Medicinski odobrava

Marta Dugonjić, dr. med.

Kako potaknuti stolicu kod beba, djece i odraslih – savjeti za rješavanje zatvora

kako potaknuti stolicu

Opstipacija ili zatvor termin je kojim opisujemo izostanak spontanog pražnjenja crijeva. Sličnim pojmom, konstipacijom opisujemo otežano i oskudno pražnjenje probavnog sustava. Konstipacijom se smatra opetovano otežano obavljanje nužde (rjeđe od tri puta tjedno) u periodu dužem od 12 tjedana. 

Kada je prolaz crijevnog sadržaja usporen, dolazi do bržeg procesa apsorpcije vode od strane sluznice crijeva čime se smanjuje količina vode u probavnom traktu te se pojavljuje tvrda stolica.

Što se smatra normalnim pražnjenjem crijeva? To je dosta individualno i ovisi od osobe do osobe. Zdrava osoba dnevno može imati i do 3 stolice, ali isto tako i 3 puta tjedno. Naglasak je na urednoj dinamici pražnjenja crijeva. Ako je dinamika crijeva uredna, pražnjenje stolice trebalo bi se odviti unutar 24 sata. Ako se stolica ne izluči unutar 24 sata, najčešće dolazi do simptoma kao što su nadutost, nelagoda ili oslabljen apetit.

No, crijevna dinamika nije ista u svih ljudi te je važno da svaka osoba za sebe prati koja je njena normalna dinamika pražnjenja čime će lakše uočiti eventualne promjene u učestalosti.

Prema istraživanju objavljenom 1992. godine u časopisu Gastroenterology utvrđeno je da prosječna masa ljudske stolice iznosi 106 grama

Funkcijsku konstipaciju može se prepoznati po sljedećim kriterijima:

 • učestalo naprezanje prilikom pražnjenja stolice,
 • učestala pojava tvrde stolice ili stolice u kuglicama,
 • osjećaj nepotpunog pražnjenja crijeva,
 • manje od 3 stolice tjedno,
 • prisutne vodenaste stolice.

Opstipacija može biti prolazan stresogeni ili fiziološki fenomen. Prolazna opstipacija (zatvor) obično se javlja nakon dugotrajnih putovanja, prekomjerne izloženosti stresu te preseljenja u novu okolinu.

Pročitajte više —> Konstipacija – zatvor stolice

kako potaknuti stolicu
Photo: Stock Photo Secrets

Kako potaknuti stolicu kod bebe? 

Bebe hranjene na bočicu imaju tamniju i čvršću stolicu jer se adaptirana mliječna formula probavlja duže, nego što je to slučaj s majčinim mlijekom. Dojene bebe imaju rjeđu stolicu.

Što znači kad dojenja beba nema stolicu?

Dojene bebe mogu biti i do 10 dana bez stolice. Neovisno o broju stolica, konzistencija i boja stolice trebaju biti uredne (mekano, smeđe boje).

U slučaju da beba ne dobiva na težini, potrebno je provjeriti unosi li beba dovoljno mlijeka te je li količina mlijeka koju beba unosi dovoljna za poticanje probave. Ako su razmaci između stolica predugi, možda je riječ o zatvoru. Zatvor kod dojenih beba većinom nije uzrokovan bolešću. 

Teško istiskivanje stolice u beba može biti posljedica: 

 • mekane stolice koja nedovoljno pritišće anus, 
 • slabost i neusklađenost analnih mišića kako bi se stolica izbacila,
 • jako tvrde stolice, stolice u kuglicama te posljedičnih bolova i grčeva u trbuhu koji izazivaju nelagodu djetetu.

Bebi koja pati od zatvora možete pomoći sljedećim metodama: 

 • Promjenom prehrane. Ponudite djetetu sok od šljive ili jabuka, izbjegavajte namirnice koje napuhuju, isprobajte probiotske kapi i čaj od kamilice. Kamilica pomaže i u smirivanju nelagode te grčeva u trbuhu.
 • Ako je beba navršila 6 mjeseci, započnite dohranu s namirnicama kao što su mrkva, tikvica ili sezonsko voće ovisno o podneblju u kojem živite, ali se prije posavjetujte s liječnikom pedijatrom kojim redoslijedom uvoditi nove namirnice. Kruške, šljive i brokule mogu također pomoći u uspostavljanju ravnoteže. 
 • Izbjegavajte u početku namirnice kao što su riža i banane jer su dosta nepovoljne kada je riječ o zatvoru.
 • Ako dojite, pokušajte se hraniti zdravije te izbjegavajte prehranu koja je masna i jako začinjena.
 • Pomozite djetetu da pokreće nogice (kao da vozi bicikl). Više kretanja pomaže boljem i redovitijem pražnjenju crijeva.
 • Probiotike i laksative koristite nakon konzultacije s liječnikom. Liječnik će vam istaknuti koji su probiotici ili laksativi najbolji s obzirom na dob vašeg djeteta. 
 • Gotove klistire je potrebno upotrebljavati s oprezom i to kao krajnju metodu. Klistir nikada nemojte upotrebljavati bez prethodne konzultacije s liječnikom.
 • Ako u bebinoj stolici primijetite krv, odvedite dijete kod pedijatra.

Što ako beba ima vjetrove, a nema stolicu?

Budući da bebe često jedu, njihova crijeva se također često pomiču i proizvode vjetrove. Učestalost vjetrova kod beba ne bi trebala biti problem pa čak ni kada su vjetrovi glasni. Bebe ne zadržavaju vjetrove zbog pristojnosti kao što je to običaj u odraslih osoba.

 • Smjestite bebu na ravnu površinu, leđima okrenutim prema dolje. 
 • Bebu nježno podižite i masirajte joj trbuh
 • Možete pokušati pomicati (vježbati) bebine kukove (kao da vozi bicikl). Upravo takvo kretanje pomoći će u olakšavanju vjetrova.
kako potaknuti stolicu kod bebe
Photo: Stock Photo Secrets

Kako potaknuti stolicu kod djece? 

Zadržavanje stolice kod djece gotovo je jedan od najčešćih problema s kojim se pedijatri susreću u svojoj praksi. Djeca često zbog straha od bolova zadržavaju stolicu kada osjete potrebu za defekacijom (ako je riječ o tvrdoj stolici), umjesto da opuste mišiće čmara i tako omoguće normalno istiskivanje stolice.

Kako stolica ostaje sve duže u crijevu, postaje sve tvrđa i tako nastaje “čep”. Snaga crijeva se smanjuje kako pristiže novi sadržaj te ono usred širenja gubi svoju potencijalnu kontraktilnost i učinkovitost. Probleme zatvora tada je potrebno rješavati omekšavanjem stolice uz pomoć prehrane i laksativa. 

Prirodni lijek protiv zatvora i tvrde stolice kod djece

Stolicu kod djeteta možete pokušati razmekšati na sljedeće načine: 

 • Povećajte unos namirnica kao što su vlaknasto povrće, kruh sa sjemenkama i žitarice.
 • Prehrani dodajte cijeđene voćne sokove, kašice, juhe i druga jela koja se jedu na žlicu.
 • Smanjite unos mlijeka (privremeno možete koristiti i mlijeko s manjim postotkom masnoće).
 • Koristite više maslinovog ulja u prehrani.
 • Povećajte unos tekućine.
 • U ljekarni možete potražiti sirup od smokava i suhih šljiva, a možete uzeti i laktozni sirup. Prirodni pripravci od smokve odličan su izbor ako želite potaknuti crijeva te smanjiti nadutost i grčeve
 • Čaj od komorača i kamilice pomoći će u olakšavanju grčeva i uklanjanju nadutosti.

Ako dijete često pati od zatvora, uvedite pravilo češćih, manjih obroka. Izbjegavajte djetetu davati velike količine grickalica i suhe hrane.

stolica kod djece

Doznajte više —> Opstipacija kod djece

Kako potaknuti stolicu nakon poroda i carskog reza? 

Mnoge žene se još tijekom trudnoće brinu kako će izgledati obavljanje prve stolice nakon poroda. Prvu stolicu većina žena ima 2 – 3 dana nakon poroda. Ako stolica izostane, mogu se primijeniti i laksativne tablete koje će potaknuti rad crijeva. Obroci koje ćete u bolnici dobiti trebali bi biti strogo kontrolirani kako bi stolica bila mekana.

Epiziotomija (zahvat kojim se urezuje međica) zahtijeva dublje šavove od površinskog sloja kože. Prvo pražnjenje crijeva može biti vrlo neugodno. Nepravilna prehrana može uzrokovati tvrdu stolicu te će samim time i bez ožiljka od epiziotomije obavljanje nužde biti bolno.

Prirodni lijek protiv zatvora i tvrde stolice nakon poroda

Pripremili smo nekoliko savjeta koje će vam vjerojatno i liječnici predložiti prije prvog obavljanja velike nužde nakon poroda: 

 • Izbjegavajte konzumirati namirnice kao što su tjestenine, peciva, zaslađeni i gazirani sokovi. 
 • Napravite si kompot od jabuka s grožđicama.
 • Povećajte unos hrane na žlicu. 
 • Povrće iz juhe može biti odličan izbor ako pokušavate potaknuti probavu (krumpir, mrkva, luk).
 • Kada je riječ o povrću, dobar izbor su cikla i blitva.
 • Pijte puno tekućine, prvenstveno vode
 • Domaći čaj od koprive također može biti odličan izbor. 
 • Čaša jogurta dnevno i upotreba probiotika može biti od velike pomoći prije prvog obavljanja velike nužde nakon poroda.

Osigurajte se. Nemojte se zaključavati u toaletu te se pobrinite da je netko od ukućana blizu tko će vam pomoći ako vam pozli.

tvrda stolica nakon poroda

Doznajte više u našem članku —> Kako potaknuti probavu? – savjeti za zdravu probavu

Glicerinski čepići

Glicerinski čepići djeluju lokalno laksativno te služe za kratkotrajno liječenje povremene konstipacije. Oni navlače vodu iz sluznice crijeva u lumen crijeva čime povećavaju sadržaj vode u stolici te ona postaje mekša i olakšava se prolazak stolice kroz crijeva i pražnjenje crijeva. Budući da nadražuju sluznicu rektuma, glicerinski štapići potiču peristaltiku (kretnje) crijeva.

Glicerinski štapići se upotrebljavaju za: 

 • kratkotrajno liječenje akutnog zatvora, 
 • čišćenje crijeva prije operacije, 
 • čišćenje crijeva prije rendgenskog snimanja trbušnog i rektalno-analnog predjela. 

Prije upotrebe glicerinskih čepića provjerite jeste li alergični ili preosjetljivi na neki sastojak u čepićima. Ako vam uzrok zatvora nije poznat, nemojte samoinicijativno započinjati liječenje zatvora. Posjetite liječnika. 

Članak objavljen:

Izvori: 

 1. Kimberly Holland. The Best Remedies for Your Baby’s Constipation. HealthLine
 2. Dory Cerny. How to deal with postpartum constipation. Today’s Parent
 3. Što kad malo dijete zadržava stolicu? Pliva Zdravlje
 4. Home treatments for Constipation. My Child Without Limits.org
 5. John H. Cummings, Sheila A. Bingham, Kenneth W. Heaton, Martin A. Eastwood. (1992). Fecal Weight, Colon Cancer Risk, and Dietary Intake of Nonstarch Polysaccharides (Dietary Fiber). Gastroenterology

Ocijenite članak

3.86 / 5   7

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu