Menstruacija u trudnoći – uzroci krvarenja

krvarenje_u_trudnoci

Izostanak menstruacije jedan je od prvih i glavnih simptoma trudnoće, zato je iznenađujuće kada se unatoč tome pojavi vaginalno krvarenje. Važno je znati da je u pitanju takozvana “lažna menstruacija” te da do normalne mentruacije dolazi samo i isključivo kada u ciklusu nije došlo do oplodnje jajne stanice čime se ona izbacuje iz organizma.

Krvarenje u trudnoći može biti uzrokovano nizom razloga i nije tako rijetko kako se čini. Svako krvarenje u trudnoći smatra se opasnim dok se ne utvrdi da nije, tako da je potrebno na svako primjećivanje krvi odmah posjetiti liječnika specijalista ginekologije i porodništva.

Do krvarenja može doći u bilo kojem razdoblju trudnoće, a neke žene ono prati tijekom čitave trudnoće i ponekad ne uzrokuje nikakve probleme. Donosimo najčešće razloge ove pojave.

Implantacijsko krvarenje

Kod velikog broja žena tijekom usađivanja oplođene jajne stanice u zid maternice dolazi do krvarenja različitog intenziteta. Može se primijetiti otprilike od 6. do 12. dana nakon oplodnje što se podudara s trećim tjednom trudnoće, a ponekad se može pojaviti u vrijeme očekivane menstruacije zbog čega žene često otklone sumnju na trudnoću.

Međutim, implantacijsko je krvarenje mnogo slabije i traje jedan dan ili maksimalno nekoliko dana. Ponekad je praćeno grčevima u donjem dijelu trbuha zbog kontrakcija mišića maternice prilikom usađivanja jajne stanice.

Implantacijsko krvarenje možemo razlikovati od menstrualnog i po boji; može biti tamnije i smeđe boje, ili vrlo svijetle crvene, gotovo ružičaste. Moguće je primijetiti na toaletnom papiru nakon uriniranja kao nekoliko ružičastih kapi.

Tek trećina žena iskusi implantacijsko krvarenje u ovom ranom stadiju trudnoće, tako da njegov izostanak ne znači nužno i izostanak trudnoće. Iako je implantacijsko krvarenje bezopasno i normalno, najbolje je za svaki slučaj konzultirati liječnika kod pojave bilo kakvih neuobičajenih promjena u trudnoći.

Izvanmaternična trudnoća

Izvanmaternična (ektopična) trudnoća je stanje opasno po život trudnice, a uspješnost liječenja ovisi o brzini dijagnosticiranja ovog stanja. O izvanmaterničnoj trudnoći govorimo kad se oplođeno jajašce ne ugnijezdi u maternicu nego negdje drugdje, primjerice na vratu maternice, u jajovodu, jajniku ili čak u trbuhu.

izvanmaternicna_trudnoca

Između 0,25 i 1,5% svih trudnoća su izvanmaternične, a postotak je nešto veći u postupcima potpomognute reprodukcije i oplodnje. Liječi se najčešće kirurškim putem pri čemu se odstranjuje tkivo trudnoće, a u težim slučajevima može se odstraniti i zahvaćeni jajovod. Uklanjanje trudnoće je u ovoj situaciji nužno jer u suprotnom završava teškim komplikacijama i smrću žene.

Krvarenje tijekom izvanmaternične trudnoće je oskudno, nekada je riječ samo o sukrvavom iscjetku, a praćeno je jakim grčevitim bolovima u donjem dijelu trbuha koji se mogu pružati skroz do ramena. U težim slučajima kad je potrebna hitna medicinska pomoć javlja se i vrtoglavica, ošamućenost, blijedoća i ubrzani rad srca. Krvarenje može tada postati vrlo obilno. Ako se ne pruži hitna pomoć, žena može iskrvariti za manje od dva sata.

Ozljeda vrata maternice

Tijekom trudnoće vrat maternice postaje mekši, a cirkulacija krvi pojačana, što može učiniti vrat maternice mnogo osjetljivijim na vanjske utjecaje. Tako prilikom spolnog odnosa, ginekološkog pregleda ili uzimanja briseva za PAPA test može doći do blagog oštećenja tkiva. U tim slučajevima pojavljuje se blago, oskudno krvarenje koje najčešće nije opasno i traje tek jedan ili dva dana. Ipak, svaku ovakvu situaciju nužno je što prije spomenuti liječniku.

Hematom u maternici

Prilikom smještanja zametka u maternicu, može doći do blagog nagrizanja stijenki krvnih žila maternice zbog čega se stvara nakupina krvi odnosno hematom. Ovo je česta pojava u trudnoći, iznimno rijetko opasna. U većini slučajeva dolazi do samoizlječenja, a ako se nakupljena krv probije do rodnice može doći do iscjetka crvenkaste boje ili krvarenja različitog intenziteta.

Ako liječnik ustvrdi da je riječ o hematomu u maternici, trudnici je obavezno mirovanje i izbjegavanje podizanja težih predmeta.

Upalna stanja

Infekcije mogu uzrokovati upalu cervikalnog ili vaginalnog kanala što također može rezultirati pojavom oskudnog krvarenja u vrijeme trudnoće. Gljivične infekcije i bakterijske vaginoze česte su u trudnoći, ali krvarenje mogu uzrokovati i spolne bolesti kao što su herpes, gonoreja i klamidija. Krvarenje može, u ovim slučajevima, biti praćeno iscjetkom neugodnog mirisa, svrbežom kože genitalnog područja i razvojem bradavica nalik aknama na istom području.

U slučaju sumnje na upalna stanja, trudnica se treba što prije obratiti liječniku specijalistu ginekologije i porodništva, posebno ako postoji sumnja na spolne bolesti.

Spontani pobačaj

Krvarenje tijekom trudnoće može biti i uzrokovano pobačajem. Najčešći uzrok pobačaja u ranoj trudnoći je kromosomska abnormalnost i važno je znati da to jednostavno nije bilo moguće spriječiti. Krvarenje najčešće počinje blago i postaje sve obilnije, a praćeno je bolovima i grčevima u trbuhu, općom slabosti, vrućicom i groznicom. Potrebna je hitna medicinska pomoć bez odgode.

Abrupcija posteljice

Riječ je o prijevremenom odljuštenju posteljice od stijenke maternice koje se, umjesto nakon poroda, dogodi tijekom trudnoće. To se može dogoditi samo u visokoj trudnoći. Prilikom toga može doći do vaginalnog krvarenja, iako nije nužno s obzirom na to da se krv može nakupljati i iza posteljice. Osim krvarenja, može doći do iznenadne boli u trbuhu.

Dijagnoza se postavlja ultrazvučnom pretragom, a liječenje se odnosi na strogo mirovanje tijekom ostatka trudnoće. Ponekad je nužan raniji porod i carski rez.

Ruptura maternice

Može biti uzrok krvarenja u visokoj trudnoći ili tijekom samog poroda. Češća je kod žena koje su prethodno rodile carskim rezom, ali je čak i tada ovo izuzetno rijetko stanje. Krvarenje tijekom abrupcije posteljice je tamno, krv zgrušana, a praćeno je bolovima u donjem dijelu trbuha. Liječenje se odnosi na strogo mirovanje ili hitan carski rez u težim slučajevima.

Placenta previja

Placenta previja odnosi se na situaciju u kojoj posteljica prekriva cervikalno ušće ili mu se približava. Krv je svijetlocrvena ili ružičasta, a krvarenje nije praćeno bolovima. Može biti spontano ili uzrokovano ginekološkim pregledom ili početkom trudova. Događa se najčešće u trećem tromjesečju, a čini 20% krvarenja u kasnoj trudnoći.

Vaza previja

To je stanje kod kojeg fetalne krvne žile koje povezuju pupkovinu i posteljicu prelaze preko cervikalnog ušća. Mehaničke slile koje nastaju za vrijeme trudova mogu oštetiti te male krvne žile koje tada pucaju. Krvarenje je bezbolno, ali može dovesti do smrti fetusa. Ovo stanje se dijagnosticira prilikom ultrazvučnog pregleda ili pregleda uz Color Doppler.

Što učiniti ako dođe do krvarenja tijekom trudnoće?

Treba imati na umu da oko 20% žena tijekom trudnoće ima neki oblik vaginalnog krvarenja i da ono nije uvijek opasno ni za majku ni za dijete. U svakom slučaju treba što prije otići liječniku specijalistu kako bi se utvrdili razlozi krvarenja i kako bi se moglo sukladno tome djelovati. U visokoj trudnoći ne treba čekati pregled već odmah pozvati hitnu medicinsku pomoć.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.33 / 5   6

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: menstruacija u trudnoći, implantacijsko krvarenje, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu