Medicinski odobrava

Tina Piskač, dr. med.

Vaginalni iscjedak – kako ga izliječiti?

zdravlje vagine

Na samom početku je bitno istaknuti činjenicu da je vaginalni iscjedak uvijek prisutan u rodnici i ne mora ukazivati na upalu.

Normalni iscjedak je bijel ili proziran, rijedak ili gust, bez mirisa ili blagog kiselog mirisa te nije praćen drugim neugodnim simptomima poput žarenja, peckanja ili svrbeža intimnog područja. Njegova količina i osobine se mijenjaju pod utjecajem hormona pa je tako iscjedak obilniji u generativnoj dobi žene, a oskudniji u pretpubertetu i postmenopauzi. Također se mijenja u pojedinim fazama menstruacijskog ciklusa.

Rodnica je nastanjena mnogobrojnim aerobnim i anaerobnim bakterijama. Normalan ekosustav rodnice održava Lactobacillus acidophilus te je izuzetno važno da on bude prisutan u dovoljnoj koncentraciji. Estrogeni potiču stvaranje glikogena koji se uz pomoć laktobacila, enzima i drugih bakterija metabolizira u mliječnu kiselinu i druge organske kiseline. Time se ostvaruje kiseli pH (3.8 – 4.2) kojim se obuzdavaju potencijalno patogene bakterije i protozoi.

Promjena ravnoteže između bakterija, hormonalne promjene ili pak zarazne bolesti mogu dovesti do infekcija koje se manifestiraju neugodnim simptomima.

Vaginalne infekcije se tretiraju ovisno o njihovom uzroku. Najčešće se radi o antibioticima ili antimikoticima (za liječenje gljivičnih infekcija) koji se primjenjuju lokalno (vaginalete, kreme) ili sustavno (tablete). Ponekad je potrebno liječiti i partnere.

Prevencija je izuzetno bitna pa tako održavanje higijene, korištenje prezervativa, smanjivanje stresa, zdrav način života i održavanje vaginalne flore preparatima laktobacila (“dobrih” bakterija) igraju bitnu ulogu u intimnom zdravlju žene.

Vaginalni iscjedak – uzrok

Vaginalni iscjedak je u normalnom stanju izrazito kiseo te se njegova vrijednost kreće u rasponu od 3.8 do 4.2. Takav kiseli pH ima zaštitnu ulogu pa se u stanjima koja povise pH poveća koncentracija patogenih uzročnika koji su naišli na slabu obranu te se razvije vaginitis. 

Pojačan iscjedak se ne javlja uvijek kao posljedica spolno prenosivih bolesti, no može biti posljedica istih. Bitno je javiti se liječniku u slučaju pojave iscjetka koji odstupa od uobičajenog, pogotovo ako je praćen svrbežom, peckanjem i nadražajem intimnog područja te u slučaju neodgovornog spolnog ponašanja.

Iscjedak, kao što smo već rekli, može biti normalna pojava te se može javiti kao posljedica zarazne ili nezarazne upale rodnice.

Određena količina iscjetka je normalna pojava, osobitno kad su razine estrogena visoke, kao što je par dana prije ovulacije, za vrijeme trudnoće, u prva dva tjedna života jer se preko posteljice prenose estrogeni majke, par mjeseci prije prve menstruacije ili prilikom korištenja estrogenske hormonske terapije.

U svakoj životnoj dobi vaginalni iscjedak se može javiti kao posljedica reakcije preosjetljivosti na razne iritanse kao što su sapuni, deterdženti, ulošci ili toaletni papir.

Žene reproduktivne dobi se najčešće susreću s iscjetkom koji je posljedica gljivične infekcije, bakterijske vaginoze ili spolno prenosivih bolesti.

Gljivične infekcije su učestale kod trudnica i dijabetičarki, no kod trudnica pojačan iscjedak bez popratnih neugodnih simptoma je i normalan nalaz u trudnoći.

Sirasti iscjedak bez mirisa

Sirasti, gusti, bijeli iscjedak bez mirisa većinom je karakterističan znak gljivične infekcije, odnosno Candide albicans. Riječ je o jednoj od češćih infekcija rodnice. Do infekcije dolazi razmnožavanjem Candide koja je sastavni dio fiziološke flore rodniceKandidijaza se ne smatra spolno prenosivom bolešću.

U žena sa šećernom bolesti, trudnica, nakon uzimanja visokih doza hormonske kontracepcije, kortikosteroida ili antibiotika poremeti se ravnoteža bakterija i raste broj gljivica. Gljivične infekcije možemo spriječiti korištenjem preparata laktobacila namijenjenih za održavanje normalne vaginalne flore.

Candida Albicans – uzroci kandidijaze, simptomi i liječenje!

gljivicna infekcija

Bijeli iscjedak u trudnoći

Na početku trudnoće liječnik će vas upozoriti kako se trebate ponašati s obzirom na određene simptome, jedan od njih je i vaginalni iscjedak koji u trudnoći može biti obilniji zbog pojačane hormonske aktivnosti, prvenstveno povišene razine progesterona, hormona kojeg nazivaju “čuvarom trudnoće”. 

Normalnim iscjetkom u trudnoći se smatra onaj koji je gust, mrvičast, bijel do blijedo-žućkast i bez mirisa.

Bijeli iscjedak – kada je prirodan i poželjan, a kada razlog za brigu!

Ako se pojave neki drugi simptomi poput neugodnog mirisa, svrbeža, peckanja ili nadražaja sluznice, vjerojatno se radi o infekciji i potrebno je o tome obavijestiti stručnu osobu.

Iscjedak u toku menstruacijskog ciklusa

Neposredno nakon menstruacije iscjedak može biti smećkast i gust jer mu boja dolazi od zaostale krvi. Nakon krvarenja iscjetka nema ili je umjeren, gust i bijel. Kako se bliži ovulacija, iscjedak postaje rjeđi, obilniji i bijele do bijelo-žute boje. Ovulaciju obilježava obilni, bijeli ili prozirni, elastični (poput bjelanjka) iscjedak. Nakon ovulacije postaje mliječno bijel, a zatim bijelo-žut, gust i suh prije pojave mjesečnice.

Vaginalni iscjedak – kada je normalan, a kada posjetiti liječnika?

Vodenasti iscjedak

Sivkasti vodenasti iscjedak većinom je znak bakterijske vaginoze. Bakterijsku vaginozu možemo opisati kao neravnotežu između smanjenog broja laktobacila i anaerobnih bakterija, posebno Gardnerelle vaginalis, koje su u porastu.

Bakterijska vaginoza može, a i ne mora biti spolno prenosiva bolest. Najčešći simptom je sivkasti iscjedak neugodnog mirisa po ribi, koji se pojačava nakon menstruacije i spolnog odnosa.

U nekim slučajevima vodenasti iscjedak može biti posljedica herpesa. Mjehurići herpesa mogu s vremena na vrijeme puknuti te uzrokovati vodenasti iscjedak praćen sukrvicom.

Genitalni herpes – uzroci, simptomi, komplikacije i liječenje!

Ovo je vrlo česta pojava ako su mjehurići locirani unutar vagine. Ako je riječ o herpesu, simptome ćete uočiti i prije pojave vodenastog iscjetka.

Smegma

Osim iscjetka, svakodnevno se pojavljuje i smegma. Radi se o nakupini mrtvih stanica kože, masti i drugih tekućina između stidnih usana i klitorisa. Sirastog je izgleda i kakvoće, a u većini slučajeva je riječ o normalnoj pojavi. Ipak, dobra svakodnevna higijena intimnog područja se preporučuje kao prevencija problema.

Liječenje vaginalnog iscjetka

Ako uočite iscjedak koji ranije niste primjećivali te je praćen neugodnim mirisom, svrbežom, crvenilom ili nadražajem intimnog područja – javite se liječniku. Liječniku se svakako trebate javiti i ako vas vaš iscjedak općenito brine.

Premda na tržištu postoji niz preparata koji se izdaju bez recepta, nemojte posezati za takvima sve dok niste sigurni što uzrokuje iscjedak. Velik broj žena krivom terapijom često uzrokuje još veću štetu.

Pogrešno je lijekove koje imate kod kuće koristiti na svoju ruku pa tako kreme ili vaginalete protiv gljivica neće biti djelotvorne pri tretiranju bakterijske vaginoze niti će bilo koji antibiotik izliječiti bakterijsku infekciju ili neku spolno prenosivu bolest.

Prirodni preparati također nisu uvijek izbor kada je u pitanju liječenje bakterijske ili gljivične infekcije. Ako nešto želite prirodno liječiti, obratite se stručnoj osobi koja je završila medicinski ili farmaceutsko – biokemijski fakultet, a ne tečaj. Nemojte pristajati na liječenje kod osobe koja od vas nije tražila nikakve nalaze o vašem stanju kao ni potvrdu liječnika.

ginekolog

Sve je veći broj slučajeva u kojima se pacijenti javljaju s alergijskim reakcijama koje su uzrokovane nepropisnim rukovanjem prirodnim preparatima koji nisu namijenjeni za uporabu na određenim dijelovima tijela.

Ako ste trudni te su kod vas prisutni problemi koji daju naslutiti da je riječ o bakterijskoj ili gljivičnoj infekciji obratite se hitno vašem ginekologu. Samostalno liječenje lijekovima čije vam karakteristike nisu dovoljno poznate kao i liječenje prirodnim preparatima čije djelovanje također dovoljno ne poznajete može uzrokovati pobačaj.

Kako izbjeći vaginalne infekcije?

Kako biste izbjegli bakterijske vaginoze i ostale vaginalne infekcije potrebno je svesti rizik na minimum.

  • Najbolji način za sprječavanje spolno prenosivih bolesti je izbjegavanje spolnog odnosa bez zaštite.
  • Vjernost partnera smanjuje vjerojatnost dobivanja spolno prenosive bolesti.
  • Pretjerana higijena i ispiranje genitalnog područja također može narušiti ravnotežu vaginalne flore.
  • Redoviti ginekološki pregledi kao i ozbiljno pristupanje liječenju gotovo su najvažniji faktor kada je u pitanju izbjegavanje vaginalnih infekcija.
  • Nošenje udobnog i pamučnog donjeg rublja može spriječiti nastajanje gljivičnih vaginalnih infekcija.

Vaginalne infekcije vrebaju na svakom koraku, stoga je vrlo važno redovito se testirati i po potrebi liječiti, ali i preventivno utjecati na zdravlje vaše vagine. Vaginalne infekcije nisu bezopasne, mogu dovesti do neplodnosti, upalne bolesti zdjelice, preranog porođaja, pobačaja, ali i razvoja karcinoma kada je u pitanju HPV

Članak objavljen:

Saznajte više o menstruaciji u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   8

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu