obradu treba skratiti iz istog razloga. 

Za kuhanje na pari važno je da su svi plodovi otprilike iste veličine. Birajte manje komade cikle kako biste skratili vrijeme kuhanja, koje traje oko 45 minuta.

kuhanje_cikle_na_pari

U donju posudu ulijte dovoljno vode, a ciklu postavite ravnomjerno u gornju posudu. Posolite i poklopite gornju posudu, te pazite kako u donjoj ne bi nestalo vode.

Kako i kod običnog kuhanja, cikla je kuhana kada ju možete probosti vilicom.

Ako ste u žurbi, ciklu možete oprati, oguliti i narezati na prutiće te ju kuhati na pari maksimalno 15 minuta kako ne bi izgubila hranjive sastojke i okus.

Kako koristiti kuhanu ciklu

Kuhanu ciklu možete narezati na ploškice, dodati sitno nasjeckanog češnjaka i ulja te poslužiti kao salatu. Takva cikla odlično pristaje uz mladi kukuruz.

Tko voli kiseliju salatu, može ju začiniti octom, najbolje acetom balsamicom

Možete i produžiti kuhanje cikle u temeljcu, propasirati ju s crvenim vinom i poslužiti kao umak.

pire_od_cikle

Svježe kuhanu ciklu možete izmiksati u crveni pire s malo soli, papra i nasjeckanog kopra kao jedinstven prilog glavnom jelu.

Pire od cikle posebno je ukusan kada se umiješa u krumpir-pire, pa je odličan način kako pripremiti ciklu djeci kojoj se ona inače ne sviđa.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.79 / 5   33

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu