Stručno odobrava

,

Bolne grudi nakon ovulacije – simptomi ovulacije te bolne, napete i natečene grudi prije menstruacije

Bolne grudi

Bolne i natečene grudi su normalan i čest simptom tijekom različitih faza u menstrualnom ciklusu žene. Bolne grudi nakon ovulacije i menstruacije su rezultat promjena u razinama hormona estrogena i progesterona.

Manifestiraju se kao tupa bol, osjećaj težine u grudima, pritiska ili peckanja, uz osjetljivost na dodir.

Osim što su znak dolaska menstruacije, mogu biti i rani simptom trudnoće

Pročitajte članak do kraja i saznajte što znače bolne grudi 15 dana prije menstruacije, a što bolovi u maternici nakon ovulacije. 

Ovulacija – simptomi

Ovulacija je proces koji se svakog mjeseca događa spolno zrelim djevojkama i ženama. To je niz reakcija iz kojih se oslobađa zrela jajna stanica, spremna za oplodnju. Dio je normalnog menstruacijskog ciklusa.

Prva faza menstrualnog ciklusa se zove folikularna faza jer se iz folikula oslobađa jajašce, a faza nakon ovulacije i prije menstruacije se zove lutealna faza. U lutealnoj fazi se tijelo priprema za moguću oplodnju i trudnoću, a ako do nje ne dođe, stijenka maternice se ljušti i dolazi do menstruacije

Za regulaciju ovih faza menstrualnog ciklusa su odgovorni hormoni estrogen i progesteron. Razina estrogena se postupno povećava i najviša je za vrijeme ovulacije, a malo prije menstruacije ostaje blago povišena.

Za vrijeme ovulacije dolazi do otpuštanja zrele jajne stanice iz jajnika prema jajovodu (gdje se odvija oplodnja). Ako nije došlo do trudnoće, razina progesterona naglo pada, što uzrokuje ljuštenje maternice. 

Simptomi ovulacije i plodnih dana su:

Simptomi ovulacije, nadutost te problemi s probavom se također mogu pojaviti već za vrijeme ovulacije.

Svi simptomi su vrlo individualni za svaku ženu te ovise o dobi i zdravlju. Ne morate iskusiti sve simptome dok ste u fazi ovulacije, a oni se mogu i periodično mijenjati kroz razna razdoblja života. 

Bolne grudi nakon ovulacije

Bolne grudi nakon menstruacije

Bolne i natečene grudi nakon menstruacije se javljaju u periodu prije ovulacije, odnosno u takozvanoj folikularnoj fazi.

Ona počinje s prvim danom menstruacije, a završava s ovulacijom. 

Bolne napete grudi nakon menstruacije nisu toliko izražen i čest simptom kao bolne grudi nakon ovulacije, ali su također moguće.

Razina hormona progesterona je u tom periodu niska, a estrogen se postupno povećava. Njegova razina je najviša neposredno prije i tijekom ovulacije, što uzrokuje osjetljivost i bol na dodir. 

Bolne grudi i bradavice su znak nadolazeće ovulacije. Stanice koje se postupno povećavaju u grudima su najosjetljivije na dodir u području bradavica jer se tamo spajaju mliječni kanali.

Bol u grudima može varirati od boli kroz cijele grudi ili samo boli u bradavicama. Bol se manifestira kao tupa i javlja se osjetljivost na dodir.

Ako osjetite bol samo na prednjem dijelu grudi i u bradavicama, to je znak da ovulacija nije još nastupila. Postoji još dio estrogena koji se treba proizvesti te se ovulacija još čeka.

Ako bol u grudima osjetite i naprijed i sa strane, to znači da je ovulacija nastupila, ali nije još nastalo dovoljno progesterona kako bi nastupila lutealna faza. Ako osjetite bol samo sa strane grudi, to je znak da je ovulacija prošla i da je nastupila lutealna faza. 

Također, bol za neke žene može potrajati sve od ovulacije pa do prvog dana nove menstruacije ili može prestati pa se javiti opet neposredno prije menstruacije.

Neke žene uopće ne iskuse bol u grudima, dok je neke iskuse samo pred menstruaciju. 

Bolne grudi nakon ovulacije

Bolne grudi pred menstruaciju (nakon ovulacije) se javljaju upravo zbog djelovanja hormona. Vrlo su česta pojava. Period pred menstruaciju je onaj nakon ovulacije, kad je razina progesterona jako visoka. Estrogen je svojim djelovanjem pripremio receptore za progesteron, koji će se na njih vezati nakon ovulacije, a prije menstruacije. 

Naime, u prvoj fazi menstruacijskog ciklusa prevladavaju estrogeni i uzrokuju bujanje (proliferaciju) stanica tkiva dojke, a nakon ovulacije dolazi do sekrecije u kanalićima. Tada žljezdano tkivo postaje edematozno (natečeno) i krv navire u vene. Te promjene se osjećaju kao bol i napetost u grudima.

Bolne grudi dan nakon ovulacije su pokazatelj brze promjene u razini hormona.

Bolnim grudima doprinosi i vezanje vode uslijed bubrenja stanica, čemu pridonosi prekomjerno uzimanje soli, kofeina ili duhana. 

Bolne natečene grudi

Osim bolnih grudi 15 dana prije menstruacije, nakon ovulacije se mogu javiti i:

  • krvavi iscjedak nakon ovulacije – može se javiti kao posljedica zaostale krvi iz prethodne menstruacije ili posljedica pada estrogena nakon ovulacije;
  • bolovi u maternici nakon ovulacije – nastaju kao posljedica pripreme maternice na moguću trudnoću ili neposredno prije menstruacije kao posljedica ljuštenja tkiva,
  • izrazito bolne grudi pred menstruaciju – nastaju posebno ako konzumirate puno slane hrane, jer sol veže više vode na sebe, što uzrokuje oticanje grudi i bol.

Organizam koji je pod stresom, bolestan ili napet će iskusiti teže simptome predmenstrualnog sindroma

Bolne grudi i bradavice u menopauzi će se pojavljivati jer se tijelo još navikava na novonastale promjene. Razine progesterona i estrogena će se stalno mijenjati dok se jednom ne ustale, ali taj period može potrajati i nekoliko godina. 

Bolne grudi mogu biti i znak neke opasnije bolesti, posebno u poodmakloj dobi. Potrebno je redovito pratiti te vršiti samopreglede grudi (i bradavica) u potrazi za promjenama. 

Ne bole me grudi, a trebam dobiti menstruaciju” – može biti normalno, a može biti i prvi znak trudnoće. Obično grudi bole 5 – 6 dana prije očekivane menstruacije, a kad se radi o trudnoći, počet će boljeti otprilike u prvom tjednu od implantacije oplođene jajne stanice.

Implantacija se obično događa 5 – 7 dana nakon ovulacije (ako je došlo do začeća), a prvi simptomi trudnoće se počinju javljati u periodu iza toga. To se može poklopiti s očekivanom menstruacijom, ali može biti i odgođeno; ovisno o broju dana u vašem ciklusu. 

Također, tijekom trudnoće grudi se pripremaju za dojenje (pojačava se cirkulacija krvi u tom području i grudi dobivaju na težini) zbog čega grudi postaju osjetljivije.

Postoje i vanjski faktori koji dovode do boli u grudima, a to su:

Bolne grudi – kako ublažiti?

Bolne grudi na dodir možete tretirati pravilnom tjelovježbom ili masažom. Izbjegavajte vježbe koje uključuju skakanje ili trčanje jer bi učestalo pomicanje grudi samo još više boljelo. Izaberite vježbe istezanja i ostale koje se rade u mirujućem položaju.

Grudi možete masirati u bilo kojem periodu dana, samostalno ili uz malo ljekovitog ulja. Preporučuju se lagane masaže i topli oblozi.

Posebno je djelotvorno ricinusovo ulje, a možete piti i neki prirodni čaj koji djeluje kao diuretik.

Diuretici izbacuju višak vode iz tijela što će pomoći i kod bolnih grudi. Neki od takvih čajeva su čaj od maslačka ili čaj od peršina.

Više o djelovanju čaja od peršina pročitajte ovdje, a o čaju od maslačka pročitajte ovdje

Dok vas bole grudi, izbjegavajte ležati na trbuhu jer bi moglo doći do pritiska i pogoršati bol.

Također, nosite udobnu odjeću te odgovarajući grudnjak od prirodnih materijala. Bolne grudi može izazvati premali grudnjak ili sportski grudnjak koji ne pruža dovoljnu potporu tijekom vježbanja.

Bol u grudima

Simptomi trudnoće nakon ovulacije

Kad dođe do začeća, odmah se počinje proizvoditi humani gonadotropni hormon (HCG). On je odgovoran za prve simptome trudnoće.

Nakon ovulacije i začeća prvi se simptomi možda neće primijetiti bar naredna 2 tjedna. 

Rani simptomi trudnoće su:

Ipak, neki simptomi trudnoće se mogu javiti odmah po implantaciji oplođenog jajašca u stijenku maternice.

Bolne grudi u ranoj trudnoći su jedan od tih simptoma, kao i implantacijsko krvarenje koje se nekad može poklopiti s očekivanom menstruacijom. Zbog toga ga je teško uočiti.

Članak objavljen:

Saznajte više o menstruaciji u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.88 / 5   17

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu