Stručno odobrava

Tina Piskač, dr. med.

Trudnoća po mjesecima: Što se događa u drugom tromjesečju?

Drugo tromjesečje trudnoće

Drugo tromjesečje trudnoće traje 16. – 27. tjedna i obuhvaća 12 tjedana.

Vodič kroz trudnoću
Trudnoća po mjesecima
FOTO: Shutterstock

Četvrti mjesec trudnoće (16. – 19. tjedan)

Evo koje se promjene odvijaju u ovom periodu.

Razvoj djeteta

Na kraju ovog mjeseca beba je dugačka 20 – 23 cm i teška oko 200 – 250 g. U ovom razdoblju trudnoće dolazi do okoštavanja malih kostiju unutarnjeg uha, kao i razvoja dijela mozga zaslužnog za sluh, pa dijete već može čuti neke zvukove. Iako dijete još ne može vidjeti, mrežnica oka već postaje osjetljiva na svjetlost.

U ovom razdoblju nastavlja se razvoj kose i obrva započet u 15. tjednu. Koža bebe je vrlo tanka i mogu se vidjeti krvne žile, a prekrivena je dlačicama zvanim lanugo (javljaju se u 14. tjednu). Lanugo dlačice pridržavaju vernix – masni, voštani sloj koji štiti kožu djeteta od vodenog medija u kojem se nalazi.

Također, napreduje razvoj mišića te dijete može sisati palac, zijevati, raditi grimase i uspravljati glavu. Sve više kalcija se odlaže u koštani sustav. Počinje stvaranje i odlaganje smeđeg masnog tkiva koje je bitno u proizvodnji topline (17. tjedan). Živčani sustav počinje funkcionirati pa dijete svjesno upravlja pokretima.

Promjene kod majke

Oko 16. tjedna mliječne žlijezde počinju stvarati mlijeko. Dojke postaju otečene, osjetljive i počinju rasti. Povećan protok krvi kroz njih dovodi do izraženijih krvnih žila. Također, mogu biti vidljive i sitne kvržice oko areola – Montgomeryjeve kvržice.  

Neke majke mogu osjetiti pokrete djeteta tijekom četvrtog mjeseca trudnoće, odnosno između 18. – 20. tjedna. Žene s više masnog tkiva te pokrete teže uočavaju.

Također, ako je bilo nejasnoća oko kombiniranog probira napravljenog ranije, ovo je razdoblje u kojem bi se trebala napraviti amniocenteza. Pod kontrolom ultrazvuka, s finom dugačkom iglom se ulazi u amnionsku šupljinu, aspirira se 10 – 20 ml plodne vode iz koje se izoliraju i kultiviraju fetalne stanice te se odredi njihov genetski kod.

Zajednički simptomi

Tijekom četvrtog mjeseca trudnoće obično se javljaju sljedeći simptomi:

22. tjedan je vrijeme za detaljan ultrazvučni pregled
FOTO: Shutterstock

Peti mjesec trudnoće (20. – 23. tjedan)

Evo koje se promjene odvijaju u ovom periodu.

Razvoj djeteta

Tijekom petog mjeseca trudnoće počinju se aktivirati sva osjetila vašeg djeteta. Njegova koža je osjetljiva na dodir, počinje razvoj okusnih pupoljaka, a pritom se vid i sluh i dalje razvijaju.

Uz razvoj unutarnjih organa, posebne masne žlijezde stvaraju voštanu tvar koja se naziva vernix caseosa, a koja se održava na koži zahvaljujući prisutnosti lanugo dlačica. Vernix je izuzetno bitan u zaštiti kože vaše bebe od djelovanja plodne vode.

U 17. tjednu počinje odlaganje i stvaranje smeđeg masnog tkiva koje će pomoći bebi u regulaciji tjelesne topline nakon rođenja.

U ovom mjesecu se njegov intenzivni razvoj nastavlja, no i dalje je rast i razvitak kože brži od njegovog pa je beba još uvijek mršava. Koža više nije prozirna već crvenkasta zbog početka razvoja pigmenta. Živčani sustav i mozak se nastavljaju razvijati. Može se primjetiti štucanje djeteta koje se javlja kao posljedica gutanja plodne vode.

Do kraja 23. tjedna vaša beba će biti dugačka 28 – 31 cm, a teška oko 400 – 450 g.

Promjene kod majke

U ovom razdoblju trudnoće mučnina bi trebala prestati, no zbog povećanja maternice i kompresije na okolne organe možete osjetiti probavne smetnje ili probleme sa žgaravicom. Pritisak se vrši i na mokraćni mjehur (učestalo mokrenje) te na prsni koš (nedostatak zraka). Rast maternice dodatno rasteže kožu pa je samim tim i šansa za pojavu strija, ako se već nisu pojavile, veća.

Do kraja petog mjeseca trebali biste osjetiti pokrete djeteta jer su sad već vrlo živahni i često se javljaju kad je majka mirna i opuštena.

Tijekom trudnoće je vaša štitnjača izrazito aktivna pa je i bazalni metabolizam ubrzan. Tek nakon 22. tjedna bi trudnica trebala povećati dnevni kalorijski unos za 200 – 300 kcal/dan. Također, bitno je paziti i kakva hrana se unosi. Treba izbjegavati hranu bogatu mastima, ugljikohidratima i šećerima te povećati unos biljnih vlakana i tekućine, što će blagotvorno utjecati i na poboljšanje probave.

Također, u nekim slučajevima povećan volumen krvi može uzrokovati pojavu fiziološke anemije (više se poveća volumen plazme nego broj krvnih stanica) te dovesti do krvarenja iz nosa i desni.

22. tjedan je vrijeme za detaljan ultrazvučni pregled i procjenu fetalne anatomije. Također, tada je moguće otkriti spol djeteta.

Majka se može susresti i s Braxton-Hicksovim kontrakcijama. Radi se o bezbolnim, nepravilnim kontrakcijama maternice koja se na taj način sprema za porod. Nema djelovanja na cerviks pa ni opasnosti od njegovog skraćivanja ili otvaranja.

Zajednički simptomi

Tijekom petog mjeseca trudnoće uobičajeni su sljedeći simptomi:

Prevelik porast težine može probuditi sumnju na gestacijski dijabetes
FOTO: Shutterstock

Šesti mjesec trudnoće (24. – 27. tjedan)

Evo koje se promjene odvijaju u ovom periodu.

Razvoj djeteta

U šestom mjesecu trudnoće koža vaše bebe je još uvijek crvenkasta i naborana jer količina smeđeg masnog tkiva još nije velika. Mrežnica oka se i dalje oblikuje, a beba polako počinje otvarati kapke. Izgled lica i vanjskog spolovila su u potpunosti formirani.

Počinju se javljati crte na prstima, dajući djetetu jedinstven otisak. Pluća imaju potpuno ili gotovo potpuno razvijene alveole, ali manjak surfaktanta – tvari koja omogućuje širenje pluća nakon poroda. 

Također, jetra, imunološki sustav (iako se leukociti počinju stvarati u 21. tjednu) i mozak još uvijek nisu u potpunosti sposobni vršiti svoju funkciju.

Dijete se u šestom mjesecu trudnoće počinje aktivnije kretati, a također može i reagirati na zvukove. Bebe imaju cikluse aktivnosti i spavanja, koje ćete moći i sami odrediti s obzirom da su prilično redoviti iz dana u dan.

Do kraja šestog mjeseca vaša beba će biti dugačka otprilike 30 – 36 cm i teška oko 700 – 800 g.

Promjene kod majke

Za većinu žena drugo tromjesečje donosi neke pozitivne promjene. Maternica postaje prevelika za zdjelicu pa je manji pritisak na mjehur.  Taj pritisak će se pojaviti ponovno oko 36. tjedna kad glava djeteta ulazi u malu zdjelicu.

Pokreti djeteta postaju sve intenzivniji te se javljaju svakodnevno. Rast maternice može uzrokovati strije na donjem dijelu trbuha, a njezin pritisak kod nekih osoba može uzrokovati zatvor i žgaravicu

Potrebno je paziti na prehrambene navike, odnosno voditi računa o tome što, kada i koliko jesti.

Preporučuje se imati 6 – 8 manjih obroka na dan.

Prosječna trudnica u drugom tromjesečju dobije šest kilograma ili 400 – 500 g na tjedan. Prevelik porast težine može probuditi sumnju na gestacijski dijabetes, kao i veličina fetusa ako je veća od normalne za određenu dob.

Zato se trudnicama u drugom tromjesečju (između 24. – 26. tjedna) radi OGTT (oral glucose tolerance test). Izvodi se jednostavno – mjeri se razina šećera u krvi natašte pa nakon jednog te dva sata od uzimanja napitka šećera otopljenog u vodi. Ako se utvrdi gestacijski dijabetes, provest će se dijeta te će se stanje kontrolirati izradom profila GUK-a (glukoze u krvi).

Zajednički simptomi

Tijekom šestog mjeseca trudnoće uobičajeni su sljedeći simptomi:

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Second Trimester of Pregnancy. (2023). WebMD.
  2. 2nd trimester pregnancy: What to expect. (2022). Mayo Clinic.
  3. The Second TrimesterJohns Hopkins Medicine.

Ocijenite članak

4.13 / 5   8

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: trudnoća po mjesecima, trudnoca po mesecima, kalendar trudnoce po mjesecima, trudnicki kalendar, peti mjesec trudnoće, trudnoća po tjednima, trudnicki kalendar po mjesecima, Trudnoca PO Tjednima I Mjesecima, Trudnoća Po Tjednima U Slikama, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu