4 razloga zašto biste češće trebali jesti paprike

Paprike se mogu konzumirati sirove ili kuhane

Paprike (Capsicum annuum L.) su šareno povrće iz porodice velebilja, čija boja pokazuje stupanj zrelosti. Zelene paprike su najslabije zrele i imaju blag, pomalo gorak okus. Kako sazrijevaju, postaju žute, narančaste, ljubičaste ili crvene, tj. postaju slađe.

Zdravstvene prednosti paprike

Paprike se mogu konzumirati sirove ili kuhane, što ih čini svestranima i nutritivnima. Bogate su vitaminima, mineralima i antioksidansima, zbog čega nude brojne zdravstvene prednosti.

Podržavaju zdravlje očiju

Paprike su bogate luteinom i zeaksantinom, karotenoidima bitnim za zdravlje očiju. Ti su karotenoidi ključne komponente očnih makularnih pigmenata. Studije pokazuju da dnevni dodaci luteina mogu poboljšati optičku gustoću makularnog pigmenta i vidnu funkciju kod rane makularne degeneracije povezane sa starenjem.

Visoki unos ovih karotenoida povezan je sa smanjenim rizikom od uznapredovale makularne degeneracije povezane sa starenjem.

Pomažu u sprječavanju anemije

Anemija, često uzrokovana nedostatkom željeza, rezultira nedostatkom hemoglobina i može dovesti do raznih zdravstvenih problema. Paprike su bogate željezom i vitaminom C.

Jedna velika crvena paprika sadrži 0,705 mg željeza i 210 mg vitamina C koji pospješuje apsorpciju željeza. To čini papriku izvrsnom namirnicom za prevenciju anemije uzrokovane nedostatkom željeza, posebno u rizičnim skupinama poput male djece, žena u reproduktivnoj dobi i trudnica.

Pružaju antioksidacijsku podršku

Paprike su prepune antioksidansa, uključujući vitamine A i C, beta karoten i fenolne spojeve. Ovi antioksidansi štite od oksidativnog oštećenja stanica i mogu pomoći u sprječavanju upalnih stanja poput određenih vrsta raka, kardiovaskularnih bolesti i neuroloških poremećaja.

Žuta paprika ima najveću antioksidativnu aktivnost, ali sve boje paprike su korisne za smanjenje oksidativnog stresa.

Ublažavaju artritis

Paprike sadrže vitamin C, beta-kriptoksantin, kvercetin i luteolin koji imaju protuupalna svojstva. Ovi nutrijenti mogu pomoći u smanjenju upale povezane s artritisom, zbog čega ublažavaju simptome i kroničnu nelagodu. Uključivanje paprike u uravnoteženu prehranu može pomoći u borbi protiv simptoma artritisa.

Paprike su malokalorične
FOTO: Shutterstock

Nutritivne vrijednosti paprike

Paprike su malokalorične, a bogate nutrijentima. Sadrže uglavnom ugljikohidrate, uz male količine bjelančevina i masti. Također imaju visok sadržaj vode.

Jedna velika crvena paprika (164 g) sadrži:

  • kalorije – 43
  • masti – 0,49 g
  • ugljikohidrati – 9,9 g
  • vlakna – 3,4 g
  • proteini – 1,6 g
  • željezo – 0,71 mg (9 % preporučene dnevne doze)
  • vitamin A – 257 µg (29 % preporučene dnevne doze)
  • vitamin C – 210 mg (233 % preporučene dnevne doze)
  • vitamin E – 2,59 mg (17 % preporučene dnevne doze)
  • kalij – 346 mg (10 % preporučene dnevne doze)
  • folat – 75,4 µg (19 % preporučene dnevne doze).

Zelena paprika (164 g) sadrži:

  • kalorije – 38
  • masti – 0,18 g
  • ugljikohidrati – 7,8 g
  • vlakna – 1,5 g
  • proteini – 1,2 g
  • željezo – 0,31 mg (4 % preporučene dnevne doze)
  • vitamin C – 163 mg (181 % preporučene dnevne doze)
  • kalij – 267 mg (8 % preporučene dnevne doze)
  • folat – 36,1 µg (9 % preporučene dnevne doze).

Potencijalni rizici

Iako je općenito sigurna, neki ljudi mogu osjetiti štetne učinke paprike. Rijetko osobe s alergijama na pelud također mogu biti osjetljive na papriku zbog unakrsne reakcije. Visok sadržaj vlakana može uzrokovati plinove ili nadutost u velikim količinama.

Savjeti za konzumaciju paprike

Savjeti za konzumaciju paprike su sljedeći:

  • čuvanje – paprike držite suhe u otvorenoj mrežastoj ili plastičnoj vrećici u ladici hladnjaka s niskom vlagom
  • kuhanje – paprike pirjajte sa začinima s niskim sadržajem natrija da omekšaju ili ih pecite na roštilju premazane maslinovim uljem dok ne pougljene i omekšaju; pečenje paprika u pećnici na 218 °C dok ne pougljene također poboljšava njihov okus
  • paprike babure, dostupne u raznim bojama, od kojih svaka nudi različite okuse, čine svestran i nutritivan dodatak svakoj prehrani.

 Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Bourgeois, C. R. (2024). Health Benefits of Bell PeppersHealth.
  2. Mohd Hassan, N. i sur. (2019). Carotenoids of Capsicum Fruits: Pigment Profile and Health-Promoting Functional Attributes. Antioxidants, 8(10): 469. 

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu