Stručno odobrava

,

Kako staviti tampon i tko ga može koristiti?

tampon aplikator

Tampon je mnogima najdraži proizvod za korištenje onih dana u mjesecu, bilo zbog svoje praktičnosti i jednostavnosti ili zbog sigurnosti.

U nastavku odgovaramo na najvažnija pitanja kod korištenja tampona – kako staviti tampon, kako ga izvaditi te još mnoga druga.

Tamponi i ulošci poznati su gotovo svima, a život bez njih bio bi nemoguć tijekom mjesečnice. Uloške je svakako preporučljivo uvijek imati u torbi, posebice u slučaju nužde. Ipak, mnoge žene i djevojke će se složiti oko jednostavnosti korištenja tampona jednom kada se “uhodamo”.

Tamponi su napravljeni od sabijene upijajuće vate, s velikom moći upijanja, a stavljaju se direktno u tijelo, odnosno u rodnicu; prstom ili čahurom.

Rijetko koja žena je počela s korištenjem tampona pri prvoj mjesečnici, stoga neznanje u korištenju tampona nije sramotno.

Mi vam donosimo detaljan opis što sve trebate znati prilikom korištenja tampona i kako ih uopće dobro pozicionirati da spriječimo eventualne neugodnosti.

Također, detaljan opis postupka umetanja trebao bi se naći na omotu pakiranja.

Postoji nekoliko veličina tampona s različitim stupnjevima apsorpcije, a preporučljivi stupnjevi korištenja su:
  • mali/mini tamponi – za slabe mjesečnice i djevojčice;
  • srednji/normal tamponi – za umjerene mjesečnice;
  • veliki/super/super plus tamponi – za jake mjesečnice kod kojih je tampone potrebno učestalo mijenjati.

Stupnjeve upijanja tampona isto tako možete vidjeti na pakiranju, a najčešće se upijajuća svojstva označavaju brojem kapljica.

Primjerice, 2-3 kapljice znače malo do srednje upijanje, a 3-6 kapljica označavaju snažno upijanje (za obilne menstruacije).

Na početku korištenja tampona započinje se s malim ili mini tamponima kako bi se zaključilo odgovara li isti. 

Tampone mogu koristiti i djevojke koje nisu seksualno aktivne jer je vrlo mala vjerojatnost oštećenja himena (djevičanska opna).

tamponi

Kako staviti tampon? 

Neovisno o veličini za koju se odlučite, svi tamponi se jednako stavljaju, tj. apliciraju.

Važno je imati na umu da uvijek operemo temeljito ruke prije i poslije umetanja tampona. Higijena je od iznimne važnosti, posebice jer je vagina izrazito osjetljiva i ne želimo riskirati infekciju.

Mnogi operu ruke samo nakon umetanja tampona, no izrazito je važno oprati ruke prije i poslije korištenja tampona kako ne biste ugrozili zdravlje.

Ako tampon koristite prvi puta, poželjno je isprobati njegovu funkciju kod kuće. Umetnite ga kada nekoliko sati nećete izlaziti kako biste mogli kontrolirati je li sve u redu.

1. Korak

Temeljito operite ruke i osušite ih čistim ručnikom/papirom. Otvorite tampon te ga pažljivo izvadite iz zaštitnog omota.

Za svaki slučaj poslužite se i uputama u pakiranju kutije tampona.

Korisno je prvo provjeriti kamo tampon zapravo ide. Uz pomoć ogledala ili prstiju pronađite stidne usne na ulazu u vaginu – između njih je mjesto u koje se treba umetnuti tampon.

2. Korak

Izvucite konac i razmotajte nit (da se uvjerite u njegovu dužinu) i lagano povucite da provjerite je li konac čvrsto pričvršćen za podnožje tampona kako biste ga lako kasnije mogli izvaditi.

3. Korak

Opustite tijelo i stanite ili sjednite u udoban položaj: možete čak podići jednu nogu na rub kade, bidea ili WC školjke za bolji pristup. Dobro je čak i čučnuti. Držite tampon pri dnu i pobrinite se da konac visi prema dolje punom dužinom.

4. Korak

S drugom rukom si pomozite da raširite kožu oko otvora vagine kako biste imali lakši pristup i prislonite vrh tampona na otvor. Potrebno je opustiti mišiće (iste koje upotrebljavamo za mokrenje).

Zatim lagano gurnite tampon unutra, služeći se jednim prstom kada je tampon već ušao u otvor vagine.

umetanje tampona
5. Korak

Ciljajte prema donjem dijelu leđa i gurnite tampon što dublje (ali izbjegavajte ako osjetite bol/jači pritisak). Tampon nikada ne može biti preduboko umetnut jer je otvor maternice premalen da bi tampon ušao u njega.

Tampon je sada sigurno postavljen, no ako mislite da bi nešto menstrualne krvi moglo proći pored tampona, poslužite se dnevnim uloškom koji će spriječiti eventualne kapi od prodiranja dalje na odjeći.

Tampon ne biste trebali osjećati nakon umetanja u vaginu.

Ako vam je neudobno u bilo kojem trenutku tijekom sjedenja ili stajanja, niste ga dobro umetnuli.

Kako izvaditi tampon – vađenje tampona

Količina vremena tijekom kojeg se može držati tampon ovisi o fazi mjesečnice u kojoj se osoba nalazi i koliko je ona obilna.

Tampon je preporučljivo mijenjati svakih 4 – 5 sati ili češće po potrebi. Obavezno ih je često mijenjati kako bismo izbjegli prodor i nastanak bakterija te infekcije, a tijekom noći i spavanja je preporučljivo koristiti uloške.

Maksimalno vrijeme tijekom kojeg se može držati unutra je 8 sati.

Vađenje tampona je vrlo jednostavno, no nekima može biti pomalo neugodno. Kada ste spremni, povucite konac tampona lagano, ali snažno.

Nemojte naglo i brzo vući, nego ga izvucite jednoličnim pokretom. Nećete osjetiti bol, ali mogli biste osjetiti lagani pritisak.

Tampon je potrebno izvaditi i nakon svakog plivanja u moru ili rijeci, a pogotovo u bazenu. Posebice jer konac tampona upija vodu koja može biti zagađena (u bazenima ili rijekama), dok nakon plivanja u moru sol može iritirati intimno područje.

Ako se prilikom nošenja tampona osjeti slabost, mučnina ili vrtoglavica, savjetuje se odlazak liječniku. Riječ je o sindromu toksičnog šoka (STŠ) koji je rijetka pojava koju izaziva upotreba tampona, a njegovi simptomi su:

U tom slučaju potrebno se odmah obratiti liječniku.

Kako staviti tampon ako si djevica – tampon i nevinost

Unatoč mnogim uvjerenjima, tampon možete koristiti i ako nikada niste imali spolne odnose. To znači da tampone mogu koristiti čak i djevojčice  13 – 14 godina nadalje. Himen u pubertetu postaje mnogo rastezljiviji te nema straha od oštećenja.

Ipak, preporučuje se koristiti male i normalne tampone te obavezno početi s korištenjem malih tampona na početku privikavanja.

Stručnjaci preporučuju izbjegavanje velikih tampona za obilne menstruacije jer su oni nešto veći/deblji te bi mogli stvarati poteškoće pri umetanju.

tampon

Tamponi za djevojčice

Djevojčice također mogu koristiti tampone, posebice ako se bave sportskim aktivnostima ili jednostavno žele plivati u moru tijekom praznika. Osim toga, mnogim djevojčicama može biti neugodno razgovarati s učiteljima o razlozima zašto ne mogu odraditi sat tjelesnog odgoja.

Tamponi su odlična alternativa ulošcima u takvim trenucima. Također se ne moraju koristiti tijekom čitave menstruacije, već samo u potrebitim situacijama. U tome slučaju potrebno je naučiti kako ispravno koristiti tampone, a osobito važno je da konac uvijek ostane vani.

Kod djevojčica se također preporučuju mini (mali) te normal (srednji) tamponi, ovisno o jačini menstruacije.

Poželjno je uvijek početi s manjima kako bi se priviknula i naučila ih ispravno koristiti.

Potrebno je odmah tijekom učenja spomenuti i najčešće greške:

  • pranje ruku samo nakon umetanja tampona,
  • nedovoljno duboko umetanje tampona,
  • rijetko mijenjanje tampona,
  • ne mijenjanje tampona odmah nakon plivanja.

Tamponi s aplikatorom

Određena pakiranja tampona mogu već doći s posebnim aplikatorom za tampone, koji je zapravo mala spravica, većinom izrađena od plastike.

Aplikator olakšava umetanje tampona u vaginu i ako ga pravilno čistite, predstavlja higijenski bolji način od umetanja tampona prstima.

Korištenje aplikatora je zbilja jednostavno te može varirati od proizvoda do proizvoda, no većinom funkcionira tako da se aplikator umetne u vaginu do određene granice (naznačene). Zatim se pogurne donji dio kako bi se tampon stavio što dublje u vaginu.

Za točne upute, držite se priloženih uputa unutar pakiranja tampona koje uglavnom sadrže i detaljni slikovni prikaz koraka.

aplikator tampona

Koje tampone odabrati i gdje kupiti?

Tampone možete kupiti u bilo kojoj drogeriji, trgovačkom centru te u većini manjih trgovina.

Postoji nekoliko brendova između kojih možete odabrati na našem tržištu, a većinom ih morate nekoliko isprobati kako biste znali ocijeniti koji vam tamponi najbolje odgovaraju.

Nekoliko izbora:

Tamponi OB – najčešće korišten i široko raširen brend tampona i higijenskih proizvoda. OB tampone možete naći gotovo bilo gdje, u barem 3 veličine, tj. stupnja upijanja.

Jessa tamponi – dostupni u DM drogerijama pod njihovom markom, ovi tamponi su cjenovno povoljniji te mnogi ne pronalaze razliku između ovih i određenih skupljih brendova.

Natura Femina prirodni tamponi – najbolja opcija su prirodni tamponi od 100% pamuka jer neće ostavljati nerazgradljiva vlakna unutar vagine. Neovisno o brendu tampona, uvijek je preporučljivo odabrati one od 100% pamuka.

Članak objavljen:

Saznajte više o menstruaciji u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.07 / 5   14

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu