Trihomonijaza – uzroci, simptomi i liječenje

Spolna bolest trihomonijaza

Trihomonijaza je spolno prenosiva bolest koja kod žene može uzrokovati iscjedak iz vagine lošeg mirisa, svrbeži genitalija i bolno mokrenje. Muškarci s trihomonijazom obično nemaju simptome. Trudne žene s ovom bolesti su u velikom riziku od prijevremenog poroda.

Da bi se spriječila reinfekcija s organizmom koji uzrokuje trihomonijazu, oba partnera se trebaju liječiti. Najčešći tretman liječenja za trihomonijazu uključuju uzimanje jedne megadoze metronidazola (Flagyl). Rizik od infekcije možete smanjiti i korištenjem prezervativa kod svakog spolnog odnosa.

Trihomonijaza – uzroci

Trihomonijaza je uzrokovana jednostaničnom protozoom, vrstom sitnog nametnika koji putuje od osobe do osobe tijekom spolnog odnosa. Taj parazit se naziva Trichomonas vaginalis. Inkubacija između izloženosti i infekcije može rangirati od 5 do 28 dana.

Trihomonijaza je treća po redu učestalosti vaginalnih i spolnih bolesti. Od trihomonijaze su češće virusne infekcije i klamidija. Od nje češće obolijevaju žene, i to žene srednje životne dobi. 

Trihomonijaza se može prevenirati:

  • korištenjem kondoma,
  • odgovornim seksualnim ponašanjem i obavještavanjem partnera o zarazi,
  • pravilnom higijenom vagine, bez unutarnjeg tuširanja koje može oštetiti sluznicu.

Trihomonijaza – slike:

Trichomonas
Spolna bolest
Trihomonijaza

Trihomonijaza – simptomi

Mnoge žene i muškarci s trihomonijazom nemaju simptome, barem ne u početku. Znakovi i simptomi ove bolesti za žene uključuju:

Znakovi i simptomi se mogu pogoršati tijekom menstruacije. No, neke žene s trihomonijazom uopće nemaju simptome. Muškarci također rijetko imaju simptome, a kada se oni pojave, najčešće je to samo bol kod mokrenja.

Spolna bolest trihomonijaza se može prenijeti na druge čak i ako nemate zamjetne simptome.

Posjetite vašeg liječnika ako vam se počne pojavljivati vaginalni iscjedak ili osjetite bol kod mokrenja ili spolnog odnosa.

Liječenje trihomonijaze

Kad se javite liječniku, on će dijagnozu bolesti postaviti prema pregledu spolovila i pregledom vaginalnog iscjetka pod mikroskopom.

Najčešći tretman liječenja za trihomonijazu, koji se također koristi i ako ste trudni, je da se uzme jedna megadoza metronidazola (Flagyl) ili tinidazola (Tindamax). Uzimanje lijekova na usta je puno efektivnije u liječenju trihomonijaze nego umetanja kreme ili gela u vaginu.

I vi i vaš partner trebate tretman i trebate izbjegavati nezaštićeni seksualni odnos dok se infekcija ne izliječi u potpunosti što traje oko jednog tjedna.

Nuspojave lijekova mogu biti:

Nemojte piti alkohol 24 sata nakon uzimanja metronidazola ili 72 sata nakon uzimanja tinidazola zato što to može uzrokovati ozbiljnu mučninu i povraćanje.

Trihomonijaza – posljedice neliječenja mogu biti:

Trihomonijaza – prirodno liječenje za ovu bolest nažalost ne postoji. Međutim, uz uzimanje propisanih lijekova se propisuje prehrana bogata fermentiranom hranom poput kisele salate, mliječnih proizvoda i probiotika.

Vagina je prirodno stanište mnogih bakterija mliječne kiseline koje održavaju njeno zdravlje. Zbog toga se hranom nastoji održati njihova ravnoteža, kao i ravnoteža tih bakterija u crijevima koja može biti narušena uzimanjem agresivnih lijekova.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.44 / 5   9

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: trihomonijaza, trihomonijaza prirodno liječenje, trichomonas prirodno liječenje, urogenitalna trihomonijaza, trihomonijaza liječenje, simptomi trihomonijaze, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu