Probiotici za intimno zdravlje žene: Disbalans vaginalne flore može biti jako neugodan! Evo kako odabrati kvalitetan probiotik za rodnicu

Probiotici za intimno zdravlje žene

Tema intimnog zdravlja žena nerijetko zna biti neopravdano zanemarena u moru različitih zdravstvenih rubrika. Intimno zdravlje žene ne uključuje samo svakodnevnu njegu, već i preventivno djelovanje kako ne bi došlo do razvoja različitih tegoba intimnog područja. Jedan od mogućih razloga neugodnih pojava jest i disbalans vaginalne flore. 

O čemu se točno radi? Ljudsku mikrobiotu predstavljaju svi mikroorganizmi koji žive u ili na ljudskom tijelu. Dio te mikrobiote je i vaginalna mikrobiota. Iako se sastav vaginalne flore razlikuje od osobe do osobe, poznato je da dominiraju laktobacili, poput Lactobacillus gasseri, Lactobacillus iners, Lactobacillus jensenii i dr.

Laktobacili proizvode laktatnu kiselinu iz glikogena, pri čemu dolazi do snižavanja pH vrijednosti rodnice što sprječava razvoj patogenih bakterija. Osim toga, laktobacili razvijaju hidrogen peroksid, bakteriocine i biosurfaktante, a vjerojatno imaju ulogu i u imunološkom odgovoru, čime štite samu rodnicu od patogena. Iz navedenog je jasno kako disbalans vaginalne flore može biti povezan s različitim intimnim tegobama.

Probiotici za intimno zdravlje žene
FOTO: Shutterstock

Probiotici za intimno zdravlje žene – kako ih odabrati?

Kada govorimo o tome koji su najbolji probiotici za žene, prvenstveno treba imati na umu da se uravnotežena vaginalna flora ponajprije održava uravnoteženom prehranom i zdravim načinom života. Dodatno uzimanje probiotika svakako može pomoći. Kako su laktobacili najpoznatiji “stanari” vaginalne mikroflore, dodatak prehrani s laktobacilima se nameće kao prirodni probiotik za rodnicu.

Međutim, laktobacili obuhvaćaju ogroman broj različitih sojeva, a nemaju svi sojevi jednako snažne dokaze iza sebe. U svakom slučaju, kada se biraju probiotici za intimno zdravlje žene, važno je da se odaberu oni sojevi koji imaju dokazani benefit za zdravlje.

Probiotički sojevi za bakterijsku vaginozu

Pri odabiru probiotika, treba uzeti u obzir i samu dijagnozu. Primjerice, kod bakterijske vaginoze postoje klinički dokazi za određene probiotičke sojeve. Bakterijska vaginoza je upala rodnice do koje vjerojatno dolazi zbog promjene vaginalne mikrobiote, odnosno previsoke koncentracije anaerobnih bakterija. Uglavnom se liječi antibioticima.

Što se probiotika tiče, više Lactobacillus sojeva može pomoći kod navedene indikacije. U trenutku pisanja ovog članka za indikaciju bakterijske vaginoze najviše se ističu:

 • Lactobacillus acidophilus GLA-14
 • Lactobacillus rhamnosus HN001
 • Lactobacillus rhamnosus GR-1
 • Lactobacillus reuteri RC-14
 • Lactobacillus rhamnosus BMX 54.

Drugim riječima, kao probiotik za rodnicu kod bakterijske vaginoze, trebalo bi koristiti jedan ili kombinaciju nekih od nabrojanih sojeva laktobacila.

Važno je naglasiti kako se probiotici mogu koristiti isključivo kao dodatak osnovnoj terapiji, najčešće antibioticima, ne samostalno za samu bakterijsku vaginozu.
Najbolji probiotici za žene
FOTO: Shutterstock

Probiotički sojevi za gljivične infekcije

Kod gljivičnih infekcija, primjerice vulvovaginalne kandidijaze, dokazi su nešto slabiji. Uzročnik bolesti je Candida albicans. To je gljivica koja se normalno nalazi kao dio vaginalne flore, no u određenim okolnostima može doći do pretjeranog razvoja iste. Uglavnom je riječ o neugodnom stanju, iako najčešće nije opasno. U svakom slučaju, liječi se antimikoticima.

Kada su probiotici u pitanju, rezultati istraživanja su dvojaki. Prema određenim autorima nema svrhe uzimati probiotike, dok druga istraživanja dokazuju kako u kombinaciji s antimikoticima doprinose intimnom zdravlju žene. Sojevi koje u trenutku pisanja ovog članka eventualno ima smisla koristiti kao dodatak osnovnoj terapiji su:

 • Lactobacillus rhamnosus GR-1
 • Lactobacillus fermentum RC14
 • Lactobacillus acidophilus
 • po nekim ispitivanjima Lactobacillus plantarum P17630.

Probiotički sojevi za trihomonijazu

Još jedna od najčešćih vaginalnih upala je i trihomonijaza. Riječ je o bolesti koju uzrokuje parazit Trichomonas vaginalis. Liječi se metronidazolom. Kada su probiotici u pitanju, nema puno dokaza o koristi istih, a u trenutku pisanja ovog članka spominje se soj Lactobacillus casei var rhamnosus Döderleini kao onaj koji u kombinaciji s metronidazolom potencijalno može doprinijeti liječenju samog stanja.

Probiotički sojevi za bolesti urinarnog trakta

Osim upalnih vaginalnih bolesti, potencijalna korist probiotika se sve više očituje i kod bolesti urinarnog trakta te drugih zdravstvenih tegoba. Tako su sojevi Lactobacillus rhamnosus GR-1 i Lactobacillus reuteri RC-14 pokazali određen benefit kod urinarnih infekcija, uz naglasak kako je potrebno još ispitivanja za snažnije dokaze za navedene, ali i eventualne druge probiotičke sojeve. Ta činjenica također vrijedi kada je u pitanju prevencija i očuvanje intimnog zdravlja pomoću probiotika.

Probiotik za intimno zdravlje birajte u dogovoru sa stručnjacima
FOTO: Shutterstock

Probiotik za intimno zdravlje birajte u dogovoru sa stručnjacima

Danas su probiotici vrlo prisutni u farmaceutskoj industriji. Samim time, mnoštvo ne uvijek točnih informacija kruži o tome kako odabrati najbolji probiotik za intimno zdravlje. Činjenica jest da su probiotici potencijalno korisni za različite zdravstvene tegobe. To vrijedi i kada je u pitanju intimno zdravlje, iako još uvijek postoji mnoštvo neodgovorenih pitanja.

Ono što je ključno jest individualan pristup, temeljem kojeg ćemo odabrati točno određene probiotičke sojeve ovisno o zdravstvenom stanju. Isključivo takvim pristupom se možemo u konačnici oduprijeti katkad agresivnim marketinškim porukama proizvođača probiotika te na temelju dokaza odabrati ono što je u tom trenutku najoptimalnije rješenje.

S tim u vezi, svakako je preporuka prije odabira i kupnje probiotika konzultirati se s ljekarnikom ili liječnikom, u suradnji s kojima ćete odabrati onaj probiotik koji vam u datoj situaciji može zaista donijeti i konkretan zdravstveni benefit.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
 1. Mei, Z. i Li, D. (2022). The role of probiotics in vaginal health. Frontiers in Cellular and Infection Microbiology, 12: 963868.
 2. Frysh, P. (2021). Vaginal probiotics: What to know. WebMd.
 3. van de Wijgert, J. i Verwijs, M. C. (2020). Lactobacilli-containing vaginal probiotics to cure or prevent bacterial or fungal vaginal dysbiosis: a systematic review and recommendations for future trial designs. British Journal of Obstetrics and Gynaecology, 127(2): 287–299.
 4. Sgibnev, A. i Kremleva, E. (2020). Probiotics in addition to metronidazole for treatment Trichomonas vaginalis in the presence of BV: a randomized, placebo-controlled, double-blind study. European Journal of Clinical Microbiology & Infectious Diseases, 39(2): 345–351.
 5. Buggio, L. i sur. (2019). Probiotics and vaginal microecology: fact or fancy? BMC Womens Health, 19(1): 25.
 6. Toh, S. i sur. (2017). Probiotics for preventing urinary tract infection in people with neuropathic bladder. The Cochrane Database of Systematic Reviews, 9(9): CD010723.
 7. Dovnik, A. i sur. (2015). Treatment of vulvovaginal candidiasis: a review of the literature. Acta Dermatovenerologica Alpina, Pannonica et Adriatica, 24(1): 5–7.
 8. Lamont, R. F. i sur. (2011). The vaginal microbiome: new information about genital tract flora using molecular based techniques. British Journal of Obstetrics and Gynaecology, 118(5): 533–49.
 9. Witkin, S. S. i sur. (2007). Bacterial flora of the female genital tract: function and immune regulation. Best Practice & Research Clinical Obstetrics & Gynaecology, 21(3): 347–54.
 10. Vásquez, A. i sur. (2002). Vaginal lactobacillus flora of healthy Swedish women. Journal of Clinical Microbiology, 40(8): 2746–9.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu