Medicinski odobrava

Tina Piskač, dr. med.

Bijeli iscjedak: Mnoge žene se još uvijek srame priznati da imaju problem! Evo kada je razlog za brigu, a kada sasvim normalno stanje

Bijeli iscjedak

Rodnica ima nekoliko važnih uloga kada je u pitanju održavanje ženskog zdravlja. Vaginalni iscjedak je uvijek prisutan. Normalno se sastoji od transudata (vode), cervikalne sluzi, odbačenih epitelnih stanica, bakterijske flore koja ima zaštitnu ulogu, elektrolita i dr. sastojaka.

Vrste iscjetka razlikujemo prema količini, boji, teksturi i mirisu. Količina i osobina iscjetka se mijenja pod utjecajem hormona, ovisno o dobi žene i fazi menstruacijskog ciklusa.

Ponekad nas tijelo pomoću vaginalnog iscjetka pokušava upozoriti na zabrinjavajuća zdravstvena stanja. Bijeli iscjedak nije razlog za brigu ako nije obilan, nema mirisa i grudica te ako nije udružen s popratnim simptomima – nadražajem, svrbežom, peckanjem sluznice ili dizurijom (bolnim mokrenjem).

Vrste normalnog bijelog iscjetka su:

 1. elastični, mliječno bijeli ili prozirni iscjedak (za vrijeme ovulacije i kao znak seksualnog uzbuđenja)
 2. obilni, gusti, mrvičasti bijeli do blijedo žuti iscjedak (za vrijeme trudnoće)
 3. gusti kremasti bijeli iscjedak prije menstruacije.

Iscjedak je normalan sve dok nema miris i nije popraćen drugim simptomima vaginalnih infekcija (svrbež rodnice, oticanje, peckanje tijekom spolnog odnosa ili uriniranja, bol, osip i crvenilo genitalnog područja). Jedan od uzroka iznenadnog, drugačijeg ili obilnog iscjetka može biti i stres.

Poznati engleski liječnik Jackie Sherrard je zajedno sa svojim kolegama proveo znanstvenu studiju objavljenu u časopisu International Journal of STD & AIDS u kojoj naglašava sljedeće:

Tri su najčešće infekcije povezane s neobičnim vaginalnim iscjetkom – bakterijska vaginoza, trihomonijaza i kandidijaza od kojih je trihomonijaza spolno prenosiva infekcija. Potrebno je prezentirati i proučiti kliničke nalaze tih infekcija te objasniti diferencijalne dijagnoze kako bi se napravile preporuke za liječenje navedenih infekcija.
Gust i grudičast bijeli iscjedak
FOTO: Shutterstock

Kada se zabrinuti zbog bijelog iscjetka?

U nastavku provjerite vrste bijelog iscjetka koje trebate provjeriti kod liječnika.

Gust i grudičast bijeli iscjedak

Najčešću opasnost za žensko zdravlje predstavlja gust, grudičast i sirasti bijeli iscjedak, bez mirisa. On je znak gljivične infekcije ili kandide. Dolazi u paketu s ostalim simptomima vaginalne infekcije:

Prema istraživanjima Mayo klinike, ova infekcija pogađa tri od četiri žene barem jednom tijekom njihovog života.

Izbjeći je možete tako da vodite računa o vaginalnoj higijeni, održavate genitalno područje čistim i suhim te njegujete vlastiti imunitet, prirodnu otpornost svojeg organizma.

Ako ste koristili antibiotike, postoji šansa da će lijekovi “ubiti” i vaše dobre bakterije vagine te će se posljedično tome gljivice namnožiti i doći će do infekcije. Zato se preporučuje korištenje probiotika za održavanje normalne vaginalne flore tijekom uzimanja antibiotske terapije.

Iscjedak neugodnog mirisa
FOTO: Shutterstock

Iscjedak neugodnog mirisa

On je jedan od simptoma bakterijske vaginoze, zdravstvenog stanja koje označava neravnotežu između smanjenog broja laktobacila i anaerobnih bakterija, posebno Gardnerelle vaginalis.

Gardnerella vaginalis je u malim količinama normalno zastupljena u vaginalnoj flori, ali u velikim količinama uzrokuje upalu koja može biti simptomatska ili asimptomatska.  

U simptomatskim upalama je prisutan iscjedak sivkaste do mliječne boje, neugodnog mirisa po ribi koji se pojačava nakon menstruacije i spolnog odnosa.

Rodnica često nije jako nadražena zbog ovog poremećaja ravnoteže u vaginalnoj flori, dakle svrbež i žarenje nisu prisutni. Bakterijska vaginoza može, ali i ne mora, biti spolno prenosiva bolest. Najbolji način da se ona spriječi je održavanje niskog pH vagine, odnosno održavanje razine laktobacila. U slučaju infekcije liječi se antibioticima (sistemno, lokalno ili kombinirano).

Rijetki bijeli iscjedak s pjenastom tekućinom
FOTO: Shutterstock

Rijetki bijeli iscjedak s pjenastom tekućinom

Ova vrsta iscjetka može imati nekoliko boja, uključujući bijelu, žutu ili zelenu. Iscjedak je obilan, neugodnog mirisa, a stidnica crvena i natečena. Svrbež, bolno mokrenje ili bolni spolni odnosi također mogu biti prisutni. Često se pojavljuje s upalom vagine i neugodnim mirisom. Uzročnik ovog stanja je Trichomonas vaginalis. Ova infekcija je spolno prenosiva bolest koja se javlja sama ili je pratilac drugih spolno prenosivih bolesti.

Neuspjeh u njezinom liječenju može dovesti do brojnih komplikacija, a među njima je i sterilnost jer je često vektor za prijenos uzročnika zdjeličnih upala (PID).

Osim opisanih pojava, svaka iznenadna promjena iscjetka može biti razlog za zabrinutost. Stoga je vrlo važno upoznati se s uobičajenim varijacijama iscjetka tijekom ciklusa.

Bijeli iscjedak tijekom menstrualnog ciklusa
FOTO: Shutterstock

Bijeli iscjedak tijekom menstrualnog ciklusa

U nastavku provjerite kakav iscjedak nastaje tijekom menstrualnog ciklusa:

 • neposredno nakon menstruacije iscjedak može biti smećkast i gust; boja mu dolazi od zaostale krvi
 • nakon kraja krvarenja iscjetka nema ili je umjeren, gust i bijele boje
 • u sljedećih nekoliko dana, kako se približava ovulacija; iscjedak postaje rjeđi, obilniji i bijele do bijeložute boje.
 • obilna, prozirna, elastična sluz (poput bjelanjka jajeta) oko ovulacije
 • mliječno bijeli iscjedak nakon ovulacije
 • gušći, suhi, bjelkasti iscjedak prije pojave mjesečnice.

Znanstveni časopis Obstetrical & Gynecological Survey donosi zanimljive statističke podatke o najčešćim uzrocima vaginalnog iscjetka, a to su bakterijska vaginoza (40 – 50 % slučajeva), nakon čega slijedi vulvovaginalna kandidijaza (20 – 25 %), a zatim trichomoniasis (15 – 20 %).

Potrebno je naglasiti da čisti, bijeli iscjedak bez mirisa u većini situacija ne bi trebao predstavljati nikakvu zabrinutost, no promjena boje i pojava neugodnog mirisa mogu biti signali koje tijelo šalje kako bi pokazalo da nešto nije u redu.

Bijeli iscjedak u trudnoći
FOTO: Shutterstock

Bijeli iscjedak u trudnoći

Tijekom trudnoće tijelo prolazi kroz različite promjene, a one su zasigurno najočitije u vaginalnom području. Žene se tijekom ovog devetomjesečnog razdoblja često susreću s bijelim iscjetkom bez mirisa koji predstavlja normalnu hormonalnu promjenu već u prvih nekoliko tjedana trudnoće i posljedica je epitelizacije stijenke rodnice (bijeli iscjedak u ranoj trudnoći). Osim što pokazuje da je vaginalna flora uravnotežena i pravilna, bijeli iscjedak štiti rodnicu od brojnih štetnih mikroorganizama. Bezopasan je i ne zahtijeva liječenje.

Jedini problem koji može predstavljati ovakva vrsta iscjetka je količina koja je ponekad obilna i stvara ženama poteškoće.

Kada iscjedak promijeni boju, postane izrazito gust ili prouzrokuje različite bolne simptome (npr. peckanje, bolno uriniranje, svrbež), vrlo vjerojatno je riječ o različitim vrstama vaginalnih infekcija. U tom slučaju odmah potražite savjet liječnika kako bi se na vrijeme reagiralo i krenulo s terapijom.

Perimenopauza

Promjena u razinama hormona kod žena koje se nalaze u perimenopauzalnoj fazi života može biti uzrok abnormalnom vaginalnom iscjetku. Međutim, perimenopauza češće uzrokuje izostanak vaginalnog iscjetka. Epitel rodnice postaje tanji, opada glikogen i količina laktobacila, a pH raste. Uz opisane promjene i suhoću, rodnica je podložnija infekcijama koje ovisno o uzročniku mijenjaju količinu, boju i miris iscjetka uz dodatne simptome (svrbež, bolno mokrenje, bolni spolni odnosi itd.)

bijeli iscjedak u ranoj trudnoći
FOTO: Shutterstock

Kako si pomoći u slučaju obilnog iscjetka?

Najmanje što možete učiniti je izbjegavati tampone kojima se mogu unijeti nove bakterije u rodnicu, nositi pamučno donje rublje i redovito mijenjati dnevne uloške. Vaginalno područje održavajte čistim i suhim. Osim toga, pripazite na proizvode koje koristite za pranje intimnog područja. Izbjegavajte one s previše umjetnih sastojaka. Razinu laktobacila održavajte visokom uz pomoć raznih preparata dostupnih na tržištu.

Iako se čini da je vaginalni iscjedak vrlo jednostavno prepoznati i liječiti, u praksi je to potpuno drugačije. 

Naime, mnoge žene se još uvijek srame priznati da imaju problema s obilnim iscjetkom ili iscjetkom neugodnog mirisa te neobične boje, čak i kada su svjesne da nešto nije u redu. Stoga se naglašava potreba za dodatnom edukacijom žena o zdravlju i njezi intimnog područja.

Važno je obratiti se liječniku čim se promjene u iscjetku primijete.

Tijekom ginekološkog pregleda liječnik će obaviti potrebne pretrage (određivanje stupnja čistoće, uzimanje briseva) i na temelju nalaza provesti adekvatnu terapiju.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
 1. Mylonas, I. i Bergauer, F. (2011). Diagnosis of Vaginal Discharge by Wet Mount Microscopy: A Simple and Underrated Method. Obstetrical & Gynecological Survey, 66(6): 359–368.
 2. Sherrard, J. i sur. (2011). European (IUSTI/WHO) guideline on the management of vaginal discharge. International Journal of STD & AIDS, 22(8): 421–429.

Ocijenite članak

3.67 / 5   12

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu