Trichomonas vaginalis – uzroci, simptomi i liječenje

trichomonas vaginalis

Trichomonas vaginalis je jednostanični anaerobni parazit kojeg nalazimo u području urogenitalnog trakta. Taj flagelaš, koji posjeduje 4 biča, čest je uzrok vaginitisa. Ovoidnog je oblika nešto veći od leukocita. Pokreće se treperenjem svojih bičeva. U uvjetima normalnog kiselog pH ne može izazvati upalu, već ona nastaje nestankom laktobacila i povišenjem pH iznad 5.

Trihomonijaza je spolno prenosiva bolest koja se može javiti sama ili udružena s drugim spolno prenosivim bolestima. Rjeđe se javlja infekcija  novorođenčeta prolaskom kroz porođajni kanal, dok je infekcija putem zahodske školjke, kupanjem u bazenu ili prljavih ručnika malo vjerojatna, budući da je za aktivnu upalu rodnice potrebna inokulacija s 5 do 10 tisuća organizama. Najčešće oboljevaju žene, kod kojih mogu biti zahvaćene vagina i uretra, rjeđe muškarci kod kojih mogu biti inficirani uretra i prostata.

Smatra se da se svake godine inficira preko 160 milijuna ljudi.

Poslije virusa i Chlamidie trachomatis, Trichomonas vaginalis je treći po učestalosti vaginitisa (oko 25% svih vaginitisa) i vrlo je čest razlog posjeta ginekologu.

Rizične skupine

Kao i kod ostalih spolno prenosivih bolesti, najčešće oboljevaju mlađe žene i muškarci, koji prakticiraju nezaštićene spolne odnose i  često mijenjaju spolne partnere.

Simptomi trihomonijaze

Mnoge žene s Trichomonas vaginalisom u rodnici nemaju nikakve simptome, a samo polovica ih ima pojačan vaginalni iscjedak. Simptomi se obično javljaju nakon 5 do 28 dana od izloženosti infekciji. Iscjedak, koji predstavlja vodeći simptom, nalazi se posvuda u rodnici, žutozelene je boje, pjenušav i neugodna mirisa. Na stidnici nalazimo edem, crvenilo i ogrebotine kao posljedice svrbeža. Mogu se javiti i problemi s mokrenjem (učestalo, bolno mokrenje) te bol prilikom spolnog odnosa (dispareunija).

Muškarci uglavnom nemaju nikakve simptome, rijetko se mogu javiti nadraženost penisa i blago peckanje prilikom mokrenja ili ejakulacije.

Smatra se da će se trihomonijaza prenijeti sa žene na 40 do 50%  muškaraca, dok će muškarci prenijeti infekciju na čak 85% žena.

Komplikacije trihomonijaze

Neliječena trihomonijaza nosi povećan rizik od ostalih spolno prenosivih bolesti (naročito HIV infekcije), upalne bolesti zdjelice i posljedične neplodnosti te postoperativne infekcije.

Kod trudnica može izazvati prijevremeni porođaj. Muškarci imaju povećan rizik od neplodnosti.

Dijagnoza trihomonijaze

Dijagnoza se postavlja anamnezom, ginekološkim pregledom i analizom vaginalnog iscjetka.

Ginekološkim pregledom može se ustanoviti obilan žutozeleni iscjedak na rodnici, edem, crvenilo i ogrebotine na stidnici, te „jagodasta rodnica i vrat maternice“, koji ukazuju na točkasta krvarenja.

Vaginalni iscjedak se analizira u obliku nativnog preparata pod svjetlosnim mikroskopom, na kojem uočavamo brojne leukocite bez laktobacila, brojne epitelne stanice vagine, te Trichomonas vaginalis, koji je na toplom preparatu pokretan, a na hladnom nepokretan.

Mogu se napraviti i kultura stanica (pouzdanost 90 do 93%) te test monoklonalnim protutijelima (pouzdanost 90%).

Treba naglasiti da je prisutnost parazita teže ustanoviti kod muškaraca nego kod žena.

Liječenje trihomonijaze

Jedino učinkovito liječenje trihomonasne upale donjeg spolnoga i mokraćnoga sustava je metronidazol. Može se davati sistemski, lokalno – vaginalno ili kombinirano. Uvijek valja istodobno liječiti i partnere. Liječe se i asimptomatske žene i muškarci. Uspjeh se postiže u 90 do 95% slučajeva.

Kontraindikacija za liječenje metronidazolom je prvo tromjesečje trudnoće ( kasnije u trudnoći se  daje samo uz ozbiljnu indikaciju ), dojenje, preosjetljivost na metronidazol i bolesti središnjeg živčanog sustava. U 5 do 10% slučajeva mogu se javiti nuspojave poput mučnine, povraćanja, urtikarije te metalnog okusa u ustima. Prilikom terapije ne smije se konzumirati alkohol.

Rjeđe se u terapiji primjenjuju klindamicin, ampicilin i cefalosporini.

Ne treba zaboraviti da je Trichomonas vaginalis čest pratilac drugih spolno prenosivih bolesti.

Prevencija trihomonijaze

Da bi se spriječila infekcija trihomonasom, prilikom svakog spolnog odnosa treba koristiti zaštitu (kondom), ograničiti broj spolnih partnera/prakticirati spolni odnos sa jednim, zdravim partnerom ili pak apstinirati.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.80 / 5   20

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: trichomonas, trichomonas vaginalis, trichomonas simptomi, trihomonas vaginalis, trichomonas bakterija, trichomonas liječenje, trichomonas vaginalis simptomi, trichomonas vag, trihomonas simptomi, trihomonas, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu