Toksični šok sindrom – uzroci, simptomi i liječenje

tampon

Toksični šok sindrom je rijetka, po život opasna komplikacija bakterijske infekcije. Često je povezana s korištenjem upijajućih tampona i kontracepcijskih spužvi.

Šok sindrom je rezultat toksina koji proizvode Staphylococcus (staph) aerius bakterije, ali uzrok također može biti uzrokovan toksinima koje proizvodi grupa A Streptococcus (strep) bakterije. Bolest može uzrokovati i Streptococcus pyogenes koji proizvodi 2 različita endotoksina.

Iako se sindrom najčešće pojavljuje u vrijeme menstruacije kod žena, može zahvatiti i muškarce, djecu i žene u postmenopauzi. Rizični faktori za šok sindrom uključuju i ozlijede na koži ili operacije.

Znakovi i simptomi šok sindroma se pojavljuju iznenada, a bolest može biti fatalna. Ipak, mogu se poduzeti neki koraci da bi se smanjio rizik od toksičnog šok sindroma.

Toksični šok sindrom – simptomi

Početak toksičnog šok sindroma je nagao. Infekcija sporo napreduje, ali jednom kad bakterije uznapreduju, uzrokuju iznenadne simptome.

Mogući simptomi i znakovi bolesti uključuju:

Toksični šok sindrom – slike:

Sindrom toksičnog šoka Toksični šok sindrom

Lakši slučajevi bolesti su česti što uključuje blage simptome i brže ozdravljenje. Toksični šok sindrom koji se ne liječi može dovesti do težih posljedica kao što su zatajenje organa, a naposljetku i smrt.

Toksični šok sindrom – kada posjetiti liječnika?

Ako imate bilo kakve znakove ili simptome toksičnog šok sindroma hitno posjetite liječnika. To je posebno važno ako imate menstruaciju ili je ona nedavno prestala.

Također je važno posjetiti liječnika odmah ako ste koristili tampone ili ako imate infekcije na koži ili rani. Obavijestite liječnika o tome koji su simptomi primijećeni i koliko ih dugo imate.

Toksični šok sindrom – uzroci

Toksični šok sindrom se može dogoditi bilo kome. Otprilike polovica slučaja ove bolesti pojavila se kod ljudi koji nisu u menstruaciji, uključujući starije žene, muškarce i djecu.

Toksični šok sindrom je povezan sa:

  • korištenjem upijajućih tampona,
  • nošenjem dijafragme ili kontracepcijske spužve,
  • infekcijama rana ili bilo kakve kožne rane.

Od toksičnog šok sindroma će najprije oboljeti žene koje već imaju stafilokoke u rodnici te one koje su nedavno bile trudne i rodile vaginalnim putem.

Osim toga, od toksičnog šok sindroma mogu oboljeti i muškarci, stariji te djeca. Rizik je veći poslije neke operacije. 

Korištenje tampona

Istraživači ne znaju točno kako tamponi uzrokuju toksični šok sindrom. Toksični šok zbog tampona nastaje kada se upijajući tamponi ostavljaju na mjestu dugo vremena te postaju plodno tlo za bakterije.

Drugi smatraju da upijajući vlakna u tamponima mogu izgrebati površinu vagine, što omogućava bakterijama da ulaze u krvotok i uzrokuju endotoksični šok.

Tamponi – nuspojave koje uzrokuju tamponi inače ne postoje, ali u svakom pakiranju tampona postoji upozorenje o toksičnom šok sindromu. Opasnost zbog tampona nastaje kad se tampon ostavi jako dugo vremena bez mijenjanja.

Ako se pitate što uzrokuje zaboravljeni tampon, simptomi su:

Tamponi

Smrt uzrokovana tamponima, odnosno toksičnim šokom je veoma rijetka pojava. Toksični šok sindrom se pojavljuje manje od 3% puta na sto tisuća žena koje imaju menstruaciju i koriste tampone.

Međutim, nikako nemojte zaboraviti promijeniti tampon nakon najviše 8 sati. Kako pravilno staviti tampon pročitajte ovdje.

Toksični šok sindrom – liječenje

Uzrok infekcije se dijagnosticira brisevima na bakterije, a brisevi se uzimaju s područja usta, rodnice i nosa. Također se vrše krvne pretrage i nadzor funkcije bubrega, jetre i pluća.

Ako ste razvili toksični šok sindrom, vjerojatno ćete biti hospitalizirani i trebat ćete antibiotike. Liječnici će pokušati utvrditi izvor infekcije.

Uz antibiotike, dobiti ćete skrb za liječenje znakova i simptoma šok sindroma. Ako vaš krvni tlak počne padati (hipotenzija), trebat ćete lijekove za stabiliziranje i tekućinu za liječenje dehidracije.

Toksini proizvedeni od strane staph ili strep bakterija i prateće hipotenzije mogu rezultirati zatajenjem bubrega. Ako do toga dođe, trebat ćete dijalizu. 

Sindrom toksičnog šoka rijetko kad završava smrću ili težim posljedicama, a može se u potpunosti izliječiti ako se na vrijeme počne s primjenom antibiotika.

Članak objavljen:

Saznajte više o menstruaciji u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.75 / 5   8

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: toksični šok, sindrom toksičnog šoka, toksicni sok sindrom, sindrom toksičnog šoka simptomi, toksicki sok, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu