Kako i zašto (ne) jesti đumbir u trudnoći?

korijen-djumbira

Đumbir se stoljećima koristi u kulinarstvu, ali i u terapeutske svrhe. On jelima daje posebni ljutkasti okus, a vašem organizmu jača imunitet. Sve se više upotrebljava kao terapija za trudnoćom uzrokovanu mučninu i povraćanje koje pogađa 80 – 90% trudnica.

Istraživanja su pokazala da je đumbir siguran i učinkovit tretman za jutarnje mučnine. No nije sigurno kolika je količina primjerena, koje su posljedice prekomjerne doze i kakve su moguće interakcije s drugim lijekovima.

Ono što znamo o djelovanju đumbira u trudnoći pročitajte u članku.

Je li sigurno jesti đumbir tijekom trudnoće?

Svježi đumbir je siguran, ali treba pripaziti na veliki unos pripravaka s đumbirovim suhim korijenom. S obzirom na to da se đumbir najčešće konzumira kao začin ili u obliku čaja, rizik da ćete ga unijeti u organizam u pretjeranim količinama nije velik. Ipak, ako ste posebno slabi na njegov šarm, budite oprezni.

Nemojte uzimati dodatke prehrani od sušenog đumbira bez savjetovanja s vašim liječnikom, jer veće koncentracije mogu povećati rizik od pobačaja.

Posebno oprezni trebate biti u prvom tromjesečju kada se javlja jutarnja mučnina i slabost. Možete uzimati oko jedan gram korijena dnevno u dvije do četiri podijeljene doze.

Pritom možete koristiti svježi đumbir ili kandirane oblike. No najpreporučljiviji i najsigurniji način unosa đumbira svakako je onaj u obliku čaja. On olakšava vašu nelagodu i osvježava. Ipak, ni s njim nemojte pretjerivati samo zato što vam čini dobro.

Čaj od đumbira je koristan i trudnicama koje pate od žgaravice, piše prof. dr. sc. Donatella Vrbanac za zdravstveni portal Pliva Zdravlje.

Veće koncentracije sušenog korijena đumbira povećavaju rizik od prijevremenog pobačaja.

Međutim, dokazano je da umjerena i kontrolirana upotreba čaja od đumbira ne uzrokuje malformacije pri rođenju, nisku porođajnu težinu, prijevremeno rađanje ili nizak rezultat na Apgar testu“, ističu norveški znanstvenici u članku objavljenom 2013. godine u znanstvenom časopisu European Journal of Clinical Pharmacology

Koje žene ne bi trebale uzimati đumbir tijekom trudnoće?

trudnica Foto: Photospin

Razlozi zbog kojih bi ipak trebali izbjegavati đumbir za vrijeme trudnoće odnose se najviše na dodatne lijekove koji su vam propisani i njihove moguće interakcije s đumbirovim pripravcima.

Osobito je opasno ako je riječ o lijekovima koji sprječavaju zgrušavanje krvi ili onima koji snižavaju krvni tlak.

Đumbir trebaju izbjegavati:

 • žene s poviješću pobačaja ili vaginalnog krvarenja,
 • žene s poremećajem zgrušavanja krvi,
 • žene koje često osjećaju vrtoglavicu u trudnoći,
 • dijabetičarke.

12 razloga zašto jesti đumbir tijekom trudnoće

Iako postoje određeni rizici, postoje i razlozi zbog kojih se pokreće rasprava o njima. Đumbir nije samo sredstvo za olakšavanje jutarnjih mučnina.

Nekoliko je razloga zbog kojih bi trebali ubaciti đumbir u svoju trudničku prehranu. To su:

 1. Đumbir potiče cirkulaciju i time pospješuje opskrbu vašeg nerođenog djeteta krvlju i tvarima koje ona prenosi.
 2. Kontrolira razinu kolesterola i time smanjuje rizik od visokih razina kolesterola tijekom trudnoće.
 3. S obzirom na to da vaš imunološki sustav postaje trom kada ste trudni, ranjiviji ste na manje bolesti kao što su obične prehlade, manja oboljenja i kašalj. Đumbir pomaže u njihovom liječenju, ali i sprječavanju.
 4. On ima ključnu ulogu u održavanju razine glukoze u krvi. Time čuva majku i pomaže djetetu da se zdravo razvija.
 5. Pomaže u održavanju visoke razine energije, opušta mišiće i liječi iscrpljenost i umor.
 6. Infekcije ili loše prehrambene navike mogu ugroziti sposobnost vašeg tijela da apsorbira hranjive tvari. Đumbir podupire vaše tijelo u tome i opskrbljuje vaše nerođeno dijete neophodnim nutrijentima.
 7. On je izvrstan lijek za liječenje žgaravice povezane s trudnoćom.
 8. Tijekom trudnoće se javlja i nadutost. Jedite đumbir prije spavanja kako bi neutralizirali te i slične probavne smetnje.
 9. Đumbir je prirodno protuupalno sredstvo te smanjuje upale i oticanje tijekom trudnoće.
 10. Ublažuje bol u leđima.
 11. Poboljšava opskrbu vitaminom C i željezom te time podržava vaš i imunološki sustav vašeg nerođenog djeteta.

juha-od-djumbira-i-krumpira Foto: Photospin

Iz istih razloga đumbir je poželjan dodatak prehrani i za vrijeme dojenja. Naravno, također u malim količinama. 

Kako uključiti đumbir u prehranu?

Đumbir je dostupan u obliku bombona, ulja, kapsula, tableta za žvakanje i u prahu. Možete ga piti u obliku čaja ili soka.

Napravite umirujući čaj od đumbira dodavanjem listova metvice ili cimeta. Pomiješajte čajnu žličicu soka od đumbira u šalicu vruće vode. Ostavite pet minuta i popijte.

Dodajte mljeveni đumbir povrću, juhama ili ribi sa žara. Đumbir ima vrlo nizak udio natrija pa ga možete koristiti u hrani kao zamjenu za sol.

Kako bi produžili rok trajanja svježem đumbirovom korijenu, omotajte ga u plastičnu vrećicu i pohranite u zamrzivač.

Kako bi odabrali količinu i način unosa, koji je primjeren vašem zdravstvenom stanju, najprije razgovarajte sa svojim liječnikom.

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Verbanac, D. (2014) Prehrana u trudnoći. Pliva Zdravlje.
 2. Weil, A. (2010) Avoid Ginger While Pregnant? Dr. Weil.
 3. Malachi, R. (2017) 13 Unexpected Benefits Of Eating Ginger During Pregnancy. Mom Junction.
 4. Heitmann, K., Nordeng, H., Holst, L. (2013) Safety of ginger use in pregnancy: results from a large population-based cohort study. European Journal of Clinical Pharmacology. 69, 2, 269–277.

Vodič kroz najbolje čajeve:

Ocijenite članak

3.80 / 5   5

Foto: Photospin

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: đumbir u trudnoci, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu