Bakterijska vaginoza – uzroci, simptomi i liječenje

bakterijska vaginoza

Bakterijska vaginoza je sindrom koji označava neravnotežu između laktobacila (D ”derleinerov bacil; gram pozitivna bakterija koja čini fiziološku floru vagine, održava kiseli pH i štiti sluznicu vagine) i anaerobnih bakterija, posebno Gardnerelle vaginalis, u korist anaeroba. Bakterijska vaginoza može biti spolno prenosiva bolest s inkubacijom 5 do 10 dana, međutim može  se  nalaziti i u žena koje nisu spolno aktivne. Najčešće ju nalazimo u žena reproduktivne dobi, rijetko u postmenopauzi, a iznimno u djevojčica.

Gardnerella vaginalis

Gardnerella vaginalis je mali, gram pozitivni, nepokretni bacil. Sastavni je dio fiziološke flore maternice i debelog crijeva, a prilikom njenog prekomjernog razmnožavanja (stres, promjena spolnog partnera, gubitak fiziološke flore) nastaje bakterijska vaginoza.

Kao vodeći uzročnik navedenog sindroma, najvjerojatnije produkcijom sukcinata omogućava rast i razmnožavanje drugih anaerobnih bakterija.

Rizični čimbenici bakterijske vaginoze

Bakterijska vaginoza je uglavnom kronična, ponavljajuća bolest.

Rizični čimbenici bakterijske vaginoze su:

 • promiskuitet
 • nezaštićeni spolni odnos s rizičnom osobom
 • česta ispiranja rodnice
 • korištenje spermicida
 • smanjena razina estrogena
 • intrauterini uložak (spirala)
 • antibiotska terapija

Simptomi i klinički znakovi bakterijske vaginoze

Uglavnom se radi o tihim, asimptomatskim upalama koje nastaju međudjelovanjem anaeroba i Gardnerelle. Smatra se da čine čak 50% svih upala rodnice. Kad anaerobi porastu za 10 puta, a Gardnerella za čak 1000 puta u 1ml vaginalnog iscjetka, govorimo o simptomatskoj bakterijskoj vaginozi, koja je istodobno praćena izrazitim padom laktobacila.

Najčešći simptom je pojačani vaginalni iscjedak, sivkaste do mliječne boje, bez svrbeža i žarenja. Ako se svrbež i žarenje pojave, najčešće su znak pridružene trihomonasne, gljivične ili drugih infekcija.

Iscjedak ima vrlo neugodan miris (po ribi), koji se pojačava nakon menstruacije i spolnog odnosa. Sjeme partnera koje je alkalično (visok pH) u doticaju s niskim pH rodnice oslobađa aromatske amine i tako pojačava miris. Ostali simptomi vaginitisa izostaju, zato i ne govorimo o upali u pravom smislu riječi.

Komplikacije bakterijske vaginoza

Bakterijska vaginoza najčešće ne dovodi do komplikacija, međutim osobe u kojih se ne otkrije i ne liječi, zbog pada imuniteta, mogu se  lakše zaraziti i drugim spolno prenosivim bolestima (Herpes simplex 2, Chlamydia trachomatis, Neisseria gonorrhoeae..), uključujući i HIV, te ih mogu prenijeti i na spolnog partnera.

Ako se upala proširi na gornji dio genitalnog trakta (jajovodi), povećava se mogućnost izvanmaterične trudnoće.

Doznajte više o izvanmaterničnoj trudnoći!

U trudnica Gardnerella vaginalis može dovesti do prijevremenog poroda i rađanja hipotrofičnog novorođenčeta (novorođenče manje porođajne mase u odnosu na većinu novorođenčadi odgovarajućeg spola i dobi).

Dijagnoza bakterijske vaginoze

Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničkih kriterija ili laboratorijskih nalaza, nakon bojanja po Gramu.

Klinički (Amselovi kriteriji) tijekom pregleda u zrcalima, podrazumijevaju prisutnost sljedećih znakova ili simptoma:

 • Pojačani vodenasti mliječno – sivkasti iscjedak po dnu i stijenkama rodnice.
 • Prisutnost tzv. “clue cells“, stanica poput klupka u mokrom ili nativnom preparatu.
 • pH rodnice iznad 4,5
 • Vaginalni iscjedak neugodnog mirisa po ribi koji se pojačava nakon dodatka 10% kalijeve lužine (“whiff” ili “sniff” test).

Liječenje bakterijske vaginoze

Bakterijska vaginoza liječi se kao anaerobna upala. Zato je najbolje liječenje metronidazolom kroz 7 dana, koje daje bolje rezultate od jednodnevnog liječenja (75 – 95% izlječenja). Drugi lijek izbora je klindamicin ili ampicilin.

Većina stručnjaka smatra da obavezno treba liječiti i spolnog partnera, inače će asimptomatska vaginoza u 50 do 70% pacijentica u roku od 1 do 2 godine prijeći u simptomatsku, što nosi određene komplikacije. Ako se ne liječi partner, recidivi su češći. Kod 90 % muškaraca nema simptoma, obično prijenosnik nije niti svjestan. 

Recidivi u roku od jednog do dva mjeseca su dosta česti, čak u 5 do 15% slučajeva. Nakon liječenja za mjesec dana provodi se test izlječenja.

Budući da su Gardnerella vaginalis i anaerobi sastavni dio fiziološke flore vagine, ne smije se očekivati njihovo potpuno nestajanje. Oni će uvijek biti nazočni, ali u puno nižim, fiziološkim koncentracijama koje su 100 do 1000 puta niže.

U trudnoći se znakovi bakterijske vaginoze javljaju u 15 do 40% slučajeva. Zbog već opisanih opasnosti, simptomatske bakterijske vaginoze obavezno je liječiti. Liječenje treba biti sistemski (metronidazol ili klindamicin), najbolje nakon 20. tjedna trudnoće.

Što se tiče samopomoći – možete eventualno pokušati s pripravcima koji sadrža laktobacile poput Linex Lady kapsula ili LactoGyn kapsula za rodnicu i nekih drugih preparata koji pomažu u zakiseljavanju rodnice prilikom čega je Gardnerelli i ostalim anaerobima boravak u rodnici neugodan.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.23 / 5   35

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: gardnerella, gardnerella simptomi, gardnerella bakterija, Gardnerella vaginalis, gardnerella liječenje, bakterija gardnerella, gardnerela, vaginoza, gardnerella u trudnoći, bakterija gardnerella liječenje, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu