Stručno odobrava

Tina Piskač, dr. med.

Trudnoća po mjesecima: Što se događa u prvom tromjesečju?

Prvo tromjesečje

Iako je svaka trudnoća individualna, postoje određene tjelesne i emocionalne promjene koje su zajedničke svim ženama. Prvo tromjesečje donosi karakterističan razvoj i rast novog bića te popratne simptome kod majke. Kako biste se što lakše snašli u prvim trenucima trudnoće, upoznajte se s onim što biste mogli očekivati.

Prvo tromjesečje obuhvaća, kao što mu i samo ime kaže, prva tri mjeseca trudnoće ili prvih 15 tjedana. Ako oduzmemo prva dva tjedna kada zapravo niste trudni, ostaje 13 tjedana.

U nastavku donosimo kratki pregled prvog tromjesečja trudnoće po mjesecima.

Prvi mjesec trudnoće
FOTO: Shutterstock

Prvi mjesec trudnoće (1. – 5. tjedan)

Prvi dan trudnoće je prvi dan vaše posljednje menstruacije, objašnjava zdravstveni portal Healthline. Do trudnoće, odnosno oplodnje, u slučaju da je ciklus pravilan i traje 28 dana, dolazi nakon ovulacije, tj. 14. dan ciklusa.

Ako se radi o ciklusima koji su duži ili kraći od navedenog, treba računati da se ovulacija događa 14 dana prije nastupa iduće menstruacije. Primjerice, ako ciklus traje 32 dana, ovulacija nastupa 18. dan ciklusa (32 – 14 = 18).

Valja imati na umu i životni vijek spermatozoida koji u cervikalnoj sluzi žene mogu preživjeti i do sedam dana. Dakle, ako ste imali odnose prije, ali ne i za vrijeme ovulacije, do trudnoće ipak može doći jer spermatozoidi mogu “pričekati” jajnu stanicu i do sedam dana. S druge strane, jajna stanica je nakon ovulacije za oplodnju sposobna manje od 24 sata.

Zanimljivo je spomenuti i da odnos u vrijeme ovulacije ne znači i sigurnu trudnoću.

Naime, šanse za ostvarivanje trudnoće iz odnosa u vrijeme ovulacije su 35 %.

Razvoj djeteta

Humani prenatalni razvoj se dijeli na embrionalno i fetalno razdoblje.

Embrionalno razdoblje započinje oplodnjom i traje osam tjedana. Nakon oplodnje koja se zbiva u jajovodu, zigota (oplođena jajna stanica) će prvo neko vrijeme mirovati plutajući u tekućini jajovoda. Zatim kreće njezina dioba – prvo u dvije stanice, zatim u četiri itd. U maternicu dolazi 5 – 7 dana nakon oplodnje građena od 30-ak stanica.

Vanjski omotač zigote koji je u kontaktu sa sluznicom maternice pruža izdanke u endometrij koji omogućuju izmjenu hranjivih i štetnih tvari između krvi majke i ploda. Ovaj spoj će se s vremenom razviti u placentu ili posteljicu.

Na prijelazu iz četvrtog u peti tjedan stvaraju se tri zametna listića iz kojih će se procesom gastrulacije razviti različita tkiva. Unutarnji listić (endoderm) je osnova za razvoj probavnih organa, gušterače, jetre i pluća. Koža, kosa, zubna caklina, očna leća i živčani sustav će se razviti iz vanjskog listića – ektoderma, dok je srednji listić – mezoderm – osnova za potporna tkiva (kosti i mišiće) te bubreg, srce i krvne žile.

Kada se stvore listići, embrij poprima oblik štita na čijoj se stražnjoj strani formira pruga koja uskoro postaje žlijeb, a zatim neuralna cijev koja je osnova za razvoj mozga i leđne moždine. U središtu štita se formira izbočenje iz kojeg nastaje srce koje počinje kucati. Formiraju se i krvne žile.

Promjene kod majke

U prva tri tjedna buduća majka nema nikakvih simptoma. U nekolicine žena se javi implantacijsko krvarenje, otprilike sedam dana nakon oplodnje. Vidljivo je u obliku sukrvice i staje nakon 1 – 2 dana.

U petom tjednu mogu se javiti mučnina, umor, pojačan nagon za mokrenjem, pritisak u zdjelici i napetost u dojkama. Simptomi se ponekad mogu zamijeniti s onima karakterističnim za PMS.

Ako postoji sumnja na trudnoću, bilo bi dobro da se prije kontakta s liječnikom napravi kućni test na trudnoću koji će detektirati hCG (humani korionski gonadotropin) u urinu. To je “hormon trudnoće” koji proizvodi posteljica, a ima ulogu u održavanju žutog tijela koje stvara progesteron.

Osjetljivost kućnih testova je različita pa neke možete koristiti već nakon 10 dana od ovulacije, a druge tek po izostanku menstruacije. Preporučuje se koristiti prvi jutarnji urin jer se tijekom noći “nakupilo” dovoljno hCG-a da bi ga test mogao sa sigurnošću detektirati.  

Zajednički simptomi

Tijekom prvog mjeseca trudnoće obično se javljaju sljedeći simptomi:

Drugi mjesec trudnoće
FOTO: Shutterstock

Drugi mjesec trudnoće (6. – 10. tjedan)

Drugi mjesec trudnoće donosi novi napredak u razvoju djeteta i prilagodbe majčinog tijela na novonastalu situaciju. 

Razvoj djeteta

U šestom tjednu je moguće obaviti prvi ultrazvučni pregled. Vidjet će se gestacijska vreća (10 – 15 mm) te plod (2 – 6 mm). Ako ga ne napravite tada, svakako biste to trebali učiniti najkasnije tijekom osmog tjedna.

Trudnice se uglavnom pregledavaju jedanput mjesečno do 28. tjedna pa svaka tri tjedna, od 36. tjedna svaka dva tjedna, a u vremenu oko termina jednom tjedno ili češće.

Tijekom drugog mjeseca razvoj organa je u punom zamahu. Ubrzano se razvija mozak, formiraju se obrisi lica, oči i uši. Pupaju okrajine za gornje i donje udove koji su očitiji iz tjedna u tjedan. Prati ih razvoj mišića koji omogućuju pokrete koje majka ne može osjetiti, ali su vidljivi tijekom ultrazvučnog pregleda. Zamjećuje se i razvoj embrionalnih pluća te probavnog sustava. Žumanjčana vreća počinje proizvoditi krvne stanice.

Pred sam kraj drugog mjeseca, u 10. tjednu, dolazi do razvoja gonadalnog spola, ali se vanjsko spolovilo još uvijek ne vidi.

Srce je u potpunosti razvijeno i građeno od četiri male šupljine.   

Promjene u dužini embrija iznose 2 – 6 mm u šestom tjednu, koji se do kraja 10. tjedna pretvore u 4,5 cm. Na kraju drugog mjeseca embrij je težak oko pet grama.

Promjene kod majke

U tijelu majke se događaju znatne hormonske promjene. Povećane su razine progesterona, estrogena, beta hCG-a.

Razina beta hCG-a postupno raste sve do 12. tjedna. On je najodgovorniji za nuspojave trudnoće koje majka osjeća, a to su mučnina i povraćanje. Iako je pojedini nazivaju jutarnjom mučninom, ona traje cijeli dan. Velikom broju žena pomažu prirodni čajevi od đumbira, kamilice ili mente.

Javljaju se i i pojačana osjetljivost na mirise, umor, razdražljivost, napetost i osjetljivost dojki.

Trbuh se još uvijek ne primijećuje iako tijelo maternice postaje omekšano, što se zamjećuje tijekom ginekološkog pregleda. Sluz cerviksa se zgusne i formira se sluzni čep – Kristellerov čep – u kanalu vrata maternice. Također, vaginalni iscjedak postaje obilniji (leukoreja).

Povišene razine estrogena vode i do dublje pigmentacije kože koje se manifestiraju u obliku trudničkih pjega na licu, tamnije središnje linije na trbuhu ili areola oko bradavica.

Zajednički simptomi

Tijekom drugog mjeseca trudnoće obično se javljaju sljedeći simptomi:

Treći mjesec trudnoće
FOTO: Shutterstock

Treći mjesec trudnoće (11. – 15. tjedan)

U trećem mjesecu trudnoće plod je sve veći, a razvoj unutarnjih i vanjskih organa se bliži kraju. Također, majka može zamijetiti veći trbuh i promjene na težini. 

Razvoj djeteta

Jedanaesti tjedan predstavlja kraj embrionalnog i početak fetalnog razdoblja. To znači da je organogeneza, odnosno embriogeneza, završena te slijedi daljnji rast fetusa i dobitak na težini. 

Na početku trećeg mjeseca plod je dugačak 4,5 – 6 cm i težak 8 – 10 g, a na kraju 15. tjedna 10 – 12 cm i 50 – 100 g.

Mozak se i dalje ubrzano razvija, zbog čega glava dominira nad tijelom po svojoj veličini. Pojavom noktiju završava se razvoj udova. Lice također nastavlja svoj razvoj, kao i vanjski spolni organi, no spol i dalje neće biti vidljiv tijekom ultrazvučnog pregleda.

Na koštanom sustavu su vidljive točke okoštavanja. Pokreti su intenzivniji, ali majka ih i dalje ne osjeća. Fetus počinje gutati plodnu vodu i posljedično stvarati mokraću.

Tijelo je od 14. tjedna prekriveno lanugo dlačicama koje služe kako bi pridržavale vernix – masni, voštani sloj koji čuva kožu tijekom trudnoće od mokrog medija u kojem se nalazi. Dlačice opadaju, a vernix većim dijelom nestane dok se dijete rodi.

Između 11. i 14. tjedna je vrijeme za pretragu pod nazivom kombinirani probir. Tu se uz pomoć ultrazvučnih i biokemijskih parametara računaju rizici za razne kromosomopatije (Down, Edwards, Patau).

Promjene kod majke

U trećem mjesecu trudnoće već su moguće vidljive promjene težine. Normalan porast kilograma u prvom tromjesečju iznosi 1 – 2 kg.

Do kraja ovog mjeseca trebao bi se smanjiti utjecaj hormona na raspoloženje te na mučninu i povraćanje. Naime, 12. – 16. tjedna dolazi do postupnog pada razine beta hCG-a koji onda ostaje na toj nižoj razini sve do kraja trudnoće.

Maternica lagano izlazi van područja male zdjelice pa i pritisak na mjehur popušta.

Također, na kraju ovog mjeseca beba će biti u potpunosti formirana, odnosno organogeneza će biti završena, čime se smanjuje rizik od pobačaja.

Estrogen pojačava funkciju štitnjače koja posljedično ubrzava bazalni metabolizam i volumen krvi. U sastavu krvi volumen plazme dominira nad porastom broja krvnih stanica pa je moguća pojava anemije zbog razrjeđenja krvi.

Porastom volumena krvi srce ubrzava svoj rad pa je očit i porast pulsa.

Povećani volumen krvi može uzrokovati visok krvni tlak ako izostane utjecaj progesterona na arterije. Naime, on omogućuje njihovo opuštanje i proširivanje u dovoljnoj mjeri za povećan volumen krvi.

S Odjela za porodništvo i ginekologiju bolnice u Pretoriji zaključuju:

Tijekom trudnoće se volumen krvi povećava za otprilike 45 %, odnosno za 1.200 – 1.600 ml u odnosu na volumen krvi prije trudnoće.

Isti učinak će imati i na probavni sustav, čineći ga sporijim, što može biti uzrok nekih probavnih smetnji. Zbog toga je tijekom trudnoće česta pojava i konstipacija, tj. zatvor.

Mišići se djelovanjem progesterona usporavaju, što rezultira sporijom probavom hrane i nadutošću, piše zdravstveni portal WebMD. Kod konstipacije pomažu prehrana bogata vlaknima, dovoljan unos vode i fizička aktivnost

Do kraja ovog mjeseca trebao bi se smanjiti osjećaj umora.

Zajednički simptomi

Tijekom trećeg mjeseca trudnoće obično se javljaju sljedeći simptomi:

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. 1st trimester pregnancy: What to expect. (2024). Mayo Clinic.
  2. First Trimester of Pregnancy. (2023). WebMD.
  3. First Trimester. (2022). Cleveland Clinic.
  4. Caffaso, J. (2017). The First Trimester of Pregnancy. Healthline.
  5. Soma-Pillay, P. i sur. (2016). Physiological changes in pregnancyCardiovasc. J. Afr., 27(2): 89–94.
  6. Kumar, P. i Magon, N. (2012). Hormones in pregnancyNiger. Med. J., 53(4): 179–183.

Ocijenite članak

4.53 / 5   19

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: Prvi mjesec trudnoce, simptomi trudnoće u prvom mjesecu, drugi mjesec trudnoce, prvi mjeseci trudnoće, treći mjesec trudnoće, trudnoca prvi mjesec, prvi mjesec trudnoće simptomi, drugi mjesec trudnoće simptomi, prvo tromjesečje trudnoće, prvo tromjesečje trudnoće simptomi, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu