Kako potaknuti probavu? – savjeti za zdravu probavu

Kako-potaknuti-probavu

Današnji način života i izbor hrane mogu značajno utjecati na način na koji naše tijelo probavlja ono što jedemo. Sve više je onih koji se zbog loših prehrambenih navika pitaju kako potaknuti probavu i normalan rad crijeva.

Činjenica je da potpuna promjena stila života može najviše pridonijeti zdravlju probave, ali zato je potrebno krenuti malim koracima u svakodnevici. Najbolji lijek za probavu je upravo zdrav način života, a u nastavku vam donosimo nekoliko savjeta koji će vam pomoći poboljšati i održavati zdravlje probave.

Konstipacija

Photo:Photospin

Kako potaknuti probavu – funkcioniranje probavnog sustava

Ako se često pitate kako poboljšati probavu brzo, znajte da to nije najbolja metoda održavanja zdravlja probave.

Naime, probavni sustav je jako složen proces mehaničke i kemijske razgradnje hrane. Osim što putem probave čovjek dobiva potrebnu energiju, probavni sustav također utječe na apsorpciju hranjivih tvari u krvni i limfni sustav.

Rad probave je također dugotrajan proces koji započinje unošenjem hrane u usta pa preko jednjaka, želuca te tankog i debelog crijeva završava izbacivanjem putem stolice. Probavni sustav je stimuliran pomoću brojnih probavnih enzima iz jetre i gušterače, a samo na temelju ovog izrazito sažetog prikaza možete i sami shvatiti koliko je složenih organa uključeno u ovaj zahtjevan proces.

Drugim riječima, rad probavnog sustava se ne može potaknuti brzo, odnosno ako postoji čudesna hrana koja tjera na wc, ne znači da ona automatski popravlja vaše cjelokupno zdravlje. Probavu je potrebno poticati svojim načinom života te tako ujedno utjecati na prevenciju bilo kakvih bolesti i zastoja rada.

Probavne-smetnje

Photo:Photospin

Kako potaknuti probavu – savjeti

Bilo da se pitate kako potaknuti probavu kod djece ili kako izazvati stolicu kod odraslih, sljedećih nekoliko savjeta može pomoći apsolutno svima. No, potrebno je redovito paziti na hranu koju jedete i način života koji živite.

Poduzimanjem nekoliko jednostavnih koraka za poboljšanje probave može pomoći unaprjeđenju cjelokupnog zdravlja organizma i osjećaja dobrobiti.

1. Jedite hranu bogatu vlaknima

Maria Adams, savjetnica za prehranu iz Massachusettsa, već godinama konzumira dijetalnu prehranu koja je bogata vlaknima i cjelovitim žitaricama te povrćem, mahunarkama i orašastim plodovima. Njezino iskustvo, kao i dugogodišnje istraživanje ove teme, preporučuje svima uvođenje navedenih namirnica u svakodnevnu prehranu.

Prehrana bogata vlaknima utječe na prevenciju raznih probavnih smetnji (npr. konstipacija, hemoroidi, sindrom iritabilnog crijeva), a može vam pomoći i u postizanju te održavanju normalne tjelesne težine.

2. Ograničenje masne hrane

Masna hrana utječe na povišenje kolesterola koji može prouzročiti različite bolesti srca. Osim što usporava probavni proces i podiže razinu  masnoće u krvi, masna hrana najviše pridonosi pojavi konstipacije, odnosno zatvora stolice.

Masna hrana u manjim količinama je dobra te ne šteti našem zdravlju, a ako ju kombinirate s vlaknima, možete značajno utjecati na reguliranje probave.

3. Uključite probiotike u svoju prehranu

Probiotici pomažu u održavanju zdravog organizma borbom protiv štetnih učinaka loše prehrane i stresa. Također poboljšavaju apsorpciju hranjivih sastojaka, jačaju imunološki sustav te pomažu u liječenju sindroma iritabilnog crijeva.

Zdrava-prehrana

Photo:Photospin

4. Redoviti obroci

Naša probava ne može podnijeti velike obroke koliko god oni zdravi bili. Važno je imati raspored i jesti redovito. Pridržavanje određenih sati za najvažnije obroke u danu, odnosno doručak, ručak i večeru, utječe na održavanje zdravlja probavnog sustava.

Najveći problem se događa s ljudima koji preskaču doručak te večeraju jako kasno pred sami odlazak na spavanje. U jutarnjim satima tijelo treba energiju stoga je doručak izrazito važan obrok u danu. No, prejedanje navečer neposredno prije odlaska na spavanje može rezultirati brojnim probavnim smetnjama zato što tijelo nema dovoljno vremena da razgradi hranu koju ste prethodno pojeli.

Također, jedite polako i dovoljno puta prožvačite svaki zalogaj. Nemojte jesti u okolnostima koje mogu utjecati na prejedanje (npr. pred televizorom) te pazite na količine hrane koje konzumirate.

5. Unošenje dovoljno tekućine

Pijenje puno vode je izrazito dobro za naše probavno zdravlje. Osim što potiče razgradnju hrane, voda stvara mekšu stolicu koju organizam brže izbacuje iz tijela. Imajte na umu da unos dovoljno tekućine dnevno također utječe na brojne druge funkcije organizma kao što su zdravlje kože, srca, bubrega i kostiju.

Osim vode, odličan izbor su i čajevi, a posebno oni koji potiču rad probave. Neki od njih su:

6. Izbacite loše navike

Pušenje, previše kofeina i alkohol su definitivno najčešće loše navike s kojima se mnogi ne znaju boriti. Ako se pitate kako se natjerati na wc, definitivno prije toga izbacite ove navike koje ometaju rad probavnog sustava, a pritom uzrokuju probleme poput čira na želucu i žgaravice.

Pravilna-prehrana

Photo:Photospin

7. Redovita tjelovježba

Nema boljeg načina za poticanje zdravlja probave od redovitog vježbanja. Tjelovježba pomaže pri bržoj razgradnji hrane kroz probavni trakt utječući pritom na smanjenje rizika od pojave konstipacije. Vježba također pomaže u održavanju tjelesne težine, a pritom odgovara na mnoga pitanja vezana uz poticanje zdrave probave.

8. Upravljanje stresom

Činjenica je da smo svakodnevno okruženim različitim stresnim okolnostima. Ako se ne znamo ispravno s njima nositi, utjecat će na nas u tolikoj mjeri da će nam organizam također davati povratne informacije o tome da nešto nije u redu.

Stres ne utječe samo našu psihu, već i na naše fizičko zdravlje. Svima je poznata ona izreka: „Zdravo tijelo – zdravo duh!“ U ovom slučaju, to vrijedi obostrano.

Naime, svakodnevni problemi s probavom mogu uzrokovati visoku razinu stresa kod osobe zbog toga što ne može normalno funkcionirati. S druge strane, stres može uzrokovati na pojavu različitih grčeva u želucu koji utječu na usporavanje rada probave, nemogućnost razgradnje hrane te pojavu konstipacije.

Savjetujemo vam da pronađete aktivnosti koje će vam pomoći u smanjenju stresa te da ih redovito prakticirate. Mnogima je upravo fizička aktivnost odličan bijeg iz stresnih okolnosti, a samim time povećavaju svoj učinak na zdravlje probave.

Tjelovježba

Photo:Photospin

Za sve one trudnice koje se pitaju kako potaknuti probavu u trudnoći, savjeti su gotovo isti. Najveći problemi s kojima se danas susrećemo su nezdrava hrana i stres. Ako uspijete regulirati ove dvije stvari, probava će vam svakako biti zahvalna. Ako uz to još ubacite nekoliko tjednih tjelovježbi, vaše tijelo će moći odahnuti i normalno funkcionirati.

Imajte na umu da se poticanje probave provodi malim, ali značajnim koracima. Slušajte svoje tijelo i usporite onda kada je potrebno jer svakome je potreban odmor pa čak i vašoj probavi.

Članak objavljen:

Izvori:

  1. Groves, M. (2018). The 12 Best Ways to Improve Your Digestion Naturally. Healthline.
  2. McCoy, K. (2017). 10 Tips for Better Digestive Health. Everyday Health.
  3. Orecchio, C. (2018). Top 5 Ways to Improve Digestion Naturally. Paleohacks.

Saznajte više o stresu u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o probavi u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu