Kuhanje prosa – vrste, recepti i priprema

Kuhanje-prosa

Kuhanje prosa, jedne od najstarijih i najzdravijih žitarica, odlična je i jednostavna opcija za lagane obroke. Proso je žitarica bogata: željezom, magnezijem, kalcijem, fosforom, niklom, cinkom, proteinima te vitaminima B i E.

Žute je boje, a dolazi iz Kine i Afrike u kojima se koristi već tisućama godina. U nastavku članka pročitajte više o nutritivnim i ljekovitim svojstvima prosa te pronađite recepte za kuhanje. 

Proso

Photo: Photospin

Proso – nutritivni sastav

U 100 grama prosa nalazi se:

  • 10 grama proteina,
  • 2.9 grama biljnih masnoća,
  • 72.9 ugljikohidrata – od toga 8.5 grama vlaknastih spojeva,
  • 8.7 grama vode,
  • 42 mg tiamina, 0.29 mg riboflavina, 4.7 mg niacina – i drugi vitamini B skupine te vitamini A i E,
  • 8 mg kalcija,
  • 285 mg fosfora,
  • 3 mg željeza,
  • 5 mg natrija,
  • 195 mg kalija,
  • 170 mg magnezija, fluora i joda.

Fosfor, kojeg u većoj količini sadrži proso, bitan je za mnoge procese u tijelu:

  • izgradnju nukleinskih kiselina poput RNA i DNA,
  • rast i obnovu stanica,
  • izgradnju kostiju i zubi,
  • pravilan rad srčanog i ostalih mišića.

Proso ne sadrži mnogo kiselina koje bi mogle dodatno utjecati na pH želuca. Stoga je lako probavljiv i osobama koje pate od žgaravice. Također, proso ima nizak glikemijski indeks jer ne sadrži puno šećera. U 100 grama prosa nalazi se manje od 0.1 gram šećera.

Proso kao lijek

Osim što je bezglutenska namirnica, proso je također lako probavljiva namirnica koja je izrazito pogodna za osobe s probavnim smetnjama, odnosno različitim bolestima crijeva, gušterače ili slezene. Pritom treba paziti na ljusku u kojoj se nalazi proso zato što je ona sama po sebi teško probavljiva zbog čega se priprema bez njega.

Proso se priprema najčešće kao prilog (npr. salate) ili dodatak jelima (npr. u varivu ili juhi).

Proso kao lijek pomaže kod:

  • visokog kolesterola u krvi – visoka koncentracija biljnih vlakana i fitinske kiseline u zrnu prosa pomaže kod uklanjanja molekula “lošeg” kolesterola u krvi;
  • loše probave – biljna vlakna potiču rad crijevnih mišića što pomaže kod neredovne probave, zatvora, napuhnutosti i grčeva u stomaku;
  • sprječavanje oksidativne štete organizma – mnogi spojevi nađeni u prosu djeluju kao antioksidansi i pomažu kod uklanjanja slobodnih radikala u tijelu, a to su kvercetin, elaginska kiselina, kurkumin i mnogi drugi katehini;
  • prevencija razvoja dijabetesa – zbog visoke koncentracije magnezija koju posjeduje proso, smatra se da sprječava razvoj dijabetesa tipa 2 jer je za magnezij poznato da djeluje na efikasnost lučenja inzulina i kontrolu razine glukoze u tijelu;
  • srčanih problema – dva elementa koje proso posjeduje u velikoj količini su kalcij i magnezij, bitni za održavanje i kontroliranje srčanih funkcija i normalne vrijednosti krvnog tlaka;
  • izlučivanja tekućine iz tijela – neki spojevi iz prosa djeluju kao blagi diuretici te tako pospješuju izlučivanje tekućine iz organizma, a tako poboljšava rad bubrega i štiti mokraćni sustav;
  • anemije – proso sadrži i željezo pa može pomoći u borbi protiv anemije ili slabokrvnosti.

Istraživanje o učinku prosa na razvoj dijabetesa tipa 2, objavljeno 2016. godine u časopisu Frontiers in Plant Science, zaključuje da bi dijeta bogata prosom, u odnosu na onu bogatu rižom, mogla rezultirati smanjenjem koncentracije glukoze i kolesterola u krvi te dugoročno poboljšati zdravlje. 

Preporučuje se oprez ljudima koji planiraju svoju prehranu bogato nadopuniti prosom, a koji imaju problema sa štitnjačom ili nekom drugom endokrinom žlijezdom. Te osobe bi se prije promjene prehrane trebale savjetovati s liječnikom.

Proso-žitarica

Photo: Photospin

Jela od prosa – vrste

Kada su u pitanju recepti, doručak je najčešći obrok za kojega se nude različite verzije pripreme jela od prosa. Proso je izuzetno dobra namirnica za početak dana zato što će vam dati dovoljno energije i držati vas poletnima do sljedećega obroka.

Najčešće se od prosa pripremaju kaše za doručak u koje se dodaju različiti komadići voća, a pokazalo se i da su proso i med odlična kombinacija za početak dana.

Osim toga, proso se može dodavati i u:

  • kolače,
  • pudinge,
  • juhe,
  • varivo,
  • različita jela s povrćem.

Od prosa se također priprema i proseno brašno koje je posebno dobro za pripremu slastica, ali i za mnoga slana jela. Upravo u tome je posebnost ove vrste žitarica koja se savršeno uklapa u sve vrste jela.

Proso-u-juhi

Photo: Photospin

Kuhanje prosa

Samo kuhanje prosa je prilično jednostavno:

  1. U kipuću vodu dodajte oprani i ocijeđeni proso te kuhajte desetak minuta, a nakon toga ga ostavite oko pet minuta u vodi u kojoj se kuhalo kako bi zrna nabubrila. Omjer vode i prosa je 2:1.
  2. Za sve one koji žele mekšu verziju prosa, možete ga ostaviti kuhati još nekoliko minuta te omjer vode i prosa može biti 3:1.

Također, za kuhanje prosa možete odabrati vodu ili mlijeko. Proso na mlijeku će rezultirati malo kremastijim oblikom (npr. kao riža na mlijeku), a proso s vodom će biti nešto rjeđi i laganiji.

Jela-od-prosa

Photo: Photospin

Proso – recepti

Zahvaljujućim bogatstvu hranjivih sastojaka, proso je najbolje konzumirati za doručak, no to ne znači da ga u bilo kojem drugom dijelu dana ne možete jesti zato što je lako probavljivo i neće izazvati bolove u trbuhu i nadutost.

Sljedeći recept vam može pomoći u pripremi laganog jela od prosa,  a potrebne su vam sljedeće namirnice:

  • šalica prosa,
  • 2 i pol šalice vode,
  • prstohvat soli,
  • žličica cimeta,
  • četvrtina žličice kurkume,
  • žlica meda,
  • voće po želji (jabuka, banana, naranča, sušene brusnice, grožđice itd.).

Upute za pripremu su također vrlo jednostavne:

  1. Nakon što ste skuhali proso, dodajte narezano i sušeno voće po želji.
  2. Nakon toga, cijelu smjesu zasladite medom, a potom dodajte cimet, kurkumu i sol.
  3. Također možete dodati i orašaste plodove te sve skupa iskombinirati prema vlastitim preferencijama.
  4. Jelo možete poslužiti odmah. 

Umjesto voća, možete dodati i povrće po želji (npr. kukuruz, mrkva, celer, luk). Više recepata za proso s povrćem potražite ovdje.

Prosena-kaša

Photo: Photospin

Prosena kaša – kuhanje

Za ljubitelje prosene kaše, kuhanje prosa će biti isto kao i u prethodnim receptima. Jedino što se mijenja su dodaci prosu, a u ovom slučaju su to:

  • jabuka i kruška narezane na kockice,
  • žlica grožđica,
  • mala žlica meda.

Kod pripreme postoji malo preinaka:

  1. Naime, osim kuhanja prosa, potrebno je skuhati voće i grožđice u tri šalice vode.
  2. Nakon što voće omekša, potrebno ga je dodati u oprani proso te ostaviti sve zajedno kuhati pet minuta.
  3. Kada smjesa dovoljno nabubri i popije vodu, prosena kaša je gotova.

Prije samog posluživanja dodajte jednu žlicu meda, a ako želite možete dodati i malo cimeta.

Proso-kao-lijek

Photo: Photospin

Kuhanje prosa za bebe

Proso je izrazito dobra namirnica za bebe posebno zato što je lako probavljiva te bogata mineralima i vitaminima koji su bebama potrebni. Čak i bebe osjetljivije probave će moći pojesti kašicu od prosa, a možete ju pripremiti vrlo jednostavno:

  1. Nakon što ste skuhali tri male žlice prosa u vodi, dodajte mu prethodno skuhanu mrkvu.
  2. Po želji uz mrkvu možete dodati kuhati i pola jabuke ili kruške koju ste prethodno naribali.
  3. Sve skupa izmiksajte ili zdrobite vilicom (ovisno o dobi djeteta).

Ako je kašica pregusta, dodajte još malo vode u kojoj se prethodno kuhala mrkva, a ako želite, dodajte i neko drugo povrće te napravite kombinaciju koju dijete najviše voli.

Proso – gdje kupiti?

Proso možete kupiti u mnogim trgovinama poput trgovina s mješovitom robom ili trgovina sa zdravom hranom. Proso je svima dostupna i relativno jeftina žitarica koja se lako priprema.

Proso – cijena

Za 1 kilogram ekološki uzgojenog prosa platit ćete oko 30 kuna, a uvijek se isplati uzeti veću količinu. Paket od 100 grama prosa platit ćete 10 kuna.

Članak objavljen:

Izvori:

  1. Matančić, I. (2017). Lagani obrok s prosom za ljepši dan. Gastro.hr.
  2. Parsons, R. (2014). 8 Incredible Ways to Cook With Millet. One Green Planet.
  3. Pranjić, I. (2013). Proso – bezglutenska, visokovrijedna i lako probavljiva žitarica. Fitness.com.hr.
  4. Pope, S. (2018). Beware of Millet. The Healthy Home Economist
  5. Grupa autora. (2016). Dietary Interventions for Type 2 Diabetes: How Millet Comes to Help. Front. Plant. Sci. 2016; 7: 1454.

Saznajte više o bezglutenskoj prehrani u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.75 / 5   16

Foto: Photospin

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu