Ugljikohidrati u prehrani: Evo 9 razloga zašto ih se ne trebate bojati

Ugljikohidrati u prehrani

Unos ugljikohidrata sporno je pitanje u nutricionističkoj znanosti jer se isti povezuju s povećanjem tjelesne težine i raznim zdravstvenim problemima, slično kao što se nekoć optuživalo masnoće.

Dok “junk food” često sadrži visoke razine ugljikohidrata, osobito rafiniranih ugljikohidrata, dijete s niskim udjelom ugljikohidrata mogu biti korisne za mršavljenje i upravljanje zdravstvenim stanjima poput dijabetesa.

Unatoč negativnoj percepciji oko ugljikohidrata, nisu svi izvori jednaki.

Evo devet razloga zašto potpuno izbjegavanje ugljikohidrata nije preporučljivo.

Ugljikohidrati ne debljaju

Ideji da su ugljikohidrati primarni uzrok pretilosti nedostaju uvjerljivi dokazi. Kvaliteta unesenih ugljikohidrata važnija je od ukupnog udjela u prehrani.

Naši preci često su jeli ugljikohidrate

Arheološki i biološki dokazi upućuju na to da su naši preci kuhali i konzumirali hranu bogatu ugljikohidratima, prilagođavajući se s vremenom kako bi učinkovito probavljali škrob.

Intolerancija na gluten nije toliko česta kod ljudi

Bezglutenska dijeta neophodna je za određena stanja poput celijakije, ali neki ljudi sami pogrešno procijene da imaju intoleranciju na gluten. Neki zapravo mogu biti osjetljivi na druge komponente, poput fruktana koji se nalaze u pšenici.

Vlakna su važna su za optimalno zdravlje

Većina stručnjaka slaže se da je konzumacija vlakana korisna za održavanje težine i zdravlje srca. Topiva vlakna, koja se nalaze u ugljikohidratima, posebno su vrijedna.

Topiva vlakna, koja se nalaze u ugljikohidratima, posebno su vrijedna
FOTO: Shutterstock

Crijevne bakterije se oslanjaju na ugljikohidrate za energiju

Korisne crijevne bakterije zahtijevaju ugljikohidrate, posebno topiva vlakna, za fermentaciju, što utječe na cjelokupno zdravlje.

Mahunarke su superhrana

Unatoč visokom udjelu ugljikohidrata, mahunarke su bogate hranjivim tvarima, proteinima, vlaknima, vitaminima i mineralima.

Smanjenje ugljikohidrata ne poboljšava napredak u vježbanju

Dokazi upućuju na to da dijete s niskim udjelom ugljikohidrata ne nadmašuju dijete s visokim udjelom ugljikohidrata u smislu izvedbe vježbanja, bilo u kardio vježbama ili vježbama snage.

Ugljikohidrati ne uzrokuju oštećenje mozga

Za razliku od rafiniranih ugljikohidrata, cjelovite žitarice su povezane s manje upala i boljim kognitivnim zdravljem.

Najdugovječnija populacija na svijetu jede mnogo ugljikohidrata

Plave zone, gdje ljudi žive dulje, imaju populaciju s prehranom bogatom ugljikohidratima, poput batata, zelenog lisnatog povrća, mahunarki i kruha.

Ključno je razmotriti hranu u cijelosti, a ne fokusirati se samo na određeni makronutrijent. Dok visoko prerađena hrana pridonosi zdravstvenim problemima, ugljikohidrati iz cjelovitih izvora trebaju biti dio zdrave prehrane i ne treba ih izbjegavati. Utjecaj ugljikohidrata razlikuje se od pojedinca do pojedinca, a umjerenost i kontekst ključni su u prehrani.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Leech, J. (2024). 9 Reasons You Don’t Need to Fear Healthy Carbs. Healthline.
  2. Havemann, L. i sur. (2006). Fat adaptation followed by carbohydrate loading compromises high-intensity sprint performance. Journal of Applied Physiology,  100(1): 194–202.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu