Medicinski odobrava

Tina Piskač, dr. med.

Vaginalna infekcija – kako je izliječiti?

Depresivna-žena

Pečenje, svrbež, crvenilo intimnog područja te iscjedak i neugodan miris samo su neki od simptoma vaginalnih infekcija koje su vrlo česte – toliko da većina žena tijekom života doživi neki oblik vaginalne infekcije. 

Vaginalne infekcije jedan su od najčešćih problema s kojima se susreću spolno zrele žene te gotovo da nema žene koja se ginekologu nije obratila zbog tog problema čiji su simptomi poprilično neugodni.

U normalnim uvjetima rodnica je nastanjena mnogobrojnim bakterijama, aerobnim i anaerobnim. Normalan ekosustav rodnice održava Lactobacillus acidophilus te je izuzetno važno da oni budu prisutni u dovoljnoj koncentraciji. Estrogeni potiču stvaranje glikogena koji se uz pomoć laktobacila, enzima i drugih bakterija metabolizira u mliječnu kiselinu i druge organske kiseline. Time se ostvaruje kiseli pH (3.8 – 4.2) kojim se obuzdavaju potencijalno patogene bakterije i protozoi.

Promjena ravnoteže između bakterija ili pak hormonalne promjene mogu dovesti do upala koje se manifestiraju neugodnim simptomima.

Vaginalne infekcije tako uglavnom uzrokuju obilan iscjedak nerijetko neugodnog mirisa, svrbež i peckanje u predjelu vagine, a u nekim slučajevima i bol u donjem dijelu trbuha ili pak za vrijeme spolnog odnosa.

Bitno je za napomenuti da je vaginalni iscjedak uvijek prisutan u rodnici i da ne mora ukazivati na upalu. Količina i osobine iscjetka se mijenjaju pod utjecajem hormona. Tako je iscjedak oskudan u pretpubertetu i postmenopauzi, a obilniji u generativnoj dobi žene. Također, iscjedak se mijenja u pojedinim fazama menstruacijskog ciklusa. Normalan iscjedak je bijel, visoke viskoznosti, bez mirisa i popratnih tegoba u vidu svrbeža, crvenila i peckanja.

Tri najčešća tipa vaginalnih infekcija su:

 • bakterijska vaginoza,
 • gljivična infekcija i
 • trihomonijaza.

Vaginalna gljivična infekcija

Vaginalna gljivična infekcija, koja se također naziva i kandidijaza, čini 25 – 35% svih vaginalnih infekcija. Liječenjem se simptomi rješavaju u 90% slučajeva, ali je i ponavljanje infekcije često.

Više pročitajte ovdje.

Gljivične infekcije nerijetko muče brojne žene, a nastaju zbog jednostavnih razloga:

 • zbog oslabljenog imuniteta,
 • šećerne bolesti,
 • trudnoće,
 • loše prehrane,
 • izloženosti velikom stresu,
 • uzimanja kortikosteroida,
 • uzimanja hormonske kontracepcije,
 • uzimanja antibiotika ili
 • nošenja donjeg rublja načinjenog od umjetnih vlakana.

Naime, vagina prirodno sadrži uravnoteženu količinu gljivica i bakterija, no u slučaju poremećaja te ravnoteže može doći do pretjeranog razmnožavanje gljivica.

Vaginalna infekcija – simptomi

Simptomi gljivične infekcije poprilično su neugodni. Najčešće se javlja:

 • osjećaj peckanja,
 • svrbež,
 • gusti bijeli iscjedak, bez mirisa,
 • crvenilo i edem sluznice,
 • a ponekad čak i bol te
 • osjetljivost na području vagine.

Više možete pročitati u članku: Vaginalna gljivična infekcija – uzroci, simptomi i liječenje.

Bakterijska vaginoza i trihomonijaza

Bakterijske vaginoze čine 50% svih upala rodnice. Označava neravnotežu između smanjenog broja laktobacila i anaerobnih bakterija, posebno Gardnerelle vaginalis, koje su u porastu. Može, ali i ne mora biti spolno prenosiva bolest.

Kod ovog oblika vaginalne infekcije vrlo često znaju izostati simptomi ili se pak javlja pojačan sivkasti iscjedak neugodnog mirisa po ribi koji se pojačava nakon menstruacije i spolnog odnosa. Svrbež i žarenje nisu prisutni.

Više o bakterijskom vaginitisu možete pročitati ovdje.

Vaginalna infekcija

Za razliku od gljivične infekcije i bakterijske vaginoze, trihomonijaza je spolno prenosiva bolest, uzrokovana anaerobnim parazitom koji se zove Trichomonas vaginalis.

Prenosi se spolnim putem. Inkubacija je 4 do 20 dana. Infekcije se može, a i ne mora prezentirati sa simptomima. Glavni simptom je obilan vaginalni iscjedak koji je pjenušav, žutozelene boje i neugodnog mirisa. Prisutni su edem i crvenilo sluznice, svrbež, bolno mokrenje (dizurija) te bol pri spolnom odnosu (dispareunija). Na rodnici i vratu maternice se može vidjeti točkasto krvarenje.

Više pročitajte ovdje.

Što možete poduzeti kako biste smanjili rizik od vaginalnih infekcija?

Važno je redovito i svakodnevno održavati intimnu higijenu te upotrebljavati blaga sredstva za kupanje. Intimno područje potrebno je nježno, ali temeljito isprati vodom te ga dobro posušiti prije odijevanja.

Odjeća koju nosite također može imati veliku ulogu. Tako je najbolje nositi donje rublje isključivo od pamuka i prirodnih materijala te izbjegavati umjetne sintetičke materijale. Vaginalnim infekcijama također mogu pridonijeti i uska odjeća te hulahopke.

Na hranu koju konzumirate također valja obratiti pažnju. Najbolje je iz prehrane izbaciti hranu bogatu šećerom poput kolača, gaziranih pića i voćnih sokova. Naime, gljivice se hrane šećerom pa konzumacija hrane bogate šećerom može otežati borbu protiv vaginalnih infekcija.

Preporučljivo je i piti jogurt bogat živim kulturama, posebice ako uzimate antibiotike te izbjegavati hranu koja sadrži kvasac. U prehranu uvedite veće količine voća i povrća, posebice onog bogatog beta-karotenom.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.55 / 5   29

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: upala vagine, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu