Stručno odobrava

Tina Piskač, dr. med.

Implantacijsko krvarenje – što je i kako ga razlikovati od mjesečnice

Uzroci-probadanja-u-prsima-na-lijevoj-strani-kod-žena

Implantacijsko krvarenje je oskudno, kratkotrajno krvarenje koje označava implantaciju, odnosno ugnježđenje oplođene jajne stanice u sluznicu maternice pri čemu se mogu “oštetiti” male krvne žile koje postaju izvor krvarenja. Implantacija se događa 6 – 10 dana iza oplodnje pa se pojava krvarenja često poklapa s vremenom kada bi se trebala pojaviti redovita menstruacija.

S obzirom na to da nalikuje menstrualnom krvarenju te se često vremenski poklapa s istim, važno ih je razlikovati. Kako? Saznajte u članku.

O drugim uzrocima krvarenja u trudnoći pročitajte na linku.

Prvi znakovi trudnoće

Iako se javlja samo u trećine trudnica, implantacijsko krvarenje se ubraja među rane znakove trudnoće.

Javlja se nekoliko dana prije ili u vrijeme očekivane mjesečnice, odnosno za vrijeme implantacije koja se odvija 6 – 10 dana nakon oplodnje.

Trebate znati da dan seksualnog odnosa nije nužno i dan kada se jajašce oplodilo jer spermij može preživjeti i do tjedan dana u nekim slučajevima.

Ako ostane u jajovodu kada se zrelo jajašce izbaci tijekom ovulacije, može doći do oplodnje i do tjedan dana nakon nezaštićenog spolnog odnosa“, ističe Mother&Baby.

Ostali znakovi rane trudnoće su:

Navedeni znakovi se ne javljaju kod svake trudnice, a ako se jave, intenzitet im varira od jako izraženih do jedva primjetnih. Također, simptome je moguće osjetiti tek u kasnijem stadiju trudnoće ili ih zamijeniti s PMS-om.

Razlika između menstrualnog i implantacijskog krvarenja

mjesecnica-ili-trudnoca
Foto: Photospin

Implantacijsko krvarenje je blaže i kratkotrajnije od redovite mjesečnice. No, važno je imati na umu da nemaju sve žene jednaku mjesečnicu. Krvarenje može trajati samo 2 – 3 dana, ili čak 7, može biti obilnije ili oskudnije.

Nekoliko ključnih razlika između menstruacijskog i implantacijskog krvarenja su:

1. Količina krvi

Najočitija razlika između ova dva tipa krvarenja je u količini krvi. Krvarenje uzrokovano implantacijom je oskudno te takvo i ostaje.

U velikog broja žena menstruacija počinje blagim krvarenjem koje s vremenom postane obilnije.

2. Boja (ružičasta ili tamnosmeđa)

Dok neke žene razliku u boji vide jasno, kod pojedinih je razlika neprimjetna.

Implantacijsko krvarenje najčešće se javlja u obliku:

  • nekoliko ružičastih ili crvenkastih kapi krvi,
  • tamnog, smećkastog iscjetka.

3. Grčevi

I menstruacija i implantacija mogu uzrokovati grčeve i bolove u donjem dijelu trbuha. No, menstruacijski grčevi su intenzivniji od grčeva uzrokovanih implantacijom.

4. Trajanje

Implantacijsko krvarenje obično traje 1 – 2 dana. Nasuprot tome, kod većina žena menstruacija traje dulje te je obilnija.

test-za-trudnocu

Foto: Photospin

Kada se pojavljuje implantacijsko krvarenje?

Nakon oplodnje oplođena jajna stanica se usađuje u stijenku maternice pri čemu se mogu “oštetiti” male krvne žile koje postaju izvor krvarenja. Cijeli proces i krvarenje događaju se između 6. i 10. dana nakon oplodnje.

Vrijeme pojave očekivane menstruacije često se poklapa s pojavom implantacijskog krvarenja ili se ono javlja nešto ranije.

Nekoliko dana prije početka novog ciklusa, između 23. i 28. dana, pojavljuje se svijetli ružičasti iscjedak, simptom implantacije.

Bitno je naglasiti da krvarenje nije samo po sebi siguran znak da ste trudni. Potrebno je napraviti test na trudnoću u vrijeme očekivane menstruacije, strogo se držeći uputa na testu, ili posjetiti ginekologa.

trudnica

Foto: Photospin

Implantacijsko krvarenje – kada se treba zabrinuti?

Samo implantacijsko krvarenje je bezopasno za majku i dijete.

Ipak, takvo blago krvarenje ne mora nužno biti odraz implantacije, već se može raditi i o krvarenju iz cerviksa zbog neke infekcije ili je posljedica spolnog odnosa. Obilnija krvarenja također mogu biti bezazlena ili se pak može raditi o nekim ozbiljnijim situacijama, kao što je pobačaj ili ektopična trudnoća.

Bez obzira na vrijeme i količinu krvarenja, javljanje ginekologu se svakako preporučuje.

Članak objavljen:

Izvori:

  1. What Is Implantation Bleeding? (2018). American Pregnancy Association.
  2. Gilchrist, L. (2018). How to tell the difference between implantation bleeding and a period. Mother&Baby.
  3. Grupa autora. (2009). Association Between First-Trimester Vaginal Bleeding and Miscarriage. Obstet Gynecol. 114(4): 860–867. doi: 10.1097/AOG.0b013e3181b79796
  4. Johnson, J. (2017). What causes implantation bleeding? Medical News Today.

Saznajte više o menstruaciji u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.83 / 5   6

Foto: Photospin

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: krvarenjepokapizrodnice, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu